Menü
82_it_honeycomb_1.jpg
Forrás: ITB

Színesednek az IT-s munkakörök, a „kocka informatikusok” mellett az üzleti érzékkel megáldottak, a kritikus gondolkodással rendelkező szakemberek lesznek előnyben. A laikusokkal is meg kell értetni, nem rakétatudomány az IT.

Egy IT-s hat nap alatt talál új állást – tarja magát a mondás a hazai IT-munkaerőpiacon. A mondás nem alaptalan: a rövid időt az jelenti, hogy olyan piacról van szó, ahol a munkaerő diktálja a feltételeket, kapva kapnak a jó szakemberen, a fizetések pedig akár a csillagos eget is súrolhatják. Mindemellett az is igaz, hogy minél speciálisabb tudással és magasabb fizetéssel rendelkezik egy munkavállaló, annál nehezebb váltania, új kihívást találnia magának.

 

Feketén a zsebbe

Az sem mindegy, milyen cégnél kopogtat a munkavállaló. Egy induló IT-tanácsadó cégnek például nehéz kigazdálkodnia a kezdő fejlesztő nettó 250 ezer forintos fizetését (munkavállalói oldalon ez összesen 600 ezer forint kiadást jelent), a nagy nemzetközi vállalatoknál pedig az alacsony bérért dolgozó újabb munkaerőre van igény. Ennek a képletnek az eredménye a fekete gazdaság megjelenése az IT-s munkaerő-közvetítői szektorban, ahol a nagy nemzetközi cégeknél dolgozó, de papíron magyar tanácsadó vállalatok által foglalkoztatott fejlesztők után lespórolják a járulékokat, a fizetés pótlása pedig feketén megy a zsebbe.

Ez csak egy példa arra, hogy nem lehet általánosítani az IT-s álláspiacon sem, hiszen a dolgozókat megbecsülő, jól fizető és a szabályok szerint játszó vállalatok mellett (akik csocsóasztallal, babzsákfotellel, ingyen ebéddel tarják meg a tehetségeket) az ügyeskedő vállalatok tarkítják és torzítják a képet.

 

Szükség van mindenkire

Minden szakértelemre szükség van és lesz a piacon – fogalmaz őszintén Patai Krisztina, karrier coach és toborzási tanácsadó. Az elkövetkező évben üzleti elemző vonalon biztos az érdeklődés erősödése: a vállalatoknál rengeteg adat keletkezik, ezekből releváns információ csak a megfelelő szakemberek megtalálásával nyerhető ki. Fejlesztői vonalon újdonság az új technológiák megjelenése, nemcsak a hagyományos, hanem a Pythonhoz hasonló programozási nyelvek ismeretét is elvárják.

A jobban fizetett IT-s állásoknál az aktív angol nyelvtudás alapelvárás, vagyis nem elég a programozási nyelv szintjén ismerni az angolt, hanem beszélni is kell azt.

Egyre többen vallják, hogy a felhasználói élmény fokozása kell a sikeres termékhez – ennek megfelelően UX pozíciókból is nagyon sok állás jelenik meg. A vállalat minden részlegét érinti az IT, ezért egy jó szakembernek értenie kell az üzleti hátterét is a fejlesztéseknek, tudnia kell kommunikálni, és megértetni, hogy az üzleti igények miként fordíthatók le az IT nyelvére.

Az MI és a HR

A mesterséges intelligencia és a robotika várható elterjedése erős hatással lesz minden iparág HR oldalára, ráadásul IT-tudás nélkül nem lehet majd megélni. Bár mindez még valóban a jövő és nem 2018 zenéje, nem árt előre felkészülni, hogy mely foglalkozásnak mekkora az automatizálási valószínűsége (a pénztárosoké például 97 százalék, az ingatlanértékesítőké 80 százalék). Minél bonyolultabb munkát végzünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy munkánk 10-15 éve múlva is megmarad.

 

Blockchain szakértőké a jövő

Átlagosan 2-3 hét alatt találják meg a megfelelő munkaerőt az érdeklődő cégeknek, extrém esetben a pénteken érkezett megkeresést hétfőre már teljesíteni tudják, mondja Rábaközi Tamás, az IT-erőforrás közvetítésére specializálódott Bluebird cégvezetője. Véleménye szerint a Java és a kapcsolódó technológiákban jártas fejlesztők továbbra is a legkelendőbbek a piacon, front-end, webes és PHP-szakembereket egyaránt keresnek. A szakember szerint jövő évben a blockchain technológiát ismerő fejlesztők iránt is növekszik az érdeklődés, de keresettek lesznek a tesztelők is. Lecsengett viszont a nagy vállalatirányítási rendszerekben jártak szakemberek iránti érdeklődés – nagy valószínűséggel mindenki a már jól bejáratott tanácsadót foglalkoztatja.

 

Automatizálnak a magyar cégek

2018-ban továbbra is szükség lesz fejlesztőkre, infrastruktúra szakemberekre, akik el tudják végezni a munkát. Sláger lesz az adattudós, hogy a cégek végre fel is tudják használni azt a rengeteg adatot, ami házon belül keletkezik.

A drága, nehezen megszerezhető szakértelem miatt olyan emberek kellenek, akik képesek átlátni a vállalat működését, és automatizálják az alapvető folyamatokat. Már a magyar vállalatok is a hatékonyság növelésére összpontosítanak, és noha idő- és pénzigényes befektetés az automatizálás, mindenképpen megéri. Nemcsak a hatékonyságot növeli, de enyhíti a munkaerőhiányt is.

Hogyan lesz az árajánlatkérésből leszámlázott munka? Mi a telepített és az új rendszerek között a technológiai különbség? Két olyan kérdés, melyre a szoftver is meg tudja adni a választ úgy, hogy nem kell az emberi hibákat menedzselni, és a szakképzett munkaerő a lényegi problémákkal foglalkozik.

 

Üzleti nyelven beszélőket keresnek

A legnehezebb olyan IT-s szakembereket találni, akik az üzleti értékeket is megértik és képesek az IT nyelvezetére lefordítani a vállalati szükségleteket – fogalmazott Mészáros Zsolt, a Motiment tulajdonosa, kutatási igazgatója. A jó IT-szakemberek nagy része azért foglalkozik ezzel a tudományággal, mert személyiségéből fakadóan nem kíván sok emberrel együtt dolgozni, jól érzi magát önállóan, csapaton kívül is. Üzleti oldalon pedig általában olyan szakemberekkel találkozhatunk, akik csak nehezen értik meg az IT-s kérdéseket (sokszor még a legalapvetőbb problémákat is), rakétatudománynak vélik ezt a területet. Mészáros Zsolt ugyanakkor hozzáteszi: igaz, hogy az IT-soknak egyszerűbb elmélyedniük az üzleti folyamatokban, mint az üzletembereknek az informatikában, ám az az IT-szakember, akinek ez sikerül, előbb vagy utóbb saját vállalatot alapít.

 

Változatos munkakörök

Ahogy fejlődik, változik a technológia, úgy változnak az ügyfelek elvárásai is, ennek megfelelően pedig egyre színesebbek a munkakörök az IT-területén – mondja Horváth Krisztina, az SAP Hungary HR-igazgatója. Az ügyfélfókusz a fejlesztők esetében is kiemelt fontosságúvá vált. Olyan munkatársat keresnek, aki az elejétől a végéig képes átlátni a feladatot, megérti, hogyan kell üzemeltetni az ügyfél rendszerét – ehhez pedig olyan tulajdonságok szükségeltetnek, mint a kreativitás, a csapatmunkára való hajlam és a magas érzelmi intelligencia. Az ideális munkaerő képes megkérdőjelezni a megszokott folyamatokat, fejlett a kritikai érzéke, rugalmas, alkalmazkodó képességgel megáldott.

Ez lenne a kiinduló szint, de mint tudjuk, hasonló ideális jelöltből kevés van a piacon. Hogy mely skillek megléte fontos és melyeket lehet képzéssel átadni, azt a HR és az üzleti terület határozza meg.

A nagyvállalatoknak nemcsak új munkaerőben érdemes gondolkodniuk, hanem a meglévő alkalmazottak közül is válogathatnak egy-egy megnyíló pozícióra. Előre gondolkodva pedig fenntartható utánpótlási programokat indíthatnak a kritikus pozíciókra, legyenek azok diákprogramok, gyakornoki programok – persze az a legjobb, ha megelőzzük a szakemberek távozását, összegezte Horváth Krisztina.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: