Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


magyar_telekom_epulet
Forrás: tech.de

Közzétette második negyedéves és első féléves konszolidált pénzügyi eredményeit a Magyar Telekom. Nettó nyeresége 15,5 milliárd forint lett 2018 második negyedévében, ez 42,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) alapján készített gyorsjelentés szerint a cég összbevétele 9,2 százalékkal 167,7 milliárd forintra növekedett 2018 második negyedévében (éves összehasonlításban), illetve 7,9 százalékkal 317,3 milliárd forintra 2018 első félévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bevételnövekedés elsősorban a rendszerintegrációs és információtechnológiai (RI/IT) bevételek erőteljes növekedésének, valamint a készülékértékesítés és a mobil adatforgalom további növekedésének eredménye.

A mobil bevételek éves összehasonlításban 5,1 százalékkal,83,7 milliárd forintra nőttek 2018 második negyedévében, illetőleg 4,9 százalékkal 161,4 milliárd forintra 2018 első felében, miután a mobil adat- és a készülékértékesítési bevételek dinamikus növekedése egyaránt folytatódott. A vezetékes bevételek 5,4 százalékkal 50,8 milliárd forintra növekedtek a második negyedévében, valamint 101,9 milliárd forintra 2018 első félévében, ami éves összehasonlításban 6,5 százalékos növekedést jelent. E növekedés hátterében, főként a készülékértékesítési, a TV- és a szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételek emelkedése áll.

Az RI/IT bevételek 2018 második negyedévében 36,2 százalékkal 33,2 milliárd forintra nőttek éves összehasonlításban, ami 2018 első félévében éves összehasonlításban 30,0 százalékos növekedést eredményezett. A növekedés hátterében továbbra is a magyarországi közszféra számára teljesített megrendelések állnak, köztük az oktatási szféra számára szállított jelentős mennyiségű személyi számítógép, valamint egyéb hardver- és szoftvertékesítések különböző közintézmények számára.

A jelentés szerint a vállalat EBITDA eredménye éves összehasonlításban 6,6 százalékkal 51,0 milliárd forintra nőtt 2018 második negyedévében (míg 2018 első felében 7,8 százalékkal 92,9 milliárd forintra 2017 első feléhez képest), a javuló bruttó fedezetnek és az egyéb költségek sikeres csökkentésének együttes hatása eredményeképp.

„Örömmel jelentem, hogy 2018 második negyedévében erős teljesítményt mutattunk fel valamennyi üzletágban. Az RI/IT bevételek, valamint a készülékértékesítés terén elért növekedés különösen fontos szerepet játszott a csoport bevételeinek évi 9,2 százalékos növekedésében. Magyarországon folytatódott a mobil adatforgalom és az okos eszközök iránti kereslet növekedése. Rugalmas előfizetéses ajánlataink megkönnyítették a feltöltőkártyáról előfizetéses szolgáltatásokra való áttérést, tovább támogatva ezzel a mobil adatbevételek növekedését, aminek köszönhetően éves szinten 7 százalékkal nőtt az egy előfizetőre jutó árbevétel. Stratégiánkkal összhangban továbbra is nagysebességű internet-hálózatunk növelésére koncentráltunk és jelentős előrelépést tettünk 2018-ra kitűzött azon célunk elérése felé, hogy további 300 ezer háztartást lássunk el nagysebességű internetkapcsolattal. Erőfeszítéseink eredményei megmutatkoznak a nagysebességű internet és a TV bevételek kedvező alakulásában ebben a negyedévben. A valamennyi üzletágban tapasztalt stabil teljesítménynek köszönhetően a bevételek és az EBITDA egyaránt javultak. A második negyedévi, a vártnál nagyobb bevételnövekedés alapján arra számítunk, hogy az egész éves árbevétel az eredeti várakozásnál magasabb lesz, hozzávetőlegesen 630 milliárd forint" - mondta Rékasi Tibor, a társaság vezérigazgatója.

 

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Loncsár Tibor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: