Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


30_Offit_Kurman.jpg
Forrás: ITB

A Telenor régiós érdekeltségeinek eladása mellett egy másik, egyelőre csak formálódó üzlet is alaposan átírhatja a távközlési piaci erőviszonyokat, a Vodafone a Liberty Global vezetékes érdekeltségeinek átvételéről tárgyal több európai piacon. A távközlési és technológiai szektorban idén a múlt évhez képest akár 60 százalékkal is megugorhat a felvásárlások és fúziók értéke.

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket a hazai és a régiós távközlési piacon is a Telenor azon lépése, hogy egyben eladta a helyi érdekeltségeit. Az érintett négy mobilszolgáltató közül a magyar számít a legnagyobbnak, és adja magát a kérdés, hogy mivel jár majd a tulajdonosváltás. A 4G-s fejlesztések épphogy lezárultak, már meg kell kezdeni a felkészülést az 5G-re, ami további sokmilliárd forintos fejlesztést igényel. Vajon az új tulajdonos, a cseh milliárdos Petr Kellner által alapított PPF Group mennyire mélyen nyúl majd a zsebébe, és mennyire gondolja komolyan, hogy középméretű szereplőként maradna jelen a régiós mobilpiacon?

 

Vezetékes ambíciók

Persze a hazai távközlési piacot nemcsak ez a tranzakció, hanem legalább két további tényező is alaposan felkavarhatja. Az egyik a DIGI mobilszolgáltatásának elindulása, hiszen ezzel az Invitel lakossági részlegét megvásárló cég ugyanúgy jelen lesz majd minden szegmensben, mint a Magyar Telekom. A másik pedig egy olyan üzlet, amelynek főbb történései ugyan nem Magyarországon zajlanak, de ha megvalósul, az bizony átírhatja a hazai erőviszonyokat is.

Február elején számolt be a Financial Times arról, hogy a Vodafone és a Liberty Global tárgyalásokat folytat egyes európai érdekeltségeik „elcseréléséről”. A világ egyik vezető mobilcégének és legnagyobb kábelszolgáltatójának valamilyen formában megvalósuló együttműködése érthető módon aggodalommal tölti el a riválisokat. Néhány napot ugyan várni kellett, hogy kiderüljön, van-e valóságalapja a tekintélyes üzleti lap információjának, azonban a Vodafone végül megerősítette, hogy valóban vannak egyeztetések. A hivatalos tájékoztatás szerint még korai fázisban van a történet, és ha meg is valósul belőle valami, akkor úgy tűnik, a mobilcég vesz át bizonyos elemeket a Liberty Global portfóliójából azokon a piacokon, ahol mindkét társaságnak vannak érdekeltségei.

A hazai olvasók és a magyar piac számára igazából attól válik érdekessé a történet, hogy a kábelszolgáltató egyik fő európai márkája a UPC (amely itthon meghatározó szereplőnek számít a kábeles szegmensben). Az egyértelmű, hogy a UPC Magyarországgal kiegészülve a Vodafone nálunk szintet lépne mind méretben, mind lehetőségekben. Bár a mobilszolgáltató már korábban is jelezte, hogy a vezetékes piac is érdekli, és az üzleti szegmensben a mintegy 9000 kilométernyi optikai hálózatukra építve igyekeznek megvetni a lábukat, ez a folyamat viszonylag lassú. Sőt, az év elején az is kiderült, hogy a lakossági, vezetékes távközlési szolgáltatások piacán is megjelennek. A UPC hazai érdekeltségének beolvasztásával hatalmasat léphetnének előre, hiszen a kábelcégnek a múlt év végén több mint 850 ezer lakossági és üzleti ügyfele volt, a nagy sebességű internetes hozzáférést biztosító vezetékes hálózatuk pedig 1,8 millió háztartás számára volt elérhető.

Azt évek óta nem lehet tudni, hogyan alakul a magyar mobilpiacon a három szolgáltató versenye az előfizetők számában, viszont piaci források szerint a Telekom mögött versenyző két cég közötti különbség nagyon lecsökkent, és az sem lehetetlen, hogy a korábban harmadiknak tekintett Vodafone megelőzte a Telenort.

Elbukott rekord

A technológiai szektor legnagyobb összegű felvásárlása lehetett volna, ha összejön a szingapúri központú Broadcom terve, és sikerül megvenniük a mobileszközökbe szánt chipek legnagyobb gyártóját, a Qualcommot. Az akvizíció ötletével még 2016-ban keresték meg a chipgyártót, és bár az első körös tárgyalások nem vezettek eredményre, tavaly újra próbálkozott a Broadcom, egy 105 milliárd dolláros ajánlattal indítva. Idén februárban már 120 milliárd dollárt ígértek, és az adósságok átvállalásával akár 145 milliárd dollár értékű is lehetett volna az ügylet, viszont a Qualcomm menedzsmentje nem hajlott az egyezségre. Március elején azonban kiderült, hogy a Broadcomnak akkor sem lenne esélye az üzletre, ha a kiszemelt cég vezetése és részvényesei rábólintanának, Donald Trump amerikai elnök ugyanis nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva úgy döntött, nem engedélyezi a tranzakciót. A Broadcom persze nem mondott le arról, hogy megjelenjen az Egyesült Államokban, áprilisban jöhet létre a saját amerikai cégük, ettől pedig azt remélhetik, hogy a jövőben megkönnyíti majd a hasonló ügyletek lebonyolítását számukra.

 

Aggódó rivális

A felhasználói igények azt jelzik, hogy szükség van a vezetékes–mobil konvergenciára, így érthető, hogy az ilyen kínálattal már rendelkező szolgáltatók aggódva nézik az új fejleményeket. A Vodafone–Liberty Global tárgyalások híre igencsak érzékenyen érinthette Timothy Hoettges-t, a Deutche Telekom vezetőjét, aki február végén teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy Németországban egy kézben egyesüljön a két társaság kábeles portfóliója. Hozzá kell tenni, hogy ott a helyzet alaposan eltér a hazaitól, ugyanis a legnagyobb német kábelszolgáltató, a Kabel Deutschland a Vodafone birtokában van – még 2013-ban vették meg a vállalatot 7,7 milliárd euróért –, míg a második számú piaci szereplő, a Unitymedia a Liberty Global érdekeltsége. A két cég egyesítésével valóban komoly erőfölényre tehetnek szert a kábeles szegmensben. Vittorio Colao, a Vodafone vezérigazgatója a barcelonai Mobile World Congress-en reagált a rivális felvetésére, kijelentve, hogy meglepte a Deutsche Telekom ellenkezése, és hozzátette azt is, hogy szerinte a piaci verseny jó dolog.

Sajtóhírek szerint a német és a magyar piac mellett a cseh és a román is érintett lehet, ha létrejön a megállapodás a Vodafone és a Liberty Global között. Érdekesség viszont, hogy az Egyesült Királyság kapcsán nem várható hasonló tranzakció. Ott a kábelcég a Virgin Media révén van jelen, míg a Vodafone-nak igazi hazai terepnek számít a szigetország. Az ügy egyik érdekessége, hogy 2017-ben már megvált egy régiós vállalatától a Liberty, a UPC Austriát a T-Mobile Austriának adták el.

A Liberty Global egyébként meglehetősen aktívnak tűnik idén, pár hete érkezett a hír, hogy Svájcban is az erők egyesítését célzó megállapodásra készülnek. Az ügylet eredményeként a társaság helyi UPC leányvállalata, valamint a zürichi központú, mobil-, internet- és tévészolgáltatást egyaránt kínáló Sunrise Communications Group AG hozhatna létre vegyesvállalatot. A korai fázisban lévő megbeszélések kapcsán a Bloombert azt közölte, hogy az érintett társaságok tanácsadók bevonásával több stratégiai lehetőséget is mérlegelnek.

 

Eladott hálózat

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az említett két ügy kapcsán végül megállapodnak-e majd az érintett társaságok, azonban az infokommunikációs szektorban már az év elején is számos kisebb-nagyobb felvásárlást jelentettek be. Ezek közül értékben az egyik legjelentősebb a Salesforce ügylete, a CRM rendszeréről és felhőszolgáltatásairól ismert cég 6,5 milliárd dollárért veszi meg a MuleSoft nevű vállalatot. A kiszemelt célpont által fejlesztett megoldás lehetővé teszi a nagyvállalati ügyfelek számára, hogy üzleti alkalmazásaikat, adatbázisaikat és céges infrastruktúrájukat egy egységes rendszerbe integrálják. A MuleSoft többek között a Coca-Colának, a Barclays-nek és az Anheuser-Buschnak is dolgozik. A tranzakció a Salesforce történetének legnagyobb összegű felvásárlása, és jókora ugrást jelent az eddigi rekordhoz képest, amit egy 2016-os ügylet tartott 2,8 milliárd dollárral.

Az európai adattovábbítási piacra is hatással lehet, hogy a New York-i tőzsdén jegyzett GTT Communications 1,9 milliárd euróért megveszi az Interoute-ot. A főként európai hálózatüzemeltetőként, illetve felhőszolgáltatóként számon tartott társaságnak egyébként kontinenseket összekötő adatkábelei is vannak. A cég összesen 72 ezer kilométernyi optikai hálózattal rendelkezik – ennek egy része Magyarországon fut át – és 29 országban 126 várost köt össze. A társaság nagyvállalatokat és távközlési szolgáltatókat tudhat ügyfelei között, és a tranzakció bejelentésekor kiadott tájékoztatás alapján a GTT arra számít, hogy több mint 1000 jelentős partnerrel bővül az ügyfélköre. Az Interoute a tavaly szeptemberben zárult üzleti évben 718 millió eurós bevétel mellett 165 millió eurós EBITDA eredményt ért el, ami igen impozáns mutató. A GTT-nél arra számítanak, hogy a bejelentést követően 3-6 hónappal le is zárhatják a tranzakciót, amelyhez azonban még a versenyjogi hatóságoknak is a beleegyezésüket kell adniuk.

 

Bíróságra mentek

Ha már szóba került a hatósági hozzájárulás, érdemes megemlíteni az elmúlt évek egyik legbizarrabb felvásárlási sztoriját. Az AT&T még 2016 októberében jelentette be, hogy egy 85,4 milliárd dolláros ügylet keretébe megvenné a Time Warner médiavállalatot, amely többek között a CNN-t, a TNT-t, az HBO-t és a Warner Brothers filmstúdiót is a portfóliójában tudhatja. A jelenlegi amerikai kormányzat azonban élesen ellenzi az ügyletet, annak versenykorlátozó jellegét hangsúlyozva. A szembenállás a kormányzat és a tranzakciót tervező két cég között odáig jutott, hogy március végén már megkezdődött a bírósági tárgyalás, melyen majd döntenek az ügylet sorsáról. A történet alapvetően a médiapiac jövőjét befolyásolja, de azért meglehetősen komolyan érinti a technológiai szektort is. Az AT&T, amely távközlési szolgáltató és hálózatán természetesen műsorterjesztéssel is foglalkozik, valamint a tartalom-előállításban utazó Time Warner egyesülése ugyanis pontosan a nagy tech-cégek felől érkező fenyegetésre adott válasz lenne. A folyamat a tavaly év eleje óta nálunk is elérhető Netflix térhódításával vált aggasztóvá, azonban a YouTube, az Amazon Prime népszerűsége is egyértelműen jelzi, hogy a streaming szolgáltatások átformálják a videós tartalomfogyasztási szokásokat. Ráadásul a nem is túl távoli jövőben egy újabb igazi nagyágyú felbukkanására lehet számítani ebben a szegmensben, hiszen már az Apple is gőzerővel toborozza a filmkészítőket a saját streaming videoszolgáltatása elindításához.

 

Százmilliárdok cserélhetnek gazdát

Az tehát még kérdéses, hogy az AT&T és a Time Warner ügye hogyan haladhat majd tovább, azonban az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy bőven lesznek még olyan tranzakciók idén, amelyekhez hatósági hozzájárulásra is szükség lehet. Igen mozgalmas évre lehet ugyanis számítani a távközlési és a technológiai szektorban 2018-ban, legalábbis ami a felvásárlásokat és a fúziókat (M&A) illeti. A Baker McKenzie és az Oxford Economics által összeállított prognózis alapján idén ebben a két szegmensben 468 milliárd dollár értékű M&A tranzakció valósulhat meg, ami 60 százalékos növekedést jelenthet a múlt évhez képest. A felfutás hátterében a pozitív globális gazdasági kilátások és a technológiai fejlődésből adódó igények mellett szerepet játszik az is, hogy az ágazatok meghatározó szereplői közül többnél is nagyon jelentős, mozgósítható tőke halmozódott fel.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2052 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bak József

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: