Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
4_58_gettyimages.jpg
Forrás: ITB

Felértékelődik az adat a mezőgazdaság számára is: olyan kinccsé válik, amelyre mindenképp szüksége lesz a gazdáknak, nemcsak az EU-s támogatások igényléséhez, hanem az üzleti év megtervezéséhez is. Az adatvezérelt mezőgazdaság elterjedését azonban gátolja, hogy az iparág szereplői jellemzően az idősebb generációhoz tartoznak.

Lehet, hogy ma még csodaszámba megy, de hamarosan az lesz természetes, ha a földbirtokos, miközben gyermekét iskolába kíséri, párhuzamosan a mobiltelefonján követheti a földet művelő traktor adatait, vagy egy időjárás-előrejelző agrár-applikáció segítségével döntheti el, mikor érdemes az aratást elkezdeni. Az ilyen földbirtokos egyelőre még a kivételt jelenti a magyar mezőgazdaságban, de az a cél, hogy ez ne így legyen.

 

Technológia láttatja az adatot

Feldman Zsolt, Agrárminisztérium
„Ahogyan a föld, a tőke és a rendelkezésre álló munkaerő fontos termelési tényező, úgy az adat is azzá vált” – véli Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár. Ahhoz azonban, hogy az adat egyáltalán láthatóvá váljék, majd belőle az üzleti döntéshozatalt támogató információ legyen, mindenképp szükség van technológiára, ami pedig befektetést igényel. Ezt a befektetést ki kell tudni termelni, vagyis jövedelem vagy finanszírozás szükséges hozzá. Az államtitkár szerint az, aki az adatot nem képes hasznosítani, mindenképp lemarad a versenyben. A szakma fiatalítására is szükség van, mert a mezőgazdasággal foglalkozók csupán 6 százaléka 35 éven aluli, vagyis olyan fiatal, aki natívan érti az IT-technológiák hasznát.

A szakember tisztában van azzal, hogy a méretgazdaságosság elve alapján nem mindenki számára kifizetődő IT-eszközöket használni az adatok begyűjtéséhez, feldolgozásához – az állami rendszerek által gyűjtött, sok esetben ingyen szolgáltatott adatok is segítik a gazdákat. Az adatokra nemcsak a vállalatok versenyképességének javítása érdekében van szükség, hanem azért is, mert az EU 2020-tól a támogatásokat adatszolgáltatáshoz is köti. És nem belépő szintű adatokról beszélünk, hogy hány hektáros a terület és hány fős az állomány, hanem pontos térinformatikai adatokra, környezeti indikátorokkal összefüggő adatokra és információkra van szükség – ez pedig nagy kihívás mindenki számára.

Kell az értelmezhető adat

Ingyenes adatok és elemzések is a gazdák rendelkezésére állnak, többek között például az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalán – ismertette Tölgyesi László, az Országos Meteorológiai Szolgálat főosztályvezetője. Érdekes, hogy a gazdák az olyan adatokat nem igénylik, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni, mivel frusztráló számukra ez a tény – mondta Tarr Zoltán, az Invitech IoT-projektvezetője –, de a termelés minőségét, hozamát igénylő információkat szívesen fogadják.

 

Modellezés fejben

A magyar mezőgazdaságban megvan a növekedési potenciál, az államtitkár szerint az IT-rendszerek bevetése kétszámjegyű növekedést is hozhat ezen a téren.

Persze adott méreten alul valóban nincs értelme nagy IT-rendszereket működtetni az adatok nyilvántartására – véli Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárkamara képviselője, adatra azonban ekkor is szükség van, csak a modellezés fejben, a józan paraszti ész segítségével történik.

Ezeket az adatokat egyébként igénylik is a gazdák, hiszen Mikus Gábor Gyula, a Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztályának vezetője szerint 1500 körüli a szerződött partnereik száma, akik több ezer berendezéshez használják a precíziós gazdálkodáshoz szükséges, centiméter pontosságú földrajzi adatokat.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: