Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
4_59_drones_editorial.jpg
Forrás: ITB

A szórakozatóiparon túl számos területen megállják a helyüket a drónok. A technológia használata itthon is az érettség fázisába lépett, ebben a repülő járművek pontos feltérképezése és nyilvántartása is segít.

Idén augusztus 20-án, a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékon már láthattuk, hogy a drónraj segítségével megfestett fényjáték milyen vizuális élményt adhat. Érdemes viszont belegondolni, milyen összetett feladat rajviselkedésre programozni a drónokat, hogy azok egymást segítve, erősítve lássák el a feladatokat.

 

Van, amikor nem kifizetődő

A drónokat az emberi segítség nélkül, önállóan repülő járművekkel azonosítja a közvélemény, de ahogy Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem adjunktusa és a HUNAGI egyesület tagja felhívta a figyelmünket, nagyon sok önjáró jármű teljesít szolgálatot a vizeken, például a nádasok felmérésére. Olyan meglepő feladatokra is be lehet őket vetni, mint a vadkár felmérése vagy a termesztett növények növekedésének megfigyelése.

Térképen a repülő objektumok

Ahhoz, hogy a drónok és egyéb járművek gond nélkül repülhessenek a légtérben, nyilván kell tartani, hogy milyen eszközök tartózkodnak a levegőben – ebben nyújt segítséget a terkep.legter.hu weboldal. Az oldalon a légi közlekedésre vonatkozó szinte összes adat megtalálható egy helyen, legyen az a drónokra vonatkozó eseti légtérkijelölés, vagy a jeladókkal ellátott repülőgépek követése, de a hazánkban található 113 repülőtér adatai is megtalálhatók rajta. A térképet üzemeltető cég képviselője, Török Ágnes szerint, ha a drónokat is jeladóval látnák el, akkor sokkal egyszerűbbé válna a nyomon követésük, miként egyszerűsödhetne a velük kapcsolatos szabályozás is.

 

Azonban Magyarországon csak a 300 hektár feletti földterület esetében kifizetődő a drónok mezőgazdasági használata precíziós gazdálkodásra. Galambos-Tóth Annamária, az Agrárminisztérium főosztályvezetője szerint a támogatott gazdáknak 2020 után kötelező lesz adatokat szolgáltatni az EU felé, ennek egy nagyszerű eszköze lehet a drón. Addig valahogy le kell küzdeni az idősebb generáció technológia iránti ellenszenvét, és erősíteni kell a szakmai hozzáértést.

 

Kaptárból a munkába, majd vissza

Molnár Zsolt, a Rotors and Cams ügyvezető igazgatója elmondta: olyan kutatásokat folytatnak, melyek lehetővé teszik a drónok rovarszerű működését. Ha jó az időjárás, akkor egy kaptárból elindulnak, elvégzik az ügyfél által kért feladatot, miközben az automata légiforgalmi közlekedés kihívásait egymással együttműködve megoldják.

Somorjai Gergő, a bevezetőben említett légi parádéért felelős Collmot ügyvezetője szerint nem is a drónok, hanem az általuk összegyűjtött adatmennyiség jelenti a szűk keresztmetszetet a különböző projektjeikben, ehhez pedig megfelelő IT-infrastruktúrát, adatbefogadó készséget kell kiépíteni.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: