Menü
66_germany_election_sita.jpg
Forrás: ITB

Választások nemcsak négyévente, hanem gyakorlatilag folyamatosan vannak szerte az országban. A szavazások tisztaságát, csalhatatlanságát, korrektségét természetesen komoly informatikai háttér biztosítja. Az elektronikus szavazás lehetősége technikailag megoldható hazánkban, de a politikai akarat és a társadalmi elfogadás még hiányzik.

A legutóbbi, őszi népszavazáson este hét órakor zártak a szavazókörzetek, és két óra múlva, kilenc órakor már – magas feldolgozottság mellett – ismerni lehetett az eredményeket. Mindezt értékes, kiforrott informatikai infrastruktúra teszi lehetővé. A gyors eredmények garantálása mellett a háttértechnológiának a jogszabályok változását is követnie kell.

„A nagy szavazások mellett évente átlagosan 200 helyi szavazás lebonyolításában segédkezik a Nemzeti Választási Iroda” – részletezte Pálffy Ilona, a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a pártokkal való kommunikációban, a logisztikai feladatokat ellátó nyomdával való kapcsolattartásban, az elszámolási feladatokban a Választási Kommunikációs és Információs Rendszer segíti az iroda működését.

Pálffy Ilona, Nemzeti Választási Iroda
A Magyarországon működő 1283 helyi választási iroda 3177 település választását fogja össze. Országos szavazáskor több mint 10 ezer szavazatszámláló bizottság van, amely 70-80 ezer embert jelent. A választások előkészítése, lebonyolítása, az első nem hivatalos eredmények ismertetése után még az eredmények auditálása is hátravan, amikor is a papír alapú jegyzőkönyvek eredményeit összevetik a jelentett eredményekkel – ezt a feladatot a Kopint Datorg munkatársai végzik el. Idén újdonságként a papír szavazódobozokat műanyag dobozok váltják fel, amelyeknek sokkal költséghatékonyabb a használatuk – mondta Pálffy Ilona.

 

Választásokon átívelő munka

2014 komoly kihívás elé állította az országgyűlési választások lebonyolításával megbízott összes szervezetet. Ebben az évben ugyanis már nemcsak a nyilvántartás alapú névjegyzék szerinti, hanem – kérelem alapján – a magyarországi lakhellyel nem rendelkező választókkal is számolniuk kellett a folyamatot kiszolgáló informatikai, logisztikai, pénzügyi rendszereknek.

A választásokat kiszolgáló infrastruktúra – az Idomsoft gondozásában – Nemzeti Választási Rendszer néven működik 2014 óta. Deményné Kertész Krisztina választási igazgató elmondása szerint rendszereik feladata végigkísérni a teljes választási, igazgatási folyamatot – a körzetesítéstől kezdve a névjegyzék készítésén és a választás előkészítésén át egészen az előzetes, majd a végleges jogi eredmény megállapításáig. A központi névjegyzék bevezetésével folyamatos feladataik vannak, a választásokon átívelő adminisztrációs munkákban segítik a választási testületek működését.

Kezelni kellett a választási névjegyzékbe való felvételi kérelmeket is – erre először a 2014-es szavazáson volt lehetőség. Azokon a településéken, irodákban, ahol anyakönyvi rendszert is vezetnek, dedikált választási végpontok működnek – az országban összesen 3000 darab. A támogató rendszerben hozzáférést biztosítanak a nyers választási adatokhoz a pártok és a média számára, ők pedig saját eszközeikkel, saját dizájnnal ellátva mutatják be ezen adatokat a közvéleménynek.

Elektronikus szavazás, de kinek?

Magyarországon sem a pártok, sem pedig a társadalom nem fogadná el az elektronikus szavazást, pedig az infrastruktúra (kisebb átalakításokkal) meglenne rá – derült ki az Infotér Konferencia választási kerekasztal-beszélgetésén. Ennek egyik eleme például az e-személyi, mely azonosíthatná az interneten szavazókat – több mint egymillió állampolgár rendelkezik hasonló okmánnyal.

Ha elektronikus szavazásról beszélünk, több lehetőség is felmerül. A szavazatokat például online úton, otthonról is le lehet adni, miután valamilyen módon az adott személyt azonosították. A világon nem sok olyan ország van, ahol interneten lehet szavazni – a digitalizált állami szolgáltatásairól ismert Észtországban például mindenki otthonról szavaz, de az Amerikai Egyesült Államok 52 tagállamának közel felében papíralapú a szavazás (Alaszkában lehet online is szavazni).

Amerikában korábban olyan szavazógépek is működtek, melyek lyukat ütöttek egy kártyába, a kártyát így könnyen le lehetett olvasni. A 2000-es választásokkor kiderült a gépek gyenge pontja: volt, hogy nem ütötte át teljesen a lapot, így a kis papírkarika nem esett ki – a gép pedig azt érvénytelen szavazatnak minősítette. Ezeket a gépeket a botrányok következtében többnyire lecserélték, Kanadában azonban továbbra is lyukasztós szavazógépet használnak.

Sok helyen érintőképernyős szavazógépeket alkalmaznak, de olyan megoldás is létezik, hogy a papíron leadott szavazatot a szavazókörzetben azonnal beszkennelik, így villámgyorsan tudják összesíteni a szavazatokat.

Írországban 2004-ben próbálkoztak az elektronikus szavazás bevezetésével, de a pártok és a közönség ellenállása miatt a hatóságoknak le kellett mondaniuk a tervről – annak ellenére, hogy mind a 7500 elektronikus szavazati gépet megvásárolták. A kegyelemdöfést 2006-ban egy csapat holland hacker adta meg, akik saját firmware-rel cserélték ki a gyárit. A kormány 54,6 millió eurót költött a projektre. A költségekből 70 ezer euró megtérült, miután 2012-ben egy vashulladék-feldolgozó cégnek eladták a gépeket.

 

Működik továbbá egy vezetői információs rendszer is, mely a felelős vezetők számára teszi nyomon követhetővé a választások alakulását. A választás lebonyolítása, a részvételi adatok gyűjtése, az eredmények összesítése és a jogilag is érvényes eredmények közzététele után a záró feladatok közé tartozik az összegző jelentések elkészítése, és az eredmények archiválása az országos választási archívumba.

Deményné Kertész Krisztina azt is megemlítette, hogy a választási adatok még precízebb hasznosítása céljából adattárház-megoldást készítenek elő. A választási folyamat automatizálása érdekében további fejlesztéseket indítottak el, ezeket azonban nem részletezte. Kiemelt kérdés a biztonság fokozása, ennek egyik eleme, hogy az ügyintézők elektronikus személyije által biztosított azonosítást beépítik a mindennapi adminisztrációs munkába.

Az elektronikus szavazás idejére még várni kell pár évet
 

A hardver-infrastruktúra

Ami a választási informatikai rendszer hardveres infrastruktúráját illeti, kiépítésénél a biztonság természetesen ugyancsak kiemelt szempont volt. MálicsGéza, a választási iroda szakértőjének tájékoztatása szerint a választási gépek zárt, dedikált hálózaton működnek, minden munkaállomás egyénileg azonosított, a fájlrendszer, a kommunikáció titkosított. A gépeket önkormányzati és választási célra használják, ezért minden gépen két elkülönített üzemmód létezik. A választási üzemmódra szigorúbb szabályok vonatkoznak, például pendrive nem használható, az adatok pedig csak dedikált választási fáljcserélő rendszeren mehetnek ki. Az e-személyit az ügyintéző használja, egy másik kontaktusos kártyát pedig az eszköz azonosítására, a VPN-hálózat felépítésére vesznek igénybe. A szervereket a NISZ (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) üzemelteti. Jövő év elején új munkaállomások érkeznek a választási irodához, ebből 900-at szét tudnak osztani a területi választások támogatására. Nagyobb számítógép- és infrastruktúra-csere 2019-ben várható, a 2014-ben hadrendbe állított gépek ekkor évülnek el.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1997 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Fazekas Barbara

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4740 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: