Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


08_1_DigitalHungary_580px.jpg
Forrás: ITB

Egy biztos, a régi reflexek nem működnek – erre hívja fel a figyelmet a munkaerő-toborzás és -megtartás kapcsán az IVSZ új kutatása, amit júliusban mutattak be. A múlt hónapban rekordbüntetést kapott a Google; a DIGI nagyot lépett előre, és elérkeztünk az appon keresztüli jegyvásárlási korszakba a MÁV-nál is.

#1 Nem működnek a régi reflexek Júliusban hozta nyilvánosságra az IVSZ Digitális Munkaerőpiaci és Oktatási Munkacsoportja az IKT Munkaerőpiaci Tünettérkép elnevezésű felmérését, amely az ágazatot érintő munkaerőpiaci problémákat, tüneteket foglalja össze. A főbb megállapítások között szerepel, hogy ma már nem lehet ugyanazokkal a „csomagokkal” felvenni és megtartani az alkalmazottakat. Érezhetően nem működnek a jól berögzült üzleti rutinok, reflexek. A gyorsan emelkedő bérek kérdése egyedül a nagy nemzetközi cégeknek nem okoz kihívást, míg mikrovállalkozások esetében a digitális munkaerő utánpótlása ellehetetlenülhet emiatt. A jelenlegi és leendő IVSZ-tagok körében végzett kutatásból az is kiderült, hogy a kisebb társaságok már ajánlatot sem tudnak adni, mert annak létrehozásához sincs elegendő emberük. A kutatás eredményei alapján alacsony a részvétel a vállalati továbbképzéseken és tréningeken. Ez az eredmény aggasztó az iparág szempontjából, hiszen Magyarország a középmezőny után kullog a felnőttkori tanulásban való részvétel terén. A tanulmányból az is kiderül, hogy a piac kényszerből átvesz bizonyos szerepköröket az állami oktatásból. Ez megterheli a szervezetet, a büdzsét, de szükséges az üzletmenet fenntartásához.

#2 Nagyot ütöttek a Google-ön Rekordösszegű, 4,3 milliárd eurós bírságot rótt ki az Európai Bizottság a Google-re. A cég a versenyjog megsértése miatt kapta a hatalmas összegű büntetést, a háttérben pedig az Android mobiloperációs rendszer áll. Az évek óta tartó vizsgálat megállapítása szerint ugyanis a társaság visszaél piaci erőfölényével a program kapcsán. Igen keményen fogalmazott Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa, aki szerint a Google erőfölénye bebetonozására használta az Androidot. Ezáltal pedig elvette a lehetőséget a versenytársaktól a tiszta versenytől, de az európai fogyasztókat is megfosztotta attól, hogy élvezhessék a verseny előnyeit. A problémát az jelenti, hogy a Google a Play áruház engedélyezési feltételeként előírta a gyártók számára a Google Search, illetve saját böngészője, a Chrome előzetes telepítését. Vagyis az a gyártó, amelyik úgy dönt, hogy nem telepíti előre az általa készített telefonra ezt a két szoftvert, az nem használhatja a Playt, ami nyilvánvalóan rontja az esélyeit a felhasználóknál. Az ügy természetesen ezzel a döntéssel még nem ért véget, a keresőóriás igen tömören reagált a bírságra. A cég közleménye szerint az Android több választási lehetőséget teremtett mindenki számára, nem kevesebbet. Az erős verseny klasszikus sajátosságai közé tartozik az élénk ökoszisztéma, a gyors innováció és a csökkenő árak, és hozzátették azt is, hogy fellebbeznek a bizottság döntése ellen.

#3 Átrendezték a piacot Megdöbbentő pezsgés tapasztalható a hazai távközlési piacon, bő fél év alatt annyi esemény történt, amennyi általában évek alatt szokott. Ráadásul már a nyári uborkaszezon sem a régi, legalábbis erre az időszakra esett, hogy a DIGI végre lezárhatta az Invitel Távközlési Zrt. felvásárlását, és ennek örömére a társaság júliusban be is jelentette, hogy milyen hatással volt ez az ügylet a piacra. A tranzakció révén a cég szolgáltatási területe és ügyfélköre is számottevően bővült. A DIGI Csoport 30,4 százalékos részesedésével jelenleg első helyen áll a magyarországi teljes televíziós piacon, a vezetékes szélessávú internet- és telefonszolgáltatások területén pedig 24,8, illetve 22,7 százalékos részesedésével a második helyre lépett a szolgáltatók közötti versenyben. A társaság már több mint 1,1 millió ügyfelet szolgál ki Magyarországon, és közleményükből az is kiderült, hogy kiemelt céljuk, hogy minél előbb egységesítsék a szolgáltatás portfóliójukat, ennek érdekében már június elejétől elindították az informatikai- és kommunikációs platformok összehangolását.

#4 Appos forradalom Mindössze 500 alkalmazással indult el 2008. július 10-én az App Store, amely túlzás nélkül forradalmi változásokat hozott a mobiliparban, a szoftverfejlesztésben és -forgalmazásban, de még a mobileszközök munkára történő használatában is. Az Apple applikáció boltja napjainkra már hetente 500 millió látogatót vonz a világ 155 országából, és a fejlesztők 2018 júniusáig 100 milliárd dollárnyi bevételre tettek szert azáltal, hogy a platformon keresztül juttatták el megoldásaikat a mobilozókhoz. Bár az androidos alkalmazásboltban, a Playben ma már jóval több applikáció található, mint az App Store-ban (előbbiben nagyjából 3,8 millió, míg utóbbiban mintegy kétmillió), ha bevételről van szó, akkor még mindig jobban megéri erre a felületre fókuszálniuk a fejlesztőknek. A szolgáltatás tavaly teljes megújuláson ment át, ennek köszönhetően még inkább személyre szabott ajánlatokat kaphatnak a felhasználók, legyen szó akár játékokról, akár egyéb alkalmazásokról.

#5 Okosan utazhatunk Kikerülhetők lesznek a hatalmas sorok a pénztáraknál és a jegyautomatáknál a vonattal utazók számára a MÁV fejlesztésének köszönhetően. A vasúttársaság július végén jelentette be, hogy már minden Android és iOS operációs rendszerrel működő okostelefonra letölthetővé vált a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás. Az utasok a mobiltelefonjukon vehetik meg a MÁV-START és a GYSEV szolgáltatási területére érvényes belföldi, egy útra szóló menetjegyüket és a hozzá kapcsolódó felárakat, pót- és helyjegyeket, valamint a kerékpár- és kutyajegyet (élőállat jegyet). A Vonatinfóba letöltődő jegyeinket mobiltelefonon tudjuk bemutatni, akár offline is, azaz internetelérés nélkül. További jó hír, hogy az applikáció a korábban létrehozott utazási beállításokat és az utazók adatait megjegyzi, így még gyorsabb lehet a jegyvásárlás. Ráadásul nemcsak gyors és kényelmes, de olcsóbb is, ha appon keresztül veszi meg valaki a vonatjegyét, ilyenkor ugyanis 10 százalékos kedvezményt kapnak az utazók, és itt is érvényes a @ jellel jelölt vonatokra igénybe vehető 20 százalékos árengedmény.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Loncsár Tibor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: