Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
36_Lord_of_the_Dice.jpg
Forrás: ITB

Mondhatni, a pénz keresi a jó projekteket. Minden eddiginél jobban pezseg ugyanis a hazai startup-ökoszisztéma, tízmilliárdok várnak befektetésre. A nagy kérdés azonban az, hogy lesz-e elegendő, a tőkével rendelkezők számára is vonzó projekt.

Szokatlan élményben lehetett része azoknak, akik szeptember végén részt vettek a Drukka Startup Studio és a Baconsult által közösen szervezett startupos rendezvényen. Az induló innovatív vállalkozások kapcsán már hozzászokhattunk, hogy képviselőik a különböző versenyeken néhány percben igyekeznek felkelteni maguk iránt a befektetők és természetesen a termékeik potenciális célközönségének érdeklődését. Ezúttal azonban nem ők, hanem maguk a befektetők álltak színpadra, vagyis „árulták” magukat. A fordított felállás azontúl, hogy lehetőséget adott számukra is, hogy megvillantsák előadói képességeiket, azt is jól mutatja, milyen változások vannak a hazai startup-ökoszisztémában a finanszírozási lehetőségek és az ígéretes projektek kapcsán. Lassan ugyanis olyan érzése lehet a történéseket követőknek, mintha több lenne a befektethetői forrás, mint az azok fogadására már felkészült vállalkozás.

 

Érett projekteket keresnek

A JEREMIE alapok kifutásával sokan attól tartottak, hogy a beindult és igencsak pezsgőnek tűnő magyar startup-ökoszisztéma forrás nélkül marad, és az ígéretes kezdetek után visszaesésnek lehetünk majd tanúi. Most nagyon úgy tűnik, hogy sikerül elkerülni ezt a helyzetet. A Hiventures például mintegy ötvenmilliárd forintot helyezne ki, de nem nagyon kell gondolkodniuk azoknak az induló cégeknek sem, amelyek még csak a korai fázisban vannak, hiszen hét hazai inkubátor akcelerációs programjában közel 18 milliárd forint várja az ígéretes projekteket.

A Drukka és a Baconsult közös szeptemberi rendezvényén a hét hazai mellett egy nemzetközi inkubátor is bemutatkozott. A magyar befektetők jellemzően a GINOP-2.1.5 és az ÖKO_16 pályázatok nyerteseiként keresik a portfóliójukban leginkább illeszkedő startupokat. Az eseményen prezentálókat hallgatva viszont nagyon hamar felmerülhetett az a gondolat, hogy egyáltalán nem lesz könnyű elkölteni a rendelkezésre álló pénzt. Az akcelerátor programjukat bemutatók közül ugyanis többen jelezték, hogy önmagában az ötlet már nem elegendő, annak kiforrottsága, a benne rejlő üzleti potenciál és a társadalmi hasznosság is szempont lehet. Meglehetősen nyíltan fogalmazott Balogh Péter, az NNG társalapítója és egykori vezetője, a Baconsult irányítója, aki elmondta, hogy olyan startupokat keresnek, ahol már összeállt a csapat, elkészült a termék első verziója, sőt az első ügyfél és árbevétel is megvan. Ez így, első hallásra már meglehetősen kiforrott projektnek tűnik, és joggal merülhet fel a kérdés, hogy mennyiből lehet eljutni erre a szintre. A Baconsult vezetője erről is megosztott egy érdekes tapasztalatot, mint mondta, a portfóliójukban lévő cégek több mint fele ötmillió forintnál is kisebb összegből jutott túl az első éven úgy, hogy közben nőni tudott. „Nem a legelső lépést, hanem a futást segítjük” – fűzte hozzá Balogh Péter. A náluk próbálkozó kezdő vállalkozóknak azt is érdemes tudniuk, hogy három évnél nem régebbi, közép-magyarországi régióban bejegyzett cégeket keresnek, és összesen közel 600 millió forintjuk van tíz ígéretes projektre.

Az ötlet kiforrottsága, a benne rejlő üzleti potenciál, illetve a csapat összetétele mind meghatározó tényező az OXO Csoport akcelerátor programjában – ezt már Oszkó Péter, a társaság vezetője mondta el. Az OXO Labs 20-70 millió forint közötti befektetésekhez keres célpontokat, míg az OXO Ventures már jóval nagyobb volumenben gondolkozik, hiszen ez az alap nagyjából 50 millió eurót fog kezelni és összesen 10-20 befektetést szeretne megvalósítani a jövőben – átlagosan hárommillió eurós befektetéseket kínál a vállalkozásoknak.

 

Tartalékolnak a szupersztárra

Az Öko_16 pályázaton nyert 500 millió forintnyi befektethető tőkét a Design Terminalból kinőtt Arete is, amely az érettebb startupokkal foglalkozik. Ahogy a társaság operatív vezetője, Ács Zoltán elmondta: ehhez még saját forrásból 300 millió forintot adtak hozzá. Nagyjából 20 projektbe invesztálnának, és az első befektetést novemberre várják. Az első körben 600 millió forintnyi tőke kihelyezésével számolnak, az alap fennmaradó részét pedig arra tartalékolják, ha valamelyik vállalkozás „szupersztárrá” válik, abban igyekeznek majd további részesedést szerezni.

A közép-kelet-európai régió legjobb fintech startupjai számára kínál piacra jutást és befektetést az MKB Fintechlab. A bank által alapított innovációs labor és startup akcelerátor pénzügyi-technológiai, korai fázisú startupokat keres, rátermett csapattal, letisztult üzleti modellel és fejlesztés alatt álló termékkel.

„A következő inkubációs programunk 2018 februárjában indul és 8 startupot várunk a programba. A csomag része a szakmai programon, mentoráláson és a banki fejlesztési, együttműködési lehetőségen felül egy 25 ezer eurós befektetés, amelyért cserébe 6 százalékos tulajdonrészt kérünk. A program végén a nyolc csapatból kiválasztunk két startupot, amelyek további 75 ezer eurós készpénzbefektetést kapnak egyéni feltételek mellett” – közölte Pereczes János ügyvezető.

 

Hardveres próbálkozások

Speciális helyzetben vannak a hardvereket fejlesztő innovatív vállalkozások, hiszen az ötlettől a prototípus megépítéséig viszonylag könnyen el lehet „égetni” akár százmillió forintot is, és akkor jön a kérdés, hogy egyáltalán lesz-e kereslet az adott termékre. Jóval magasabban van tehát a belépési küszöb, amit a befektetőknek is figyelembe kell venniük – nem meglepő, hogy hardveres projektekre szakosodott akcelerátorokkal eddig nem igazán lehetett találkozni, azonban a pályázati forrásoknak köszönhetően ez a helyzet is megváltozott. A Smartware.tech IoT- hardverrel foglalkozó startupokat keres, ráadásul nem is keveset, 12-t – igaz, a rendelkezésre álló 600 millió forintjukat 2019 végéig költenék el. Réti András, a társaság partnere úgy fogalmazott: az a céljuk, hogy felkészítsék a nemzetközi piacra lépésre a támogatott vállalkozásokat.

Szintén a hardveres projektekre összpontosít az Intellitext, és nem meglepő módon ők is olyan ígéretes kezdeményezéseket keresnek, amelyek nemzetközi szinten is megállhatják a helyüket később. Szigetlaki Zsolt, a januárban induló akcelerátor stratégiai igazgatója azt is elárulta, hogy 600-700 millió forint áll rendelkezésre befektetésre, amiből legalább nyolc cégnek juttatnának.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: