Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
75_maxresdefault.jpg
Forrás: ITB

Bár az önvezető autók látványosabbak, a közúti közlekedés közeljövőjét elsősorban az internetre kapcsolt járművek terjedése határozza meg – amely hálózati kapcsolat amúgy az önvezető képességnek is alapfeltétele.

Az előrejelzésekkel, különösen a technológiai jóslatokkal nem árt csínján bánni. Négy évvel ezelőtt még azt jósolták, hogy a 2018-ban forgalomba kerülő új autók többsége már hálózatba kötött jármű lesz. Ma már biztosan látszik, hogy ez ilyen gyorsan még nem valósul meg. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a connected car jelentőségét nehéz túlbecsülni, mert alapjaiban rendezi (majd) át a közlekedést és nem utolsósorban az autóipart.

A GSM Alliance kutatásai alapján a hálózatba kapcsolt autókból származó éves árbevétel a 2015-ös 37,5 milliárd dollár után 2020-ra már 151,8 milliárd dollárra nőhet. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy másik felmérés szerint (ezt a RethinkX szakértői csoport készítette) csak az amerikai autóiparból eltűnik 2030-ig 1100 milliárd dollár, és ennek jó része szoftverfejlesztő és szolgáltató cégekhez vándorol, olyan megoldásokért, mint a navigáció, a kiberbiztonsági megoldások vagy az infotainment. Még az autóflottájával túlzottan nem büszkélkedhető Magyarországon is több mint 400 ezer hálózatba kötött járművel számolnak 2021-re.

Az összekapcsoltság azonban nem csak az autók és az internet között értendő, és nem merülhet ki annyiban, hogy az autó fedélzeti rendszere egy mobiltelefonon keresztül kapcsolódik a világhálóra. A connected car akkor nyújt valódi élményt és kínál valóban hasznos szolgáltatásokat, ha több eszköz és szolgáltatás zökkenőmentes együttműködése valósul meg. Így egyáltalán nem lesz utópia egy olyan utazás, ahol a telefonunk a naptáralkalmazásból tudja, mikor és hol lesz találkozónk, ezért időben szól, hogy az aktuális forgalmi viszonyoknak megfelelően mikor kell elindulni. A jármű navigációs rendszere automatikusan kijelöli az ideális útvonalat, kérésre mutatja a közeli parkolóházakat (esetleg a jó eséllyel szabad közterületi parkolóhelyeket), majd lehetőséget ad a parkoló előzetes lefoglalására és a díj kifizetésére. Mindezt persze úgy kell megvalósítani, hogy a sok funkció és képernyő segítse, mintsem megzavarja a sofőrt és elvonja a figyelmét a vezetésről. Az autók közötti kommunikáció a közlekedés biztonságát is nagymértékben javíthatja – például azzal, hogy a veszélyt (jeges útszakaszt, elakadt autót) elsőként észlelő jármű azonnal jelez a környéken közlekedő többi autónak.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: