Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


43_czegledi_tamas_1.jpg
Forrás: ITB

A pénzügyi szektor mellett az egészségügyben, a közműszolgáltatóknál vagy a logisztikában is óriási változásokat hozhat a blokklánc technológia – hangsúlyozta az ITBUSINESS-nek adott interjúban Czeglédi Tamás. A Blockchaineum konferencia szervezője beszélt arról is, hogy itthon mely területeken járnak élen a megoldás alkalmazásában.

– Az első, kizárólag a blokklánc témával foglalkozó konferenciát rendezik meg november végén. Honnan jött az ötlet?

– Óriási lehetőségek rejlenek a blokklánc technológiában, és látható, hogy itthon, sőt még nemzetközi szinten sem megjósolható a pontos kifutása. Mi a MENSA HungarIQa keretein belül kezdtünk el foglalkozni a témával, és végigjártuk az összes lépcsőfokot. Klasszikus bányászattal kezdtük, kriptovalutákat termeltünk, majd összehasonlítottunk és elemeztünk tőzsdéket, kereskedtünk, és még kriptovalutát is létrehoztunk. A folyamat során világossá vált számunkra, hogy bár egyelőre főleg pénzügyi szempontból foglalkoznak a technológiával, de ennél sokkal nagyobb fantázia van a blockchainben. Épp ezeket a lehetőségeket fogjuk bemutatni a Blockchaineum egész napos konferenciánkon november 22-én, Budapesten, a Deák Ferenc téri Akváriumban. A Mensán kívül mi négyen, főszervezők létrehoztunk egy külön vállalkozást is, amely többek között a blokklánc megismertetésével, oktatásával foglalkozik, és digitális tananyagok létrehozását tűzte ki célul.

– Említette, hogy a pénzügyi szektornál sokkal szélesebb a felhasználási lehetőségek köre. Hol lehetne még hasznosítani a blokklánc technológiát?

– A megoldás minden olyan szakterületen alkalmazható, ahol komplex rendszereket kell kezelni, és fontos a transzparencia, a megmásíthatatlanság. Ilyen például a közműszolgáltatás, az egészségügy, ahol kihívást jelent nagy rendszerek hatékony összekapcsolása. A blokklánc használatával például a szervi, szöveti transzplantációnál, a vérellátásnál megváltoztathatatlanul és átláthatóan követhetővé tehető az ellátottak életútja. A logisztika is azon szektorok közé tartozik, ahol jelentős előnyöket hozhat az alkalmazás. A szállítások összekötésével, a just-in-time koncepció bevezetésével gyakorlatilag új dimenziókat nyithat a szállítmányozásban. Az előre beprogramozott „okos szerződések” révén a webes értékesítéstől, az árufeltöltés automatizálásáig minden szegmensben bevethető a blokklánc.

– Itthon vannak már példák a technológia használatára?

– Magyarországon alapvetően a fintech szektor jár élen a blokklánc felhasználásában, de vannak egészségügyi startupok is, amelyek foglalkoznak vele. Emellett egyetemi tudásközpontok jöttek létre a technológia felhasználási lehetőségeinek vizsgálatára, például az ELTE-n, a Corvinuson, a Műszaki Egyetemen.

– Milyen programra számíthatunk a konferencián?

– Célunk, hogy az előadások révén egy laikus érdeklődő is megismerje a blokkláncot. Ennek megfelelően lesz szó bányászatról, kriptobefektetésről, tőzsdézésről. A program egy kerekasztal-beszélgetéssel indul és zárul, közöttük pedig 15 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Többek között Kallós Péter és Fülöp Róbert, vagyis a SzékelyVegán vloggerek is elfogadták a felkérésünket.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: