Menü
18_designboom.jpg
Forrás: ITB

Nem titok, hogy napjainkban a gyors technikai fejlesztések gyökeresen alakítják át a világunkat. A mesterséges intelligencia, a kibővített valóság, a hibrid felhő és az egyéb kortárs digitális trendek alapjaiban változtatják meg céges világunk mindennapjait. Viszont mindez csupán vízió marad, ha nem figyelünk a megfelelő biztonságra.

2018 legnagyobb kihívása a fizikai világ markáns megjelenése a digitális megoldások mellett. A mesterséges intelligencia (MI) átalakítja a számítógépes világot, a gépek már értik a szavainkat. Az algoritmusalapú tervezés kötelező, a marketingstratégiában az ügyfelek és a márka közé költözik. Az MI átalakítja az emberi munkafolyamatokat, de nem fogja megszüntetni, a gépekkel együtt kell működnünk, hiszen ez a fejlődés záloga; míg a blokklánc átláthatóbbá és egyszerűbbé teszi a céges folyamatokat. Sokkal jobban kell figyelni a fogyasztókra is, hiszen a pénzükkel nyilvánítják ki a véleményüket, és csak akkor fogják az adott márkát preferálni, ha az hiteles.

Érdemes tehát megnézni, milyen technológiai trendekre ajánlatos vigyázó szemeinket vetni. Íme, a hét legfontosabb trend idén!

 

Mesterséges intelligencia

Előbb vagy utóbb a mesterséges intelligencia fog helyettünk dönteni a komolyabb üzleti kérdésekben is, de szerencsére ez még csupán a jövő záloga. Az emberi erőforrás egyelőre kihagyhatatlan a folyamatokból, az MI a lényeges és értékes adatok szelektálásában segíthet. A bátrabb vállalatok azonban már ilyen „kollégákkal” fogják elvégeztetni a komolyabb, adatalapú gondolkodást igénylő feladatokat. Az MI csökkenti a fejlesztések és új termékek tesztelésének idejét, valamint a tervezési fázisokat. A gépi intelligencia legnagyobb előnye, hogy szabad teret ad a döntéshozatal számára, gyorsítja a folyamatokat és növeli a keresztmetszetet.

Az MI (az adatok forradalma) ugyan ki fog váltani ma még létező munkahelyeket, de újakat is teremt, új üzleti modelleket és iparágakat indít növekedésnek – az okos eszközök tömeges megjelenésével könnyen beágyazható ezekbe. Az MI segítségével végre optimálisan hangolható össze az emberi erőforrás a gépivel. Előbbi felértékelődik, hiszen okos környezete digitális „karnagyává” változik, a technológiát önmaga kiterjesztéseként használja.

 

Kibővített valóság

Az idei CES legnépszerűbb kütyüi többek között az AR-szemüvegek voltak. A valóság és annak kibővített változata közötti határok már elmosódtak, kereskedelmi AR-alkalmazások tömkelegével fogunk ez évben találkozni, az ipartól a mezőgazdaságig bezárólag. Az AR már jól ki tudja szolgálni az emberi hatékonyságot és a jelenkor munkaerőpiaci lehetőségeit is könnyen bővítheti; az innovatív üzletszerzési lehetőségek kiaknázására a leginkább alkalmas ma. Tömegtermékké válik, a semmiből teremt piacot, a mindennapi életünk szerves része lesz, mint egy weboldal. A kiskereskedelemben, iparban, gyártásban, ügyfélszolgálatokon és a marketingben találkozhattunk vele a leghamarabb.

 

Autonóm eszközök

Nem kerülhetők ki az autonóm eszközök sem (drónok, járművek és robotok), ezek mára önfenntartóvá és tanulóvá váltak. Látványos üzleti hatásuk a B2B világában lesz, az önjáró járművekkel viszont ebben az évben az iparban, a mezőgazdaságban és repülőtereken találkozhatunk. A drónok, felvértezve a mesterséges intelligenciával, az iparban és a térképészetben fognak jelentős szerepet betölteni.

Hét fontos technológiai trend idén

1. Mesterséges intelligencia
2. Kibővített valóság
3. Autonóm eszközök
4. Virtuális ügynökök
5. Hibridfelhő
6. Kiberbiztonság
7. Szándékalapú hálózatok

 

Virtuális ügynökök

A legtöbb vállalat aggódik, hogy cége öt éven belül elavulttá válhat a startup dömping miatt, nem véletlen, hogy az ügyfélélmény terén akarnak újítani. Az ügyfélkiszolgálás kulcsa ma az ember és a gép közötti összhang megteremtése. Az intelligens, virtuális automatizált ügynökök és az emberek egy csapatban dolgozva szolgálják ki őket, így jobban megértik ügyfeleiket (prediktív elemzések és gépi tanulás útján).

 

Hibridfelhő

A felhő ma kötelező informatikai modell, az automatizálás és a céges intelligencia infrastruktúrája. 2018-ban a cégek a többfelhős megoldásokat (felügyelt, Saas, magán és szolgáltatott) részesítik előnyben, de ez a felhőbőség pont azt akadályozza, hogy az egyes cégek teljes mértékben kiaknázhassák az MI alapú megoldásokat. A probléma abból adódik, hogy az adatok és az alkalmazások nem a megfelelő felhőbe kerülnek. Erre megoldás a holisztikus (magán és nyilvános felhők kombinálása), avagy a „megafelhő”. Ez képes koherens képet mutatni a teljes céges informatikai környezetről. Innovatív megoldás, melyben a hálózatkezelés, a tárolás, a számítás és az összehangolás területét egységesítik. A hibridfelhős környezet menedzselése viszont új költségeket vonz és ma még bonyolult feladatnak tűnik, viszont már rövidtávon is költséghatékony.

 

Kiberbiztonság

Májustól indul a GDPR szabályozás, mely felváltja a korábbi adatvédelmi irányelveket, a közelgő határidő pedig növeli az adatvédelemmel kapcsolatos aggodalmakat. Az említett technológiai trendek jelentős digitális előnyökkel támogatják a cégeket, az új fejlesztésű eszközök viszont a legtöbb esetben nóvum voltuk miatt biztonsági hiányokkal küzdenek, új és előre nem látható biztonsági fenyegetéseket generálnak. Amit nyernek a réven, elvesztik majd a vámon. 2018-ban nemcsak a felhasználóknak kell növelniük a kibertámadásokkal kapcsolatos tudatosságukat, hanem a cégeknek is több felelősséggel kell kezelniük digitális világukat. Hiába veszi komolyan egy nagyvállalat a biztonságot (és allokál külön költségvetést hozzá), ha a beszállító kisebb vállalkozásai nem fordítanak rá kellő figyelmet.

 

Szándékalapú hálózatok

A biztonság mellett a hálózatok fontossága is felértékelődött, a digitalizáció miatt nagyobb elvárásokat támasztunk velük szemben. Az új korszakot a szándékalapú hálózatok szolgálják ki, melyben a hálózati eszközöket szövetként értelmezik, így nem kell minden egyes eszközt egyenként és manuálisan konfigurálni. Az üzemeltető nem egy parancsot, hanem egy szándékot ad meg, a rendszer ennek alapján önmaga állítja be az egyes hálózati elemeket. Ennek a továbbfejlesztett változata az intuitív hálózat (például a Ciscónál), ahol maga a hálózat valós időben kommunikál a „gazdáival”.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: