Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


t_systems_symposium_nyito_580px.jpg
Forrás: ITB

A címben olvasható szlogen szellemében rendezte meg immár ötödik alkalommal egész napos rendezvényét, a Symposiumot a T-Systems Magyarország. A mintegy 2000 vendéget felvonultató konferencia előadói hangsúlyozták: olyan korszakváltás zajlik a technológiában, amelynek hatásai alól egyetlen hazai szektor és nagyvállalat sem vonhatja ki magát.

Nagy változás volt, amikor a számítógépek a vállalati adatközpontok után felbukkantak az irodákban, majd az otthonokban is, hogy aztán a mind messzebb érő hálózatok révén össze is kapcsolódjanak, és megszülessen az infokommunikáció. Ám jelenleg olyan mértékű mennyiségi fejlődés zajlik, hogy az már minőségi változásokhoz vezet. A felhasználók és az elérhető alkalmazások száma is milliárdos nagyságrendű lett, a hálózatok sebessége soha nem látott szolgáltatások kialakítását teszi lehetővé, amelyek exponenciálisan növekvő sebességgel alakítják át mindennapjainkat – mondta előadásában Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.

Rékasi Tibor, T-Systems Magyarország
 

A változásokra a nagyvállalatoknak is fel kell készülniük. A digitális ipar jelenlegi meghatározó szolgáltatásainak (Netflix, iTunes) példájából jól látszik, hogy megjelenésük után 4-5 évvel kezdik felfalni az iparág hagyományos szereplőinek piacát, hogy aztán további 5-6 év alatt a piac 40-70 százalékát szerezzék meg. Ezért Rékasi Tibor azt tanácsolta a nagy cégeknek, hogy figyeljék iparáguk új, digitális szereplőit, mert csak néhány évük van egy új üzleti modell kitalálásár és bejáratására.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója plenáris előadásában kifejtette, hogy a sikeres digitális transzformáció két nélkülözhetetlen feltétele a digitális készségek fejlesztése és a megfelelő infrastrukturális alapok megteremtése. Előbbi téren a Digitális Jólét Programjának kezdeményezései jelenthetnek előrelépést, utóbbiban pedig már most sem áll rosszul Magyarország. A Magyar Telekom 4G szolgáltatásának kültéri lefedettsége 98 százalékos, így már a legkisebb települések lefedése van soron. Kisebb területeken elindult a 300, sőt, a 450 megabit/másodperces 4G szolgáltatás is. Ami pedig a vezetékes hálózatokat illeti a Telekom már 2,7 millió magyar háztartásban van jelen legalább 30 megabites internettel.

Christopher Mattheisen, Magyar Telekom
 

A jövő azonban egyértelműen az 5G-re épül, tette hozzá Chris Mattheisen. Ha az előrejelzéseknek megfelelően 2022-ben 29 milliárd hálózatba kapcsolt készülék lesz (amelyek közül 18 milliárd a dolgok internetéhez kapcsolódik majd), elengedhetetlen alapfeltétellé válik az 5G-vel megvalósuló gyorsaság és sávszélesség-bővülés.

A konferencia látogatói abból is ízelítőt kaphattak, egymástól mennyire távol álló területek alakít át a digitalizáció. Bernd Storck, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya a felkészülésben használt technológiákról beszélve elmondta: csak úgy képzelhető el a felzárkózás a nagy futballnemzetekhez, ha edzéseken és a mérkőzéseken folyamatosan mérik a játékosok fizikális és taktikai teljesítményét, egészségügyi állapotát, majd az adatokat minden részletre kiterjedően elemzik. Georgiu Achilles, az IBM technológiai szolgáltatások vezetője pedig arról beszélt, miként alakítja át a Watson az egészségügyet. Az orvosi irodalom évente megduplázódik, csak szakcikkből 700 ezer születik egy évben. Egy ember ennek töredékét sem tudja elsajátítani, míg a Watson kognitív rendszere 200 millió oldalnyi anyagot dolgoz fel és illeszt be meglévő tudástárába másodpercek alatt. A puszta mennyiségen túl azonban még nagyobb jelentőségű, hogy eddig izolált információhalmaz között lehet kapcsolatot teremteni, így újfajta tudást létrehozni.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: