Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

Sugár Mihály
Forrás: itbusiness

Biztonság és hatékonyság – két olyan terület, ahol az IT nagyon sokat tud segíteni, azonban a statisztikák azt mutatják, mégis kevés vállalat emeli stratégiai szerepkörbe.

Vajon mikor lesz vége a válságnak? Vagy már most is vége van? Mit lehet tenni azért, hogy a folyamat felgyorsuljon? Milyen stratégiával igyekeznek kilábalni az érintett iparági cégek, ha egyáltalán? Nos, nyilván nem mindegyik kérdésre lehet maradéktalanul válaszolni, viszont a Balaton partján zajló Business & Technology konferencián legalább megkíséreltük, hogy a népes publikumot tájékoztassuk a jelenleg dívó válságstratégiákról, s a recesszió főbb kihívásairól. Ide kapcsolódóan a BellResearch készített egy átfogó elemzést, amelyben a magyar IT-vezetők témával kapcsolatban megfogalmazott álláspontjai köszönnek vissza.

Sugár Mihály éppen a vállalati IT-kiadásokat szemlélteti.
 

Sugár Mihály, a kutatócég vezető tanácsadója prezentációjában kiemelte, hogy bár bizonyított tény, hogy az IT a biztonság és a hatékonyság terén kiemelkedő fontosságú (volna) a cégek életében, ennek ellenére az IT stratégiai szerepben való megjelenése jelenleg még nem túl jelentős, mindössze a megkérdezett vezetők 38 százaléka tekint rá ily módon. 62 százalékuknál még nincs is részletes IT-stratégia, 38 százalékuknál pedig még rendes IT-költségvetés sincs.

Ami az IT-beruházásokat illeti, a BellResearch arra jutott, hogy a döntési szempontok a költségtényező irányába súlyozódnak a szakmaiakkal szemben, s a jövőben ennek erősödését várják – ezen tulajdonképpen nincs is mit csodálkozni, hiszen a válság is a költségek visszaszorítására és a hatékonyság növelésére ösztönöz. Bár a túlnyomó többség beruházáspárti, a folyamatok a folyamatos költségekre váltás irányába mutatnak. Ugyanakkor a jelenlegi működés költségeinek ismerete nélkül képtelenség a hatékonyabb megoldást érvényesíteni – hívta fel a figyelmet Sugár Mihály.

IT-fejlesztésekre ugyanakkor már kevésbé futja a cégeknek – melyek e tekintetben több korlátozó tényezőt is megjelöltek. Első helyen a forráshiányosság szerepel, mint a fejlesztéseket korlátozó tényező, de szervezeti, menedzsment és a felhasználói kompetencia hiányával kapcsolatos tényezők is jelen vannak a vállalatoknál, melyek körében ugyan még mindig jelentős a válságérintettség, azonban biztató, hogy a cégek zöme közepes vagy kedvező gazdasági helyzetben van. És bár a válság végét illetően sincs biztos támpont, de az érintett vállalatok középtávon már növekvő IT-kiadásokat várnak.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: