Menü
Sugár Mihály
Forrás: itbusiness

Biztonság és hatékonyság – két olyan terület, ahol az IT nagyon sokat tud segíteni, azonban a statisztikák azt mutatják, mégis kevés vállalat emeli stratégiai szerepkörbe.

Vajon mikor lesz vége a válságnak? Vagy már most is vége van? Mit lehet tenni azért, hogy a folyamat felgyorsuljon? Milyen stratégiával igyekeznek kilábalni az érintett iparági cégek, ha egyáltalán? Nos, nyilván nem mindegyik kérdésre lehet maradéktalanul válaszolni, viszont a Balaton partján zajló Business & Technology konferencián legalább megkíséreltük, hogy a népes publikumot tájékoztassuk a jelenleg dívó válságstratégiákról, s a recesszió főbb kihívásairól. Ide kapcsolódóan a BellResearch készített egy átfogó elemzést, amelyben a magyar IT-vezetők témával kapcsolatban megfogalmazott álláspontjai köszönnek vissza.

Sugár Mihály éppen a vállalati IT-kiadásokat szemlélteti.
 

Sugár Mihály, a kutatócég vezető tanácsadója prezentációjában kiemelte, hogy bár bizonyított tény, hogy az IT a biztonság és a hatékonyság terén kiemelkedő fontosságú (volna) a cégek életében, ennek ellenére az IT stratégiai szerepben való megjelenése jelenleg még nem túl jelentős, mindössze a megkérdezett vezetők 38 százaléka tekint rá ily módon. 62 százalékuknál még nincs is részletes IT-stratégia, 38 százalékuknál pedig még rendes IT-költségvetés sincs.

Ami az IT-beruházásokat illeti, a BellResearch arra jutott, hogy a döntési szempontok a költségtényező irányába súlyozódnak a szakmaiakkal szemben, s a jövőben ennek erősödését várják – ezen tulajdonképpen nincs is mit csodálkozni, hiszen a válság is a költségek visszaszorítására és a hatékonyság növelésére ösztönöz. Bár a túlnyomó többség beruházáspárti, a folyamatok a folyamatos költségekre váltás irányába mutatnak. Ugyanakkor a jelenlegi működés költségeinek ismerete nélkül képtelenség a hatékonyabb megoldást érvényesíteni – hívta fel a figyelmet Sugár Mihály.

IT-fejlesztésekre ugyanakkor már kevésbé futja a cégeknek – melyek e tekintetben több korlátozó tényezőt is megjelöltek. Első helyen a forráshiányosság szerepel, mint a fejlesztéseket korlátozó tényező, de szervezeti, menedzsment és a felhasználói kompetencia hiányával kapcsolatos tényezők is jelen vannak a vállalatoknál, melyek körében ugyan még mindig jelentős a válságérintettség, azonban biztató, hogy a cégek zöme közepes vagy kedvező gazdasági helyzetben van. És bár a válság végét illetően sincs biztos támpont, de az érintett vállalatok középtávon már növekvő IT-kiadásokat várnak.

Bookmark and Share

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1974 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Takács Tibor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4699 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bee Design Agency

A legkeresettebb cégek: