Menü
06_1_kara_akos_580.jpg
Forrás: ITB

Jövő év végére gyors internetet és wifit ígért a hazai iskoláknak Kara Ákos, és erről a programról, illetve a megvalósításáról bőven lehetett hallani a Soltész Attila vezette Infotér idei konferenciáján is. Éry Gábor az első magyarországi 5G-s demonstrációnak köszönhetően került be októberi toplistánkba, míg Carra Anita egy új márkastratégiát mutatott be. Sajnos, szomorú hír is érkezett októberben.

#1 Kara Ákos Jön a digitális kánaán az iskolákban – röviden így lehetne összefoglalni azt a bejelentést, amit október közepén tett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, aki azt is elmondta, hogy a digitális oktatásfejlesztési program keretében 2019 végig 4000 állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget; a fejlesztések 31 milliárd forintból valósulnak meg. Kara Ákos a program kapcsán részletezte: a fejlesztés közvetlenül 1,2 millió diákot és 126 ezer oktatót érint. Az 500 fő alatti iskolákban legalább 100 Mbit/s, az 500 fő feletti iskolákban legalább 1 gigabites sávszélesség lesz elérhető. Ezen túlmenően a program keretében az állami iskolák valamennyi tantermében és iskolai közösségi tereiben wifihálózat épül ki. A megújult, korszerű rendszer fenntartására, valamint a kiberbiztonságra éves szinten a korábbi összeg nyolcszorosát, mintegy 10,5 milliárd forintot fordítanak. Az egyházi fenntartású iskolák esetében két ütemben történik a fejlesztés, amelynek első ütemében 2019 végéig Budapesten és Pest megyében 148 iskola kap wifi- hozzáférést.

#2 Soltész Attila Szokatlan időpontban köszönthette idén az informatikai szakma képviselőit az Infotér Egyesület elnöke, hiszen a korábbi évektől eltérően már október közepén megrendezték nagy éves konferenciájukat Balatonfüreden. De emellett is tartogatott bőven meglepetéseket az érdeklődőknek Soltész Attila és csapata, így például bővült a nulladik nap programja: az e-health témakör mellett már az építőipar digitalizációja is terítékre került; a hálózatfejlesztések felfutását pedig jól érzékeltette, hogy a korábbiakhoz képest jóval nagyobb helyre került a KIFÜ színpad, ahol ezt a témát járták körül. Soltész Attila vezetésével idén már 8. alkalommal rendezték meg az Infotér Konferenciát, amely ismét összehozta az informatikai szektorban érintett piaci és kormányzati szereplőket, így bőven nyílt lehetőség a tájékozódás mellett a networkingre is. Persze az Egységes Elektronikus Szolgáltatási Tér indulásával kapcsolatos információk, a hatalmas hálózatfejlesztések aktuális helyzetéről szóló beszámolók, a DJP 2.0 részletei, a közigazgatás digitális átalakítása, az okos városok, a pénzügyi szektort átformáló megoldások vagy a blokklánc technológia újdonságai miatt is megérte ellátogatni Soltész Attiláék eseményére.

#3 Éry Gábor Óriási üzleti potenciált lát az 5G-ben és arra számít az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, hogy 2026-ig 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt majd az új technológia. Mindezt a Magyar Telekommal közös, 5G-s demonstráció alkalmával osztotta meg a sajtóval. Október 19-én ugyanis különleges pillanatnak lehettek tanúi a társaság budapesti kutató-fejlesztő központjában tartott eseményre meghívottak, hiszen az első magyarországi 5G kapcsolat létrejöttét tekinthették meg a hálózati megoldásszállító és a Magyar Telekom jóvoltából. Éry Gábor közreműködésével a cég mérnökei az Ericsson éves innovációs napján mutatták be azt a legújabb mobilrádiós fejlesztést, amely megfelel a 3GPP előzetes 5G New Radióra (NR) vonatkozó szabványának. A bemutató 15 GHz-es frekvenciasávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. A New Radio integrált rádiótechnikája olyan letöltési sebességet tesz lehetővé, amely 20-szor gyorsabb, mint a jelenlegi technológiák. Ezenkívül az NR szabvány nyalábolásra is képes, így igen nagy sebességen tud pont–pont adattovábbítást végezni. Az első magyarországi 5G-s kapcsolat 22 Gbit/s-os letöltési sebességet ért el, és „igazi mérföldkőnek számít” a vezérigazgató szerint.

#4 Carra Anita Stílusosan, a márkához illő tűzpiros ruhában jelent meg a Vodafone Magyarország lakossági üzletágért felelős vezérigazgatója a cég új arculatának bemutatóján, ami egyben az első alkalom volt, hogy új szerepkörében találkozhatott a sajtó képviselőivel. Sokan persze ismerősként köszönthették, hiszen a UPC-től az év elején igazolt át a mobilszolgáltatóhoz. Az új topvezető szerepeltetése egyébként tökéletesen illett a témához, hiszen az új márkastratégiáról volt szó, amelynek apropóján személyes élményekkel és egy kutatás adataival is érzékeltette, hogyan alakítja át a mindennapokat a digitalizáció, illetve részletesebben is bemutatta magát a stratégiát. Azt majd a jövő dönti el, mennyire működik az új szlogen és a megközelítés a márkának – az új terv egyébként éppen arra épül, hogy a jövő izgalmas, és fedezzük fel együtt a lehetőségeket –, az viszont biztos, hogy komoly erőforrásokat fordítanak rá. Carra Anita ugyanis azt is elárulta, hogy a bevezető reklámkampány egyszerre 36 országban indult el, és a hazai fogyasztók is gyakran találkozhatnak az új szlogennel a tévében és az interneten.


Sipka Júlia Megrendüléssel értesültünk róla, hogy október 14-én elhunyt Sipka Júlia. Különösen fájó a veszteség akkor, ha egy élete végéig tevékeny, segítőkész és életvidám szakember távozik ideje korán az informatikai szektorból. Sipka Júlia a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban kezdte pályafutását, majd 1976–1990 között a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) munkatársa volt, a SciL leányvállalat egyik vezetője. 1990-től az IQSOFT kereskedelmi igazgatója, mindeközben 1997-től 2003-ig az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) alelnöke. 2003–2006 között az Informatikai és Hírközlési Minisztérium fennhatósága alatt működő HTEC programban dolgozott. Közgazdász, egyetemi doktor, a hazai szoftverkereskedelem meghatározó személyisége és lelkes, aktív résztvevője volt mind a szakmai, mind az értékmegőrző tevékenységekkel foglalkozó civil közéletnek. Igazi közösségi ember. Sipka Júlia 67 évesen ment el, utolsó útjára október 25-én kísérték szerettei és tisztelői.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1977 személy szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4703 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:REVOLUTION Software Kft.

A legkeresettebb cégek: