Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
06_1_kara_akos_580.jpg
Forrás: ITB

Jövő év végére gyors internetet és wifit ígért a hazai iskoláknak Kara Ákos, és erről a programról, illetve a megvalósításáról bőven lehetett hallani a Soltész Attila vezette Infotér idei konferenciáján is. Éry Gábor az első magyarországi 5G-s demonstrációnak köszönhetően került be októberi toplistánkba, míg Carra Anita egy új márkastratégiát mutatott be. Sajnos, szomorú hír is érkezett októberben.

#1 Kara Ákos Jön a digitális kánaán az iskolákban – röviden így lehetne összefoglalni azt a bejelentést, amit október közepén tett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, aki azt is elmondta, hogy a digitális oktatásfejlesztési program keretében 2019 végig 4000 állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget; a fejlesztések 31 milliárd forintból valósulnak meg. Kara Ákos a program kapcsán részletezte: a fejlesztés közvetlenül 1,2 millió diákot és 126 ezer oktatót érint. Az 500 fő alatti iskolákban legalább 100 Mbit/s, az 500 fő feletti iskolákban legalább 1 gigabites sávszélesség lesz elérhető. Ezen túlmenően a program keretében az állami iskolák valamennyi tantermében és iskolai közösségi tereiben wifihálózat épül ki. A megújult, korszerű rendszer fenntartására, valamint a kiberbiztonságra éves szinten a korábbi összeg nyolcszorosát, mintegy 10,5 milliárd forintot fordítanak. Az egyházi fenntartású iskolák esetében két ütemben történik a fejlesztés, amelynek első ütemében 2019 végéig Budapesten és Pest megyében 148 iskola kap wifi- hozzáférést.

#2 Soltész Attila Szokatlan időpontban köszönthette idén az informatikai szakma képviselőit az Infotér Egyesület elnöke, hiszen a korábbi évektől eltérően már október közepén megrendezték nagy éves konferenciájukat Balatonfüreden. De emellett is tartogatott bőven meglepetéseket az érdeklődőknek Soltész Attila és csapata, így például bővült a nulladik nap programja: az e-health témakör mellett már az építőipar digitalizációja is terítékre került; a hálózatfejlesztések felfutását pedig jól érzékeltette, hogy a korábbiakhoz képest jóval nagyobb helyre került a KIFÜ színpad, ahol ezt a témát járták körül. Soltész Attila vezetésével idén már 8. alkalommal rendezték meg az Infotér Konferenciát, amely ismét összehozta az informatikai szektorban érintett piaci és kormányzati szereplőket, így bőven nyílt lehetőség a tájékozódás mellett a networkingre is. Persze az Egységes Elektronikus Szolgáltatási Tér indulásával kapcsolatos információk, a hatalmas hálózatfejlesztések aktuális helyzetéről szóló beszámolók, a DJP 2.0 részletei, a közigazgatás digitális átalakítása, az okos városok, a pénzügyi szektort átformáló megoldások vagy a blokklánc technológia újdonságai miatt is megérte ellátogatni Soltész Attiláék eseményére.

#3 Éry Gábor Óriási üzleti potenciált lát az 5G-ben és arra számít az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, hogy 2026-ig 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt majd az új technológia. Mindezt a Magyar Telekommal közös, 5G-s demonstráció alkalmával osztotta meg a sajtóval. Október 19-én ugyanis különleges pillanatnak lehettek tanúi a társaság budapesti kutató-fejlesztő központjában tartott eseményre meghívottak, hiszen az első magyarországi 5G kapcsolat létrejöttét tekinthették meg a hálózati megoldásszállító és a Magyar Telekom jóvoltából. Éry Gábor közreműködésével a cég mérnökei az Ericsson éves innovációs napján mutatták be azt a legújabb mobilrádiós fejlesztést, amely megfelel a 3GPP előzetes 5G New Radióra (NR) vonatkozó szabványának. A bemutató 15 GHz-es frekvenciasávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. A New Radio integrált rádiótechnikája olyan letöltési sebességet tesz lehetővé, amely 20-szor gyorsabb, mint a jelenlegi technológiák. Ezenkívül az NR szabvány nyalábolásra is képes, így igen nagy sebességen tud pont–pont adattovábbítást végezni. Az első magyarországi 5G-s kapcsolat 22 Gbit/s-os letöltési sebességet ért el, és „igazi mérföldkőnek számít” a vezérigazgató szerint.

#4 Carra Anita Stílusosan, a márkához illő tűzpiros ruhában jelent meg a Vodafone Magyarország lakossági üzletágért felelős vezérigazgatója a cég új arculatának bemutatóján, ami egyben az első alkalom volt, hogy új szerepkörében találkozhatott a sajtó képviselőivel. Sokan persze ismerősként köszönthették, hiszen a UPC-től az év elején igazolt át a mobilszolgáltatóhoz. Az új topvezető szerepeltetése egyébként tökéletesen illett a témához, hiszen az új márkastratégiáról volt szó, amelynek apropóján személyes élményekkel és egy kutatás adataival is érzékeltette, hogyan alakítja át a mindennapokat a digitalizáció, illetve részletesebben is bemutatta magát a stratégiát. Azt majd a jövő dönti el, mennyire működik az új szlogen és a megközelítés a márkának – az új terv egyébként éppen arra épül, hogy a jövő izgalmas, és fedezzük fel együtt a lehetőségeket –, az viszont biztos, hogy komoly erőforrásokat fordítanak rá. Carra Anita ugyanis azt is elárulta, hogy a bevezető reklámkampány egyszerre 36 országban indult el, és a hazai fogyasztók is gyakran találkozhatnak az új szlogennel a tévében és az interneten.


Sipka Júlia Megrendüléssel értesültünk róla, hogy október 14-én elhunyt Sipka Júlia. Különösen fájó a veszteség akkor, ha egy élete végéig tevékeny, segítőkész és életvidám szakember távozik ideje korán az informatikai szektorból. Sipka Júlia a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban kezdte pályafutását, majd 1976–1990 között a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) munkatársa volt, a SciL leányvállalat egyik vezetője. 1990-től az IQSOFT kereskedelmi igazgatója, mindeközben 1997-től 2003-ig az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) alelnöke. 2003–2006 között az Informatikai és Hírközlési Minisztérium fennhatósága alatt működő HTEC programban dolgozott. Közgazdász, egyetemi doktor, a hazai szoftverkereskedelem meghatározó személyisége és lelkes, aktív résztvevője volt mind a szakmai, mind az értékmegőrző tevékenységekkel foglalkozó civil közéletnek. Igazi közösségi ember. Sipka Júlia 67 évesen ment el, utolsó útjára október 25-én kísérték szerettei és tisztelői.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: