Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
58_digitalhungary.hu.jpg
Forrás: ITB

Hagyományainkhoz híven idén is megkértük az infokommunikációs szegmensben jelentős szerepet játszó civil szervezetek vezetőit, hogy értékeljék a szakmapolitika elmúlt egy évét.

Aligha számít meglepetésnek, hogy mindenki a Digitális Jólét Program kiterjesztését, a DJP 2.0 elindítását nevezte meg a szakmapolitika leginkább üdvözlendő lépéseként. Jelentőségét a megkérdezettek nem csak abban látják, hogy egyértelmű és világos utat jelöl ki a magyar gazdaság és társadalom digitális jövőképét illetően, és minden területen (oktatás, adatgazdaság, kibervédelem, egészségügy, agrárium, export, sport, egyebek) meghatározza a tennivalókat és azok végrehajtását. Legalább ennyire fontosnak értékelik azt is, hogy a program széles összefogással valósul meg.

 

Közös fellépéssel

Vágujhelyi Ferenc, NHIT
„A Digitális Jólét Program sikere kapcsán fontos kiemelnünk, hogy annak csúcsán nem egy bürokratikus központ áll, amely a hierarchiában elfoglalt helyzete alapján dönt a célokról és feladatokról. Azok meghatározását, az operatív végrehajtás koordinációját olyan partneri együttműködés jellemzi a kormányzati intézmények, a szakmai civil szervezetek és az iparág képviselői között, amely ilyen mértekben szokatlan a közigazgatásban” – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke. „A különböző szereplők jól koordinált szakmai munkát végeztek a stratégiák, majd a programok kialakításában, és ennek során széleskörű szakmai bizalmon alapuló együttműködés alakult ki” – fogalmazta meg ugyanezt másképpen Magyar Gábor, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) elnöke.

Magyar Gábor, HTE
A DJP 2.0 mellett természetesen más eredményeket is említettek a szakmai szervezetek vezetői. Többször előkerült a Szupergyors Internet Program (SZIP) tervszerű előrehaladása, de fontosnak tartották a közigazgatás korszerűsítését, az ügyintézés ügyfélbarát jellegének erősítését (e-Papír szolgáltatás, e-SZJA, EESZT). Mindezeknek önmagukon túlmutató jelentőségük is van. „A jól működő, milliókat érintő kormányzati szolgáltatások minden marketing kampánynál többet számítanak abban, hogy az internethasználat mély gyökereket ereszthessen” – mondta Magyar Gábor. Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke ehhez még hozzávette az 5G Koalíció megalakulását, amely révén kiemelt figyelem irányul a küszöbön álló egyik legfontosabb kitörési lehetőséget jelentő technológia bevezetésére.

Túl sok a pénz?

Örömtelinek tartja, de egyelőre fenntartásokkal fogadja Laufer Tamás, az IVSZ elnöke, hogy egyszerre mintegy 300 milliárd forint kockázati tőke jelent meg a magyar piacon. Ilyen hatalmas összeget nagyon nehéz jól elkölteni, nincs ennyi életképes ötlet vagy azt végrehajtani képes menedzsment. Szerinte ezért több forrást kellene átcsoportosítani digitális innovációk támogatására.

 

Hiányzó tudás

Kövesi Gabriella, HÉT
Kevésbé volt egyöntetű annak megítélése, hogy hol maradt hiányérzet, milyen lépések elmaradását fájlalják a megkérdezettek. Biró Albert, az Infotér főtitkára egyes programok csúszását vetette fel, de azt sem éli meg tragédiaként. „Pár évvel később visszatekintve sokszor azt látjuk, milyen jó, hogy az akkori nagy ötlet nem, vagy nem úgy, vagy késve valósult csak meg. Az utat kijelöltük és bízunk benne, hogy az ebből adódó feladatokat, ha késve is, de végrehajtjuk” – válaszolta kérdésünkre.

Biró Albert, Infotér
Másokban viszont felmerült a digitáis kompetenciák kérdésköre. „Látva és észlelve az egyre nagyobb gondot okozó munkaerőhiányt, érthetetlen az a passzivitás, amit a szakképzés és különösen a felnőttképzés terén látunk. Könnyen megvalósítható javaslatok vannak a szaktárca előtt, de pár apró látszatlépésen kívül itt nem látok előrelépést” – panaszolta Laufer Tamás, az IVSZ elnöke. Hasonlóan látja Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatója is. „Évek óta elmarad annak tudomásul vétele, hogy digitális jólét nem képzelhető el digitális kompetenciákkal felvértezett tömegek nélkül. Az NJSZT bizonyítottan képes volt egy folyamatosan megújuló digitális tananyagot elsajátíttatni félmillió emberrel, készítettünk pedagógus továbbképzési és információbiztonsági tananyagot is. Az országnak okozunk kárt, ha ezeket nem használjuk fel” – hívta fel a figyelmet a téma fontosságára Alföldi István. Magyar Gábor is úgy látja, hogy bár a digitális kompetenciák fejlesztéséről örvendetesen sok szó esett, ám mintha éppen a leginkább kimaradtak körében nem sikerült volna megtalálni a célravezető lépéseket.

Alföldi István, NJSZT
A távközlési szegmens nevében Kövesi Gabriella egy másik fájó pontot említett. „A HÉT elérkezettnek látja az időt a távközlési különadók kivezetésének, és erről egyeztetést is kezdeményeztünk. Nagyon vártuk, hogy ennek eredményei az adótörvényekben már megjelennek, de sajnos ez egyelőre elmaradt” – válaszolta kérdésünkre.

 

Adj teret a hazainak!

Laufer Tamás, IVSZ
Hibásnak tartott lépésről kevesen tudtak beszámolni, de szinte mindenki említett további ötleteket, javaslatokat. Laufer Tamás szerint nem sikerült orvosolni az EU-s források tervezésénél 2012-ben elkövetett hibákat: túlzott a GINOP-3-ban a visszatérítendő források aránya, és nem vették figyelembe, hogy az informatika mennyire Budapest-központú. Emiatt viszont az informatikában nem lehet felfedezni az EU-s támogatások hajtóerejét. A korábbi hiba újragondolását évek óta sikertelenül próbálja elérni az IVSZ, mondja a szervezet elnöke.

Vágujhelyi Ferenc fontosnak tartja, hogy a közigazgatási informatikai fejlesztési program megvalósítása során (a minőségi elvárások betartása mellett) engedjenek teret a hazai innovációnak is. Ez nemcsak a hazai fejlesztőknek lenne előnyös, hanem a későbbi fenntartást is olcsóbbá tenné.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: