Menü

Eseménynaptár

ablonczy_balazs.jpg
Forrás: autopro.hu

Elismerésből nem volt hiány az hazai infokommunikációs szakma képviselőinek szeptemberben, megjelent az ITBUSINESS TOP 25-ös listája, amelynek első helyezettje szubjektív rangsorunkban is helyet kapott, ahogyan a harmadik is – igaz, őt a Pécsi Tudományegyetem is díjazta. Az SAP vezetője ambiciózus tervekkel, míg a Vodafone innovációs igazgatója az oktatás támogatásával hívta fel magára a figyelmet.

#1 Dalos Ottó Nem kis bravúrnak köszönheti havi toplistánk első helyét a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója, aki idén első alkalommal került az ITBUSINESS TOP 25-ös listájába, és azonnal az élen végzett. Dalos Ottó persze egyáltalán nem számít újoncnak az infokommunikációs-technológiai szakmában, hiszen 28 éve dolgozik a szektorban. Ráadásul a Ciscónál is régi motorosnak számít, hiszen az elmúlt 17 évét a vállalatnál töltötte, különböző vezetői pozíciókban. Idén júniusban történt kinevezése a cég ügyvezető igazgatójának azért is érdekes fordulat, mert egy alkalommal, 2013–2014 között már irányította a vállalatot, akkor megbízott ügyvezetőként. Az elmúlt évben Dalos Ottó – mint a Cisco regionális értékesítési vezetője – a Deutsche Telekom (DT) csoport 11 országot érintő európai leányvállalataival foglalkozott. A villamosmérnök és gazdasági mérnök végzettségű vállalatvezető célkitűzéseinek fókuszában a mesterséges intelligencián alapuló megoldások fejlesztése állt az elmúlt időszakban, különös tekintettel a hálózati menedzsmentre. Koordinálásával júliusban bemutatták a „jövő hálózatát”, a vállalat új, saját fejlesztésű, szándékalapú (intent-based) hálózati megoldásait, melyek jelentős áttörést jelentenek a céges hálózatok területén, már csak azért is, mert lényegük szerint folyamatosan tanulnak, fejlődnek és a fejlettebb kiberfenyegetések ellen is védelmet nyújtanak.

#2 Ablonczy Balázs Friss hír, hogy a kormány stratégiai partnerségi megállapodást kötött az SAP hazai leányvállalatával. „Ez az eddigi fejlődés jogos elismerése, és jelzés a következő időszakra, hogy a hazai gazdaság fejlődésében, a digitalizációban mit jelent az SAP által nyújtott érték” – mondta Ablonczy Balázs a megállapodás kapcsán. Az ügyvezető havi toplistánkra kerülése ezenkívül annak is köszönhető, hogy idén 20. alkalommal rendezték meg az SAP Forum Hungaryt, amelynek sajtótájékoztatóján komoly eredményekről számolt be: a múlt évben már 28,5 milliárd forintnyi bevétele volt a magyarországi érdekeltségből a szoftvergyártónak, ami ötödével múlta felül az egy évvel korábbit. A fejlődés persze itt nem áll meg, a cégvezető szerint jó esélyük van arra, hogy néhány éven belül a top 200 hazai vállalat közé kerüljenek. A következő két-három évben még jócskán tíz százalék fölötti árbevétel-növekedéssel számolnak a társaságnál. Az Európa legnagyobb szoftvergyártójának számító vállalat termékei iránti érdeklődést az is jól jelzi, hány olyan szakembert keresnek az országban, akik értenek a megoldásaikhoz. Ablonczy Balázs tájékoztatása szerint a legnépszerűbb online állásközvetítő portálon 700-800 pozícióba keresnek munkatársakat SAP-os tudással, és ezeknek csak egy kis részét venné fel maga a vállalat, a többieket más vállalkozások alkalmaznák.

#3 Christopher Wilson Elhalmozták elismerésekkel szeptemberben az IT Services Hungary (ITSH) ügyvezetőjét, aki megkapta a Pécsi Tudományegyetem legrangosabb kitüntetését, emellett az ITBUSINESS TOP 25-ös listáján is előkelő helyen, a harmadik pozícióban végzett. A pécsi intézmény Pro Universitate Quinqueecclesiensi díját másfél évtizede alapították, és az egyetem szenátusa hagyományosan olyan személynek adományozza, aki jelentős mértékben segíti elő az intézmény jó hírnevének öregbítését, hazai és külföldi elismertségét, vagy kiemelkedő szerepet tölt be az oktatás színvonalának emelésében, a tudományos kutatás fejlesztésében. Az ITSH vezetője olyan céget irányít, amely négy magyarországi helyszínen – Pécs mellett Budapesten, Szegeden és Debrecenben – is telephelyeket üzemeltet, és nagyon szoros kapcsolatot ápol a hazai felsőoktatással. A díj kapcsán érdekesség, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy az elismerést nem az akadémiai világ képviselője, hanem egy gazdasági szereplő kapja. Az ITSH a legnagyobb hazai infokommunikációs foglalkoztatók között van, és nemcsak az egyetemekkel való együttműködés keretében, de házon belül is komoly figyelmet fordítanak a képzésre. Christopher Wilson egy igazi kozmopolita vezető, aki hisz a mentorálásban és a különböző kultúrák jellemformáló erejében.

#4 Amrita Gangotra Az innovatív, technológiai központú gondolkodásmód minél szélesebb körben történő elterjesztése – többek között ezzel indokolta a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese, hogy 4G labort létesítettek az Óbudai Egyetemen. A létesítmény kialakítását másfél évnyi tervezés és együttműködés előzte meg a mobilszolgáltató és az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki kara között. Az új laborban a 2017-es őszi szemesztertől szerezhetnek elméleti tudásuk mellé gyakorlati ismereteket is az egyetem hallgatói. Az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének tesztlaborjában egy 2G mintahálózat, valamint egy 3G protokol teszter már eddig is a diákok rendelkezésére állt, a 4G hálózatról azonban csak elméleti tudást szerezhettek korábban. Az új teszthálózatot a valódihoz hasonlóan tudják működtetni, és azon az eredetivel megegyező méréseket végezhetnek, így az egyetem mérnökhallgatói rendszerszintű tudásra tehetnek szert, és mélyebb ismereteket szerezhetnek a 4G hálózatokat illetően. Amrita Gangotra a 4G labor átadása kapcsán azt is jelezte, hogy a társaság nyitott a két éves megállapodás folytatására.

#5 Vass Enikő Első alkalommal fordul elő, hogy az ITBUSINESS egyik munkatársáról írhatunk az aktuális havi toplistánkban. Szeptember közepén hirdették ki a Siemens Press Award 2017 hazai győzteseit, és lapunk újságírója, Vass Enikő a második helyen végzett. A Siemens idén már másodszor hirdette meg regionális újságírói pályázatát, amelyre a digitalizáció és a napjainkban is zajló negyedik ipari forradalom témájában készült munkákkal jelentkezhettek a sajtó munkatársai. Vass Enikő a „Bénult a magyar adatipar” című írásával nyerte el a második díjat. A pályázatokat értékelő szakértő zsűrit Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszékének vezetője, Zákányi Virág, a Gyártástrend főszerkesztője, Deák Bálint, a Világgazdaság főszerkesztője és Virágh Adrienn, a Siemens kommunikációs igazgatója alkotta. A Siemens Press Award 2017 pályázaton összesen 12 ország újságírói vesznek részt.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2024 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Szabó Zsolt- Sharp

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4830 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:SERCO Informatika Kft.

A legkeresettebb cégek: