Menü
57_nexon_lovas_zoltan_forras_itb.jpg
Forrás: ITB

Fokozódó munkaerőhiány, generációs szakadékok, az üzleti elvárások növekedése – a vállalati HR-csapatoknak egyszerre számos kihívással kell megküzdeniük.

Megtalálni és megtartani a megfelelő munkaerőt nehezebb, mint valaha, és nem csak az informatikában, gyakorlatilag minden iparágban. Az ideális dolgozónak ma már nemcsak a szakmájához kell értenie, hanem digitálisan is írástudónak kell lennie. A számítógép kezelése az irodai munkakörökön túl is elvárás; ma már a gyártósorokat is számítógépekről vezérlik, és az épületek karbantartását is informatikai rendszerek felügyelik, említ két példát Lovas Zoltán, a NEXON cégvezetője.

A másik oldalról viszont a munkáltatóknak is fel kell készülniük az Y és Z generációs dolgozókra. Ők a mindennapokban teljesen természetesen használják a mobil eszközöket, a webes alkalmazásokat. A részükről alapelvárás, hogy munkahelyükön hasonló könnyedséggel használható informatikai rendszerek álljanak rendelkezésükre, és amit el lehet intézni elektronikusan, azt ne kelljen manuálisan végezni.

Galler-Bolfert Mária, NEXON
 

Ez alól nem kivételek a HR-folyamatok sem – teszi hozzá Galler-Bolfert Mária, a NEXON HR-vezetője. „Ma már versenyelőnynek számít, ha egy vállalat önkiszolgáló HR-rendszert tud kínálni dolgozóinak. Egy ilyen megoldás segítségével a dolgozó a számítógépe előtt ülve maga is ellenőrizni tudja személyes adatait, kezdeményezheti a változtatásokat, megtekintheti és kinyomtathatja a bérjegyzékét, adóbevallását, kitölthet különféle nyomtatványokat, kérelmeket. A modulban elérhető a cég szervezeti ábrája, beosztásokkal, fotókkal – a dolgozók így naprakészek maradhatnak a szervezeti változásokkal, az újonnan érkezők pedig könnyebben elhelyezhetik magukat a cégen belül és megismerhetik kollégáikat. A HR pedig egy helyen látja az üres pozíciókat, miközben ösztönözheti a kollégákat, hogy saját ismerőseik körében keressenek alkalmas jelölteket. Korábban ehhez mindig be kellett menni a HR-osztályra, ami egy több telephelyes cégnél nem is annyira egyszerű” – sorolja az előnyöket a HR-vezető. Mindez persze a vállalati HR-osztályok munkáját is nagymértékben megkönnyíti, hiszen nem kell a rutin adminisztrációs ügyekre vesztegeti az idejüket, többet foglalkozhatnak a nagyobb hozzáadott értéket jelentő feladatokkal.

A NEXON legújabb, negyedik generációs önkiszolgáló HR-rendszerét, a NEXON_PORT-ot immár több mint 50 ügyfél használja. A böngészőből, bármely platformról elérhető, többrétegű megoldás keretrendszerként, az újabb és újabb funkcionalitások megvalósítását és bevezetését is megkönnyíti, miközben a korábbi NEXON-szoftverek használatát is lehetővé teszi. Az új funkciókat elég a szerveroldalon beilleszteni a rendszerbe – a felhasználó csak annyit vesz észre, hogy a kezelőfelületen megjelenik egy újabb funkció ikonja vagy csempéje. Hamarosan több új elemet is elérhetővé tesz a NEXON_PORT-ban a fejlesztő, árulta el Lovas Zoltán.

A HR vállalaton belüli szerepének átalakulása tette szükségessé egy másik modul, a HR-kontrolling kifejlesztését, teszi hozzá Galler-Bolfert Mária. A modern vállalatokban a HR-től is elvárják, hogy napi szinten támogassa az üzletmenetet. A létszám-, munkaidő- és béradatok eddig is a HR rendelkezésére álltak – az új modul segítségével ezeket maguk is elemezni tudják majd, az eredményekkel pedig segíthetik a vállalat munkáját.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2002 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bende Richárd

A legkeresettebb emberek: