Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
48_Time_Magazine.jpg
Forrás: ITB

Azt már tudjuk, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha egy cég két munkatársa egymásra talál a magánéletben; azt is megvitattuk korábbi cikkünkben, érdemes-e házassági szerződést kötni, mielőtt az oltár elé állnánk. Most azt vesézzük ki, milyen pénzügyi szereposztásban lehet „működni” a házasságban – vajon a közös kasszának mindig „túros a háta”?

Lakbér, számlák, heti bevásárlások, ruhák, autó, biztosítás, tankolás, gyerekek, barátok, ajándékok, szórakozás. Ha az ember egyedül él, nem kérdés, milyen arányban viseli a pénzügyi terheket – minden más esetben az, méghozzá nem triviális. Szabályleosztás tekintetében példát vehetnénk a hollywoodi sztárokról, ahol fillérre pontosan rögzítve van, mi számít közösnek és mi nem a családon belüli kasszákban, enélkül el sem kezdik a közös életet. E tekintetben, vagyis a pénzügyek tudatos tervezésében a magyarok jellemzően sehol nem tartanak, egyszerűen nem téma a páros költségvetés kereteinek meghatározása. A saját pénz–közös pénz túl kényes pont, a szerelem pedig vak – legalább is az elején. Az alapvető hiányosságok így rendszerint akkor kerülnek felszínre a párkapcsolatban, ha valami baj történik.

Például mint annál a párnál, ahol a közös kassza előnyeit leginkább az asszony élvezte: férje keresetét közösnek, a saját magáét privát zsebpénznek tekintette. Ezt el is tűrte a férj egészen addig, amíg rá nem jött, hogy nem csak pénzügyileg hűtlen a feleség – aki mire válásra került a sor, addigra már szép kis summát halmozott fel magának.

Egy másik esetben a férj hirtelen munkanélkülivé válása, majd emiatti depressziója és alkoholproblémája lett a gyújtópontja a pénzügyi zuhanásnak – a közös kasszába hosszú időn át csak a feleség keresete érkezett, amit a férj gond nélkül magáévá is tett (folyékony formában).

Persze a fentiek ellenkezőjére is van példa: egyik ismerősöm már az esküvőjére készült, de még mindig nem tudott semmit párja anyagi helyzetéről (keresetéről és megtakarításairól). Pénzügyileg teljesen függetlenül működtek egymástól; ha vacsorázni mentek, akkor is ki-ki a saját részét fizette, négy év után is. A szakításra végül a közös lakás vásárlásának tervezése közben került sor, érthető okokból.

 

Pénzügyileg is össze kell érni

Nincs mese, akár kínos, akár nem, le kell ülni egymással, lehetőleg még a kapcsolat elején (vagy ha addig nem, legalább a házasságkötés előtt), és le kell osztani a szabályokat. Ki kell mondani, melyik lesz a járható út a kapcsolatban. Felezzünk mindent? Vagy az egyikünk fizetése megy a lakásra, a másikból vásárolunk? Esetleg mindenki belead valamennyit a közösbe, a maradékból meg önmegvalósítunk? Ha már közös az élet, legyen közös bankszámla is? Legyen közös minden?

A tisztázatlan pénzügyek helyzete a párkapcsolatban egyre növekvő rés a pajzson – pláne a házasságban! Napi méreginjekció. Házasságom nekem, Molnár Eszternek még nem volt, de ha lenne, a részbeni közös kasszában, a költségek keresetarányos megosztásán és a nem eltitkolt pénzügyi szabadság, függetlenségben hinnék. Vagyis vegyíteném minden megoldásból a legjobbat. Persze mondják, szingliként egyszerű az élet. (Nem.)

A közös kassza sosem volt kérdés nálunk, Vass Enikőéknél. Az egyetem elvégzése után szinte azonnal összeköltöztünk, közösen alakítottuk ki az életünket, ami közös pénzügyeket is jelent. Ugyan külön-külön van bankszámlánk és bankkártyánk, de a nagyobb kiadásokat mindig megbeszéljük egymással. Mivel a kedvesem nem szeret a számlákkal bíbelődni, a közüzemi csekkeket én fizetem ki – szigorúan elektronikusan, míg a napi vásárlásokat közösen intézzük, attól függően, ki mikor ér rá.

Párok és rendszerek: kihez melyik élethelyzet passzol?

1. Minden közös

A közös kassza ideális kiindulópontja, ha a feleknek nincs jelentős vagyonuk, és a bevételeik rendszeresek és hasonlóak – minden más esetben feszültségekkel teli lehet a pénzügyek összevezetése! Veszélyes vállalkozás, maximális bizalom, azonos célok és élethelyzet nélkül nem megy, mert ez a megoldás gyakorlatilag annyit tesz, mint összeolvasztani a fizetéseket, a bevételeket, amiből mindenki „szabadon garázdálkodhat”. Természetesen a költések előtt, főleg ha nagyobb kiadásra készülünk, egyeztetni illik a másik féllel, mert a bankszámlán látszik, hogy ki, mikor, mennyit és mire vett le. Ha megvan a bizalom (és miért ne lenne – gondoljuk ezt az első válásig), akkor nincs is ezzel semmi gond. Közösen keressük a pénzt, közösen költjük el.

Buktató: a legnagyobb egyetértés mellett is vannak olyan élethelyzetek, amikor az egyik fél valamire jóval többet költene, mint a másik – külön számlával, kompromisszumok nélkül nyilván egyszerűbb lenne meghozni ezeket a döntéseket. Előbb-utóbb pedig felmerülhet az igény a saját intim szférára, egy biztos pontra, ami csak a miénk a pénzügyekben. Mi lesz így a spontán vásárlásokkal?

2. Arányos megosztás és saját számla

Mivel mindenben célszerű az arany középutat választani, a közös pénzügyek tekintetében is valószínűleg a „részben közös, részben nem” állapot jelenti a legjobb, legegészségesebb megoldást. A felek megegyeznek minden kiadás közös viselésében: keresetükhöz arányosítva fizetik a terheket (vagy „havi fix-et” dobnak a közös kasszába), és eközben megmarad a saját bankszámlájuk is. Ez utóbbi biztosítja azt a személyes szabadságot, kis privát szférát a házasságban, amennyi mindenképp tanácsos, hogy meglegyen. Ugyanis még ha minimálisan is, de mindenkinek szüksége van anyagi függetlenségre, saját maga és a kapcsolata érdekében egyaránt.

Buktató: ott borulhat fel az egyensúly, ha az egyik fél hosszú időre kiesik a munkából és bevétel nélkül marad – nem árt előre, legalább fejben felkészülni a rosszabb forgatókönyvekre is.

3. Függetlenül egymástól

Működőképes megoldás lehet az is, ha a házastársak úgy döntenek: pénzügyeiket tekintve egymástól teljesen függetlenül szeretnének élni – egymással. Azoknak ajánlható, akik a párkapcsolaton belül fontosnak tartják a saját függetlenségüket. Ilyenkor nincs közösködés, ha megjönnek a számlák, azokat automatikusan megfelezik a felek, és egyébiránt mindketten önjáróan működnek mindenben: saját maguk gazdálkodnak a fizetésük, vagyonuk, befektetéseik, költéseik felett. Csak annyit áldoznak az együttélés költségeire és kötelezettségeire, amennyi feltétlenül szükséges. Annak ellenére, hogy ez a forma is járható út a gyakorlatban, talán a legkevésbé jellemző a házasságokra. Sokaknak ugyanis érzéketlennek tűnhet, és felvet egy igen komoly kérdést: tulajdonképpen miért is élnek együtt a felek, ha a közös életüket egymástól teljesen elszeparált anyagiakkal akarják megvalósítani. Buktató: hosszú távon gondokhoz vezet, ha aránytalanul nagy a különbség a felek meglévő anyagi helyzete és keresete között.

 

De nem mindenhol van ez így: egy ismerős, gyermektelen házaspárnál, ahol mindketten menedzseri pozícióban dolgoznak, a pénzügyek még ettől is egyszerűbben mennek: a közös költségeken jövedelmük arányában osztoznak, a többi bevételt külön számlán, külön helyen kezelik. Így a személyes vásárlásokból soha sincs vita, hiszen mindenki a saját pénzéhez nyúl, amikor magára költ.

A házasság a szerelemről, a válás a pénzügyekről szól, tartja a mondás. Amikor elkezdődik az élet a „másik felünkkel”, akkor pénzügyi szempontból is össze kell érnünk. Megtanuljuk a közös gondolkodást, a közös életet és ezzel együtt a közös pénzügyi szokások is kialakulnak. Már a párkapcsolat kezdetén érdemes a pénzügyeket őszintén átbeszélni, hogy senkinek se okozzon meglepetést a másik fél költési szokásai, és hogy ne a bírósági teremben, a válóper tárgyalásakor hányjuk fel először a meggondolatlan vásárlásokat.

 

Váláshoz vezet a pénzügyi vita

A pénzügyek körüli problémák jelentik a válás első számú okát. Jeffrey Dew, a utahi állami egyetem tanára még egy tanulmányt is készített a témáról, melynek fő következtetése, hogy azok a párok, akik hetente egyszer vitatkoznak a pénzügyek miatt, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak el, mint azok, akik havonta csupán egy-két alkalommal vitáznak össze emiatt. A pénzügyek főleg a férfiak esetében jelent neuralgikus pontot (a tanulmány szerint), hiszen esetükben ez az egy közös vitatéma vetíti előre a válás lehetőségét. Nők esetében a pénzügyek és a szex témaköre miatti disputák vezethetnek váláshoz.

Ha már együtt éljük az életünket, érdemes pénzügyi szempontból is őszintének, átláthatónak lenni. Ehhez persze maximális bizalom, azonos habitus, gondolkodás és közös célok kellenek! Bár eleinte ártalmatlannak tűnhet, ha eltitkoljuk egyik-másik számlánkat vagy megtakarításunkat partnerünk előtt, nagyon rosszul eshet a társunknak, ha kiderül a valós helyzet. Sajnos a jelenség gyakoribb, mint gondolnánk. Az amerikai gyökerű, pénzügyi műveltséggel foglalkozó National Endowment for Financial Education szervezet 2018-as felmérése szerint a párok 41 százaléka elismerte, hogy hazudott társának a pénzügyi helyzet kapcsán. A felnőttek háromnegyedének kapcsolatát is érintette a pénzügyi bizonytalanság.

A problémát jelző vörös zászlók egyike, ha párunk nem engedi, hogy betekintsünk bankszámlájának kivonatába. Megoldást jelenthet, ha egy közös számláról fizetjük a közös költségeket, a személyes számlákról pedig egy adott összegkeretig mindenki bármire költhet – a másik fél vizslató tekintete, véleményezése nélkül.

 

Dugipénz vagy adósság, inkább ne titkolózzunk!

A pénz elrejtése mellett az adósság titkolása is komoly problémát jelent. Nem csak a hazugság miatt, hanem a vele járó pénzügyi és tervezési bizonytalanság miatt komoly feszültség alakulhatnak. Itt is az őszinteség a nyerő taktika, lehetőség szerint még az adósság felhalmozása előtt beszéljük meg a lehetséges közös lépéseket.

Gondot jelenthet a túlköltekezés is, főleg, ha a kapcsolatban az egyik résztvevő inkább a takarékos típus, míg a másik bőkezűen költekezik. Ez abban az esetben fordul elő, amikor a férj vagy a feleség jelentősebben többet keres, és a kereső nem nézi jó szemmel a költekezést. Ebben az esetben az segíthet, ha előre megbeszéljük, hogy jövedelmünk 10 vagy 20 százalékát félre szeretnénk tenni, a költségek után maradó részt pedig szabadon el lehet költeni. A fukarság sem egy vágyott tulajdonság, hiszen ebben az esetben kínos társadalmi helyzetek alakulhatnak ki – a pénzügyi tanácsadó segítségével egészséges egyensúly alakítható ki.

Bár eléggé ritkán fordul elő, de a pénzügyi visszaélés is problémát jelenthet. Ez a hagyományos háztartásokban fordulhat elő, ahol az egyik fél keresi a pénzt, a másik otthon ül és havi járadékot kap társától. Ilyenkor a pénzt kereső fél hajlamos sötétben hagyni a másik felet, ami a pénzügyi kérdéseket illeti, rosszabb esetben zsarolásra használhatja a járandóságot. Pillanatok alatt tönkreteszi a házasságot.

 

Külön is, egybe is

A közös vagyonnak több eleme van, közöttük vannak olyanok, melyeket lehet külön kezelni és olyanok is, amelyeket csak egyben érdemes kezelni – ismerteti Kovács László, az Union befektetési igazgatója. Például egy közös tulajdonban lévő ingatlant vagy nagy értékű ingóságot (például festmény) nem is lehet külön kezelni, mindenképp a házastársak közös döntésére van szükség.

Mivel az emberek különböznek egymástól, mindenképp érdemes az értékpapírokat, befektetéseket megosztva kezelni. Ezeket mindenki saját vérmérséklete szerint kezeli, saját határainak megfelelően vállal kisebb vagy nagyobb kockázatot. A nők általában sokkal türelmesebbek, ezért hajlandóak hosszabb távú, biztosabb befektetést preferálni, a férfiak kockázat vállalóak, így esetükben a magas hozamú, gyors befektetések jellemzőek.

A pénzügyi szakember szerint ugyancsak érdemes közösen kezelni a megtakarításokat, legyen az oktatási, lakásvásárlási célú, mert ebben az esetben egy stabil, hosszú távú, közös célról van szó, ahol a kockázat mérséklése fontos szempont. Érdekes, hogy a házastársak hangulatára hatással vannak a különböző piaci mozgások: a felfelé tartó konjunktúra közös boldogságot jelent, míg a piacok esését másképp tolerálják a felek. A férfiak hajlamosabbak nagyobb kockázattal megvárni a piacok korrigálását, a nők hamarabb kiszállnak, még ha veszteséggel is teszik.

Egyébként az utóbbi időben a lakossági megtakarítási piacon az állampapírok igen népszerű megtakarítási forma, ami a napjainkra jellemző kamatsivatagos időszakban megbízható hozamot biztosít. A tranzakciós adó befektetése óta a lakosság egyre több készpénzt halmoz fel otthon – a nem létező banki kamat sem ösztönözi őket, hogy számlára helyezzék a pénzt – mondja Kovács László.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: