Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


49_yes_no.jpg
Forrás: ITB

Vannak olyan „kutatók”, akik szerint a közösségi média a fiatalokra legalább annyira veszélyes, mint az alkohol. Divatos lett azt terjeszteni, hogy egyre csak szaporodnak az internethez és az új technológiákhoz köthető kóros viselkedési addikciók. Az pedig csak hab a tortán, hogy egyfajta összeesküvés-elméletet vizionálva az egész jelenség mögött a Facebook alapítója áll.

Tóth-Horváth Gábor, pszichológus

Igen

Bármi okozhat függőséget, így a közösségi oldalak is – mi több, okoznak is. Ezek a site-ok kényelmes, de átgondolatlanul használva veszélyes világot kínálnak, amelyhez elég az internetelérés és egy okostelefon. Kényelmes, mert villamoson, metrón utazva vagy az ágyban heverészve is hozzájuthatunk érdekes információkhoz az élet minden területéről, gondolhatnánk. De az információk nem minden esetben megbízhatóak és hitelesek, nem egyszer félrevezetőek és jelentős részük szükségtelen is. (Mark Zuckerberg ígérte, miszerint szűrni fognak, lehetetlen feladat.) Kényelmesen csámcsoghatunk ismerőseink étkezési, utazási, öltözködési szokásain, egyfajta legális kukkolás keretében, ami még jobban hozzájárul az elidegenedéshez, hiszen a közvetlen kommunikáció háttérbe szorul („tudom, mit ettél tegnap reggel”). Mellesleg irigységet is szülhetnek ismerőseink posztjai („már megint Malagán vannak”). Sajnos akadnak, akik komolyan veszik a hozzászólások és lájkok mennyiségét, így ezek hiánya vagy a negatív kritika az önbecsülésüket is le tudja építeni.

Az igazi függők azt sem tudatosítják magukban, hogy nem érdemes egész éjjel ébren lenni, és a hírfolyamot figyelni, nehogy kimaradjanak abból, amiben nincsenek is benne. Az a poszt holnap is ott lesz. Lehetne mindez jó is – sok ember tud(na) sok embernek segíteni megtalálni, eladni, örökbe fogadni, megjavítani, és sokakat megmosolyogtatni. Erre is jók a közösségi portálok, látszik az alapkoncepció, de időközben sajnálatosan eltorzultak, elértéktelenedtek ezek a jó szándékkal indított oldalak.

 

 

Tölgyes László, médiaszakértő

Nem

A közösségi média ma kötelező penzum, ha az ICT-világban tevékenykedünk. Nem lehet menekülni előle, marketing szempontból kihagyhatatlan felület, nem lehet mellőzni. Az, hogy valamiféle függőséget okozhat, kicsit el van túlozva, hiszen előbb vagy utóbb mindenki megtalálja a megfelelő mértéket arra, hogy mikor, mire és mennyit használja. Persze mint mindent a világon, ezt is túlzásba lehet vinni, lehet patologikusan is használni. Viszont a függőség tényét kérdőjelezi meg az, hogy maga az internethasználat (ezt ostorozzák előszeretettel az önjelölt bulvár lélekturkászok és társaik) jelenleg még nem szerepel az Amerikai Pszichológiai Társaság rendszertani könyvében (DSM-5), mint patológiai kategória (ez alapján dönt egy szakember – pszichológus, pszichiáter). Vagyis a közösségi média, mint függőségi kategória sem létezik hivatalosan.

Érdemes figyelembe venni, hogy minden modern technológiai találmány átesett ezen a függőségi tűzkeresztségen, a tévéről és az SMS-ről (Buda Béla) is ezt állították egykor. Ha megkérdezünk egy korrekt szakembert, akkor valószínűleg csak problematikus internethasználati metódusokról fog beszámolni, de függőségről nem. Ugyanis a lélek mesterei is elismerik, hogy a közösségi média nehezen behatárolható és folyamatosan változó fogalom, pontosan megragadni vagy függőséggé degradálni, nehéz feladat. Sőt, ha közelebbről szemléljük, láthatjuk, hogy növeli a termelékenységet, és a tudáshoz való hozzáférés egyik záloga. Fogyasztói azt kapják, ami nekik tetszik – az más kérdés, hogy mára tönkretette a demokratikus intézményeket.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2041 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Hetényi Márk

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4898 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: