Menü
aranyosne_borcs_janka_bolcskei_imre
Forrás: NMHH
Bölcskei Imre és Bugyi József kapta az idei dr. Magyari Endre-díjat, az NMHH elismerését.

A hírközlési szabályozást egykor új alapokra helyező Bölcskei Imre, illetve a többek között az első Nemzeti Frekvenciafelosztási Táblázat elvi kidolgozójaként érdemeket szerző Bugyi József kapta meg idén a dr. Magyari Endre-díjat. A kitüntetést – amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke alapított – harmadik alkalommal adták át a győri Széchenyi István Egyetemen, a távközlési világnap alkalmából szervezett szakmai szimpóziumon.

Az NMHH elnöke, Karas Monika által 2014-ben alapított emlékérmeket Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója adta át Bölcskei Imrének (lásd: a fenti képen) és Bugyi Józsefnek a hírközlési piac fejlődéséért folytatott több évtizeden át végzett kiemelkedő munkájuk és életművük elismeréséül.

Aranyosné Börcs Janka, NMHH és Bugyi József
 

Bölcskei Imre villamosmérnöki szakmai pályájának kezdete egyet jelentett a Postával, ahol a Budapesti Távbeszélő Igazgatóságon helyezkedett el 1967-ben. Nevéhez köthető az Ericsson AR központok telepítése, amelynek főszerelés-vezetője volt. 1976-tól munkáját a Magyar Posta Központjában mint fejlesztési ügyosztályvezető folytatta, ahol a távközlő-berendezéseket fejlesztette, és a Posta Kísérleti Intézetét irányította, majd a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban dolgozott 1989-től, ahol előbb főosztályvezető-helyettes, majd távközlési főosztályvezető volt. 1992-től 2000-ig helyettes államtitkárként irányította a hírközlés területét. A teljes hírközlési szabályozást új alapokra helyezte, megalkotva az ágazati törvényeket és végrehajtási jogszabályokat. Nevéhez kötődik a privatizációk előkészítése, a koncessziós szerződések megkötése, valamint az ágazat felkészítése az uniós csatlakozásra. 2010-ig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja volt, és ellátta a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöki tisztségét is. 2008 óta nyugdíjasként ugyan, de továbbra is fáradhatatlanul részt vesz szakmai szervezetek munkájában.

Bugyi József több mint 40 éve dolgozik a frekvenciagazdálkodás területén, amelyen rendkívül sokrétű munkát végez. Foglalkozik a földfelszíni mozgószolgálatok hullámterjedési módszereivel, hálózatok tervezésével, a nemzetközi frekvenciakoordináció számításaival és eljárásaival, valamint a frekvenciadíjak elvi és gyakorlati kidolgozásával. Évtizedek óta meghatározó szerepe van a mobilrendszerek sávfelosztási és -felhasználási szabályozásában és ezek nemzetközi koordinációs eljárásának kidolgozásában. Elévülhetetlen érdemei vannak a 80, a 160, a 410–430 és a 450–470 MHz-es sávok átrendezésében, a TETRA és a GSM-R sávok kialakításában, valamint a közcélú mobilsávok felosztásában. Egyik elvi kidolgozója volt az első Nemzeti Frekvenciafelosztási Táblázatnak és a Frekvenciasávok felhasználási feltételeinek, valamint az új elvekre épülő és az új rádiótávközlési rendszerekre is kiterjesztett frekvenciadíj-rendeletnek. Az NMHH munkatársaként több mint 20 éve aktív, tevékeny és szakmailag elismert résztvevője az ITU és a CEPT nemzetközi munkacsoportjainak.

„Magyari Endre neve összeforrt többek között az országos rádióhálózat megtervezésével, a lakihegyi, valamint a székesfehérvári rövidhullámú adó irányításával és a budapesti stúdió megvalósításával. Azoknak a szakembereknek, akiket most díjazunk, a neve szintén összeforrt jelentős hírközlési eseményekkel és fejlesztésekkel, mindennapi munkájuk során sokat tettek és tesznek azért, hogy biztosítsák az ágazat kiegyensúlyozott jövőjét. Az ő munkájuk jelentőségéhez kétség sem fér, és biztos vagyok abban, hogy a jövő generációjának is hatalmas szerepe lesz a távközlés formálásában” – méltatta a díjazottakat köszöntőjében Aranyosné Börcs Janka.


Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1977 személy szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4703 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:REVOLUTION Software Kft.

A legkeresettebb cégek: