Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


79_fut_09_15_15_drones_2.jpg
Forrás: ITB

Az építészetben most zajló digitalizációs forradalom mélyrehatóbban alakítja át az iparágat, mint amikor a papíralapú tervezésről áttértek a számítógépek használatára a mérnökök. Az új technológiák ugyanis a kivitelezést és az üzemeltetést is új alapokra helyezhetik.

Bár a magyar építőipar pillanatnyi helyzetét a súlyos kapacitás- és munkaerőhiány, valamint a mikro- és kisvállalkozások számbeli túlsúlya jellemzi, már a legmodernebb technológiákat felvonultató megoldások is megtalálhatók a hazai cégek (némelyikének) gyakorlatában. A jövő pedig egyértelműen a 3D-s technológiáké.

Ezek közül az egyik legfontosabb a BIM (Building Information Modeling), melynek lényege, hogy már a tervezési fázisban elkészítik az épület teljes virtuális modelljét. Ez egyrészt a háromdimenziós nézetet jelenti, de nemcsak kívülről, hanem a részletekbe menően is – a csövek, a kábelezések helye, a falak rétegei mind-mind részei a modellnek. Az időfaktort is be lehet tervezni a modellbe, így a kivitelezés során az is nyilvánvaló, mit milyen sorrendben kell építeni. És legalább ennyire lényeges az is, hogy a modell minden egyes eleme bekerül egy jól strukturált adatbázisba.

A BIM haszna az épület életének minden fázisában megmutatkozik. A tervezésnél egyből láthatóvá válnak a problémák; a kivitelezés előtt az adatokból könnyű pontos költségvetést készíteni és a későbbiekben pontosítani; az üzemeltetésnél pedig a karbantartást könnyíthetik meg a pontos modellek. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a BIM nemcsak a tervezők és kivitelezők eszköze: a megrendelői oldalnak is érteni kell hozzá, hogy hatékonyan hasznosíthassák képességeit, és ne kérjenek például olyan részletes adatokat, amelyeket később nem tudnak használni.

Egy másik terjedőben lévő technológia a 3D lézerszkennelés. A technológia segítségével épületek külsejéről és belsejéről lehet olyan nagypontosságú 3D-s modellt készíteni, amely kézi módszerekkel nem vagy csak rendkívül hosszadalmasan lenne megoldható. (Ily módon mérték fel az Operaházat és a sümegi várat is a felújítás előtt.) Az elkészült 3D-s modell pedig alapja lehet a további tervezési munkáknak.

Mindezek a technológiák a szakértők szerint azért is olyan nagy jelentőségűek, mert nemcsak a szakma egy-egy csoportjának munkáját változtatják meg, hanem új alapokra helyezik az értéklánc minden szereplőjének (tervező, beruházó, kivitelező, üzemeltető) kommunikációját. Egy BIM-modellben az építtető annyi és olyan részletet lát, amennyit akar, megszűnnek a hosszas magyarázkodások, félreértések – ez pedig mindenkinek időt és pénzt takarít meg.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: