Menü
46_Business_Insider.jpg
Forrás: ITB

Akár színészről, akár sportolóról vagy cégvezetőről van szó, az elismerés, a teljesítmény és az elhivatottság díjazása mindenkinek fontos. Persze a díj jelentősége nagyban függ a díjazott személyiségtípusától is. Mi jellemző az uralkodókra, az önmegvalósítókra, a professzionalistákra és az emberközpontúakra?

Nyilván senkinek sem kell bemutatni Leonardo DiCaprio és az Oscar szobrocska „kapcsolatát”, amely sokáig csupán plátói volt, mígnem tavaly – mindenki, de főként maga Leo legnagyobb megelégedésére – végre sikerült megkapnia a filmipar legpatinásabb elismerését. Mindehhez nem volt elég az eddig is kivételes színészi képessége és egyre nagyobb szabású szerepekben való tündöklése, A visszatérőben egy medvével kellett megküzdenie, a jeges vízben kellett úsznia és nyers májat kellett ennie ahhoz, hogy az akadémia végre elismerje a tehetségét, és neki ítéljék az Oscar-díjat. Persze mindenki tudta, hogy el fog jönni az ő ideje is, csak hát már nem éppen ifjú titán (bár sok nála idősebb és több szerepet megjárt kollégája még mindig csak messziről tekinthette meg a szobrot a díjátadó gálán). Sok mindent letett már az asztalra, de valahogy mégis váratott magára az elismerés.

 

Kapj el, ha tudsz!

Lehet mondani, hogy nem csak az Oscar létezik a világon, és azt is hozzá lehet tenni, hogy egyesek szerint nem is feltétlenül az Oscar jelenti a valóban szakmai elismerést. Azt azonban kijelenthetjük, hogy a szakma legismertebb elismeréséről beszélünk, amelyet jószerivel minden színész szeretne a vitrinjében tudni. Így volt ezzel DiCaprio is, aki hat Oscar-jelölés után kapta meg végül a szobrot. Munkássága során folyamatosan egyre nagyobb produkciókban szerepelt, és alakításaival több különböző díjat is bezsebelt már – gyakorlatilag minden évben nyert valamit, volt, amikor egyszerre több díjat is, míg végül a kezében tarthatta az Oscart.

Persze nem minden színész viszonyul hasonlóan a díjakhoz. Van, aki számára semmilyen más díj nem képvisel státuszszimbólumot; van, akinek sokkal fontosabb az ismertség és a minél több (lehetőleg különböző műfajú) film; egyesek számára filmjeik népszerűsége és a rajongók elismerése jelenti a legtöbbet; mások pedig kifejezetten szakmai kihívásokat keresnek és ezek szakmai díjazása jelenti számukra az elismerést. Mindez nemcsak a színészek világában van így, de a cégvezetők esetében is hasonló motivációkról beszélhetünk. Hogy ez egy magas státusszal bíró díj, szereplési, megjelenési lehetőség, kollégák, ügyfelek általi megbecsültség vagy épp a legnívósabb szakmai elismerés, az az illető személyiségtípusától függ.

 

Státusz kell

Az uralkodó személyiségtípus számára a díjak eredményeinek, érdemeinek elismerését jelentik, így különös jelentőséggel bírnak. Bár saját erényeivel teljes mértékben tisztában van (néha túlságosan is), és nem felétlenül van szüksége ehhez külső megerősítésre, de azért nem hiába dolgozik az eredményekért – és a munka elvégeztével akkor a legelégedettebb, ha a végeredményt más is látja, és az általa belefektetett energiát értékeli valaki. Éppen ezért – legyen szó akár cégvezetőről, színészről vagy sportolóról – a díjak elnyerése fontos az uralkodók számára. Többnyire konkrét céljaikat is annak szellemében tűzik ki, hogy azok között szerepeljen valamilyen díj megszerzése is. És ha már sikerül megszerezni egy díjat, akkor azt illik tudatni a külvilággal, hiszen a kivételes teljesítmény elismerést érdemel, hiszen ha valaki valamiben kiemelkedő, arra teljes joggal lehet büszke – bizony még az uralkodó személyiségnek sem árt néha egy kis visszacsatolás az érdemeit illetően. Tehát számukra a díj egyrészt nem a folyamat végállomása, hiszen a megszerzése után épp olyan fontos a díj utóélete, az elismerés kommunikálása, megjelenítése is. Az ilyen vezető előszeretettel teszi ki a díjait az irodában, hogy mások is láthassák: bizony nem átlagos, középszerű vezető.

A másik fontos aspektus náluk a díjjal kapcsolatban, hogy az egyben eszközként is szolgál a státusz kifejezésére, megmutatására. Persze az elismerés ezáltal nem akárkitől és főként nem akármilyen „szintről” kell, hogy érkezzen. Az uralkodó vezetőnek a díj státusza az, ami igazán számit. Ha az adott elismerés valóban komoly értéket képvisel, státusszal bír, akkor büszkén fogadja a díjat és kiteszi az irodájában, mert az a saját imázsához is hozzájárul.

 

Csillogó hírnév

Az önmegvalósító személyiségtípusú vezető számára a díjak önmagukban nem bírnak olyan jelentőséggel, mint egy uralkodó esetében, illetve másként fontosak. Megint csak komplex módon kell tekinteni a díj fogadtatására és annak jelentőségére, hiszen ebben az esetben sem teljesen fekete-fehér a kép. Az önmegvalósító számára, ahogyan a személyiségtípus elnevezése is mutatja, az számít igazán, hogy meg tudja valósítani önmagát. Amennyiben ki tudja élni a kreativitását és a szereplési vágyát, nagy örömmel fogad gyakorlatilag bármilyen díjat. Számára nem maga a díj fontos, nem is igazán érzi a súlyát egy-egy díjnak, és nem úgy viszonyul hozzá, mint az uralkodó típusú ember. Nemhogy nem rakja ki, de még az is lehet, hogy random módon egy fiókban kallódik valahol. Hiszen az önmegvalósító szétszórtsága okán eleve jól el tud tenni dolgokat, és nincs ez másként a díjak esetében sem. Persze megint csak fontos hozzátenni, hogy ebben az esetben is van egy „attól függ” faktor. Ha a díj különleges, és valamilyen egyedi eredményt, sikert ismer el, akkor mindenképpen kint a helye. Hiszen ezzel az önmegvalósító egyedi erényeit és különlegességét kézzelfogható bizonyítékkal tudja alátámasztani. Továbbá szintén fontos, hogy az elismerésből milyen haszna származik: nevezetesen, hogy lehetőséget biztosít-e számára arra, hogy ezáltal még nagyobb ismertségre tegyen szert, több ember előtt szerepelhessen. Ha az adott díj biztosítja számára az áhított hírnevet, publicitást és kommunikációs lehetőségeket, akkor azért a díjért mindent megtesz, és később is nagy becsben tartja.

 

Fő a megbízhatóság

Az emberközpontú személyiségtípus számára bár fontos az elismerés, de a díjakkal nem igazán tud mit kezdeni. Lehet, hogy ez elsőre erős kijelentésnek tűnik, de megvan az alapja. Az emberközpontú személyiség nem kifejezetten versengő típus – legalábbis nem egyénileg. Ő elvégzi azt, ami a feladat, és ezzel részéről le is van tudva a dolog. Nem a díjért csinálja, hanem mert ez a dolga.

Az ilyen személyiségtípusú vezető nem hajtja a díjakat, ez nem szerepel a célkitűzései között, hanem általában a kitartása, az állhatatossága és humánus üzletpolitikája okán nyeri el az elismeréseket – mint a munka velejárója, a konzekvens, kitartó menetelése és megbízhatósága által jut el olyan szintekre, ahol az elismerés már a siker velejárója. Az emberközpontú vezető cége kiemelkedő az ügyfélkapcsolatok, az ügyfélelégedettség terén, illetve az emberközpontú személyiség jellemzőjeként stabil, megbízható szervezetet épít ki, így szinte biztos, hogy egy ilyen cégnél az ügyfélkezelést, illetve a megbízhatóságot díjazzák – amire a vezető igen büszke is.

Egy másik fontos aspektus az emberközpontú vezető esetében, hogy a díjat nem saját munkája eredményeként könyveli el, nem is akarja egyedül learatni a babérokat. Hiszen a csapat nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. A díj éppen ezért nemcsak az övé, hanem az egész cégé/csapaté. Ennek megfelelően a díj/kupa/oklevél egy közös térben, például tárgyalóban kap helyet, de semmiképpen sem a vezető irodájában, hiszen az a díj közös munka eredménye, így mindenkié. Az üzleti elismerések mellett éppúgy megtalálhatók egy emberközpontú vezetésű vállalatnál a céges focikupák, csapatépítések alkalmával szerzett díjak is, mint ahogy egy-egy kolléga sport- vagy egyéb eredményei is. Hiszen az üzletet és a magánéletet nem kell szétválasztani.

 

Elismerés = szakmai renomé

A professzionalista típus esetében kiemelten fontos, hogy milyen díjról beszélünk, hiszen annak az adott díjnak a szakmai renoméja, objektív megítélése határozza meg, hogy a professzionalista egyáltalán elfogadja-e a díjat, és hogy milyen jelentőséggel bír számára az adott elismerés.

A professzionalista személyiség a választott szakmájában egyre inkább el akar mélyedni, egyre nagyobb tudásra szeretne szert tenni, a szakmában a legjobb akar lenni. Nála a munka és a magánélet nem különül el egymástól, mivel szereti, amit csinál; így nemcsak a munkája, de egyben a hobbija is az adott szakma köré rendeződik, és az egész életét meghatározza. Ennél fogva olyan fokú elhivatottság jellemzi, amely folyamatos tanulásra és fejlődésre ösztönzi. Így a folyamat velejárója, hogy szakmájában állandó kihívások után néz, és ezeknek igyekszik meg is felelni. A professzionalista nem a díjak kifelé mutatott presztízsét vizsgálja, nem az fontos számára, hogy ezzel ismertségre tegyen szert, és nem is akar feltétlenül közkedvelt, népszerű figura lenni. A kulcsszó a szakmaiság. A szakmailag legnívósabb elismerés megszerzése a cél. Legyen az egy Nobel- vagy Oscar-díj, vagy az adott terület legkiemelkedőbb szakembereinek elismerése. A lényeg, hogy az ő szakmai hozzáértését és tudását értékeljék.

Fontos megemlíteni, hogy a professzionalista számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy kitől kapja a díjat. Munkájának értékelése mindenképpen egy olyan szakembertől kell, hogy jöjjön, akit ő kiemelkedőnek tart, akit elismer. Hiszen egy díjnak akkor van értelme, ha a jelölteket valóban hozzáértő személy/szervezet vizsgálja, és objektív szempontok alapján ítélik oda. A professzionalista is központi helyre teszi ki az elismerést, viszont nála a szakmai hitelesség bizonyítékaként jelenik meg.

 

Oscar vagy semmi

Összefoglalva tehát egy-egy díj értéke sokféle lehet, és mindenkinek mást-mást jelent. Vannak azonban olyan díjak, amelyek olyan komoly presztízsre tettek szert hosszú évek alatt, hogy személyiségtípustól függetlenül mindenki elismeri a díjazott érdemeit. Hiszen egy minőségi díj esetében a közönség is egyetért abban, hogy aki megkapta, az valóban meg is érdemli.

Ehhez persze kell, hogy a fent említett tényezők teljesüljenek. Vagyis a díj bírjon megfelelő státusz értékkel, álljon egyenes arányban a díjazott imázsával; biztosítson megfelelő ismertséget és publicitást annak, akinek odaítélik; tükrözze a vezető és cége megbízhatóságát és az ügyfelek véleményét; és nem utolsó sorban a díjazott rendelkezzen olyan szakmai renoméval, amely biztosíték arra, hogy a díj valóban a legjobb szakemberhez került.

Ha ezek a tényezők mind elmondhatók egy díjra, akkor az a díj minden szempontból hiteles és valóban komoly értéket képvisel. Ez volt az Oscar Leo számára, és ezt jelenti a TOP 25 szavazás az ICT-szektor számára.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1997 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Fazekas Barbara

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4740 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: