Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


37_Depositphotos_138706400.jpg
Forrás: ITB

Az elérhető erőforrások csökkenése, a szakértelemhiány erősödése, markáns generációs változás és dinamikus emigrációs folyamat is „boldogítja” korunk cégvezetőit. Nos, a HR-nek radikálisan megváltozott elvárásoknak kell megfelelnie mind a munkavállalók, mind a vezetők részéről, amelyekre új megközelítésekkel és paradigmaváltással kell reagálnia. De milyen megoldásokat nyújt a digitális HR eszköztára?

Akárcsak a George Clooney nevével fémjelzett „Viharzóna” című filmben, amelyben minden időjárási paraméter egyszerre válik kedvezőtlenné, a HR világában is olyan korszak következik – jobban mondva, már be is köszöntött –, amelyben az alapjaitól kell újragondolni a cég teljes HR-stratégiáját és -eszköztárát annak érdekében, hogy a munkaerőkrízis nagy viharában ne süllyedjen el a vállalati hajó a legénységgel együtt.

 

Minden összefügg mindennel

A munkaerőpiaci krízis négy fő problémája a következő: demográfiai változások, a szakértelem hiánya, generációs változások és az Európai Unió elszívó hatása. Vagyis a csökkenő születésszám hatására demográfiai csapdába estünk, hiszen ez csökkenő potenciális munkaerőszámot is jelent – részletezi Ménesi Gizella, a NEXON üzleti elemzője. Jelenleg Magyarországon 4,4 millió fő a foglalkoztatottak száma, 2030-ra a potenciális munkaerőtábor 3,9 millió főre csökken. Eközben a technológia fejlődése újabbnál újabb munkaköröket kreál, ám egyúttal egyre magasabb képességbeli elvárásokat is kíván. A technológiai fejlődés így strukturális munkanélküliséget teremt: meghatározott szakértelmet igénylő pozíciók esetén hiány lesz, míg más munkaköröknél (amelyek a robotika térnyerésével egyre kevésbé igénylik majd az emberi erőforrást) túltengés. A generációs változásokkal is számolni kell – figyelmeztet a szakember –, az Y és Z nemzedék más megközelítési módot vár el a HR-től (az új generáció igényli a folyamatos visszajelzést és megerősítést a vezetőik részéről; fontos számukra a munka és a magánélet megfelelő egyensúlya; ha pedig nem tetszik nekik valami, könnyen váltanak – sokszor nemcsak a céget hagyják maguk mögött, de az országot is). Ménesi Gizella az EU munkaerő-elszívó hatását ismertetve kiemelte, hogy először az idegen nyelveket beszélő, erős digitális kompetenciával rendelkező, jól képzett szakemberek emigrálnak.

 

(Re)akcióba lép a hatékony HR

A fent említett folyamatok egymás negatív hatásait felerősítik, és három nagy kihívás elé állítják a munkáltatókat: toborzás (az új munkaerő megtalálása); kulturális kihívás (a munkaerő megtartása és elköteleződésének fenntartása); vezetési kihívás (a rendelkezésre álló munkaerőből minél kreatívabban kell minél több termelékenységet, hatékonyságot kihozni).

Mit tehet a HR válaszlépésként a kihívásokra? 1.: Kreatív toborzási technikákat alkalmaz: napjainkban már számtalan informatikai megoldás áll rendelkezésre (MI-alapú alkalmazások, chatbotok, előszelekciós eszközök, videóinterjút támogató eszközök) a toborzás hatékonyságának növelésére. 2.: Erősíti az érzelmi elköteleződést, vagyis megadja az új generációnak azt, amire vágyik. (Elkötelezettséget mérő és fejlesztő eszközök is rendelkezésre állnak már.) 3. Lehetővé teszi a kollégák személyes hatékonyságának növelését, ezáltal is motiválja őket. A képzésfejlesztés napjainkban elengedhetetlen (munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt), ennek támogatására is végtelen tárházzal rendelkezik az informatika. 4.: Olyan eszközöket biztosít a vezetők számára, amelyekkel a változó világban is tervezni tudnak – az algoritmikus informatikai alkalmazások abban segítik a vezetőket, hogy észrevegyék a trendeket a big data nagy erdejében. A NEXON Intelligens beosztástervezőjével a vezető például hatékonyan hozzárendelheti a rendelkezésére álló munkaerőt a napi feladatokhoz; míg a NEXON Munkaerő és bérgazdálkodást támogató megoldásával mindezt kiterjesztheti hónapokra és évekre is.

A munkaerőpiaci krízis „négy lovasát” ha nem is könnyű, de le lehet győzni, csak tudni kell alkalmazkodni a változásokhoz, és szem előtt kell tartani a (sokszor nehezen megszerzett) munkavállalók megtartását.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: