Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

38_fazekas_barbara.jpg
Forrás: ITB

Új általános elnökségi tagja lett az IVSZ-nek Fazekas Barbara, a Green Fox Academy ügyvezető igazgatójának személyében, aki jól érzi magát a férfiak dominálta IT-világban. Az oktatást szívügyének, hivatásának tekinti.

– Gratulálok az IVSZ elnökségi tagsághoz! Mi a feladata ebben a tisztségben?

– Két éve alapítottuk a saját vállalatunkat, amely az egész IT-iparágat érintő, igen komoly munkaerőhiányt igyekszik megoldani. Ezt a feladatot nem lehet a kispadról, a szakmai szervezeteket mellőzve teljesíteni. Aktív szerepet kívántam vállalni, hogy a saját tanítványaink érdekeit tudjam képviselni. A Green Fox olyan problémát igyekszik orvosolni – a már említett, az IT-piacot érintő munkaerőhiányt akarjuk mérsékelni –, amely a magyar állam érdeke is. Ha már ennyire közérdekű feladatot vállaltunk, akkor szeretnénk, ha a tanulóink is részesülhetnének az egyéb képzésekben résztvevőknek járó juttatásokban, például tudjanak diákhitelt felvenni, legyen diákigazolványuk stb. Jelentős mértékben tervezzük növelni a végzőseink számát, amit újból csak az iparág, a piaci szereplők összefogásával tudunk elérni.

– Nagyon fiatal. És nő. Sokak szemében ez hátrány lehet. Hogyan éli meg mindezt a férfiak dominálta IT-világban?

– Megszoktam, hogy egyes élethelyzetekben csak férfiak vesznek körül. Küzdősport a hobbim, az Ironmant is végigcsináltam, itt mind többségben vannak a férfiak. Nincs ez másként az IT-világában sem. Nem érzem, hogy emiatt valaha is hátrányba kerültem volna. Ha valakivel leülök tárgyalni, előfordul, hogy az első tíz percben furán néz rám, de azután feloldódunk a szakmai részletekben.

– Marketingesként dolgozott több IT-cégnél, mielőtt a sajátját vezette volna. Ez a szemlélet előnyt jelent?

– Persze, egyértelműen. A klasszikus marketinges csapatokban nincs igazi lehetősége az embernek beleszólni egy-egy termék fejlesztésébe; a feladat gyakran ott kezdődik, hogy itt a termék, adjátok el. Most viszont van alkalmam olyan termékeket kialakítani, amelyek eleve jól lettek kitalálva, így örömjáték a marketinges munka.

– Mindig saját céget szeretett volna?

– Nem feltétlenül. Nekem az oktatás a szívügyem, és örvendek, hogy a társaimmal alapított közös cégben adódott lehetőségem ezt a szenvedély, ezt a hivatást kiélni. A sors iróniája, hogy nem oktatok – mert nem is tudok programozni –, de saját példámon keresztül motiválom a munkatársaimat, hogy szívvel adják át tudásukat a zöldfülű informatikusoknak.

– Kollégáiban milyen vonásokat keres?

– Meg szoktam kérdezni tőlük a felvételi interjú alatt, hogy mi volt a legnagyobb krízishelyzet az életükben, és azt hogyan oldották meg. Kíváncsi vagyok arra, hogy volt-e valamilyen céljuk, és azt hogyan érték el. És keresem bennük az alázatot.

– A vállalkozás mellett van magánélete?

– Most már van. Kezdetben, kezdő vállalkozás ügyvezetőjeként a heti 60-70 órányi munka volt a szabvány. Most tudatosan visszavettem, maximum 50 órányi munkát engedélyezek magamnak. Rájöttem arra, hogy ha nem megfelelően regenerálódik az ember, akkor a friss fejjel elvégzett feladatokat, munkákat is el tudja rontani. Az elején még sprinteltünk, mert kezdő vállalatként ez a feladat, de az előttünk álló maratont folyamatosan sprintelve nem lehet megnyerni. És mi hosszú távra tervezünk.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: