Míg a katalán kütyüparádé a tabletfronton legalább produkált néhány biztató elképzelést, addig úgy néz ki, hogy a mobilpiacot alaposan megreformáló Apple most rükvercbe kapcsolt.

Szó szerint egzotikus trendekbe pillanthattunk bele az elmúlt két hétben: a barcelonai Mobil Világkongresszuson az okostelefónia és a mobilitás következő állomásaival ismerkedhettünk, San Franciscóban pedig a katalán parádétól távol maradó Apple villantotta meg legújabb termékeit. És bár itt-ott voltak egészen briliáns megoldások is, összességében elmondható, hogy komolyabb áttöréseknek ezúttal nem lehettünk szemtanúi.

 

-
 

 

Barcelonában elsősorban a távol-keleti cégek sziporkáztak, a média babérjait mégis egy amerikai óriás arathatta le. Azzal, hogy a Google megmutatott még egy kicsit az új Androidból, teljesen feltüzelte az érdeklődőket. Ahogy arra számítani lehetett, telefonfronton semmi érdemleges nem történt, hacsak a Samsung Beam beépített projektoros megoldása annak nem számít. De legalább bizakodásra ad okot, hogy a gyártók azért megvillantottak egy-egy lte-képes mobiltelefont is.

Ami sokkal érdekesebbnek ígérkezett az okostelefóniánál, az a tabletpiac, illetve az annak szereplői által bemutatott újdonságok. Viszont a dolog meg is maradt az ígéretek szintjén, hiszen sem Barcelonában, sem a katalán várostól gőgösen távol maradó Apple háza tájáról nem láthattunk mellbevágó tablet-újdonságot. A Samsung kihozta Tab termékcsaládjának új változatait, valamint a már elérhető Galaxy Note hibridet. Itt újat csak az Asus tudott mutatni a közönségnek, a Transformer Pad 300-zal, amelynek különlegessége, hogy egy QWERTY billentyűzettel laptoppá alakítható. A cég emellett bemutatott egy Padfon nevű kombinációt is, ahol a nagyobb képernyő dokkolóként fogadja a telefont, annak erőforrásait és rendszerét használva és így tabletté alakulva.

Ugye, hogy ez eddig nem valami nagy durranás? Ezért aztán mi is inkább az Apple San Franciscó-i produkciójára voltunk kíváncsiak.

A csoda azonban elmaradt. A mobilpiacot megreformáló Apple eddig ugyanis mindig tudott mutatni valami kiugró újdonságot, viszont az új iPad bemutatóján most valahogy nem kapkodták a levegőt a szakújságírók. Persze a táblagép számos ponton megújult, például az eddig csak telefonokban használt retina display a korábbiakhoz képest megduplázott, 2048×1536-os képpontszámot tesz lehetővé. A készülék lelkét képező, szintén most debütáló A5X processzorban két CPU és négy GPU mag dolgozik. Csak annyi történt, hogy jól felszteroidozták a vasat, illetve Amerikában lte-képessé tették az iPadet. Viszont Tim Cook vezérigazgató szakított a Steve Jobs által elkezdett hagyománnyal, s mindenféle számoktól és betűktől megfosztva a tabletet, egyszerűen csak új iPadnek nevezte el. Nagy kérdés, hogy ezzel vajon majd totálisan összezavarják-e a Steve Jobs-érában szocializálódott Apple-fanokat, vagy tényleg egy új fejezetet nyitnak a táblagép-sorozat életében? Nos, ezt most még felelőtlenség volna megválaszolni, viszont sokan úgy veszik, hogy a cupertinói cég ezzel a típusjel-választással hátramenetbe váltott. Ezek után pedig a szintén Friscóban bemutatott Apple TV-re szinte már oda se figyeltünk – talán mert az ígéretekkel ellentétben nem is újították meg vele a tévépiacot.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Égi projektvezető

2013. 11. 18.
Már gyermekkorában százas szöggel kereste a fázist a konnektorban, testközelbe került az elektromossággal… Pannonhalmán a Bencés Gimnáziumban az elitképzés légkörében a latin mellett irányítástechnikával is foglalkozhatott.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...