Előfordul, hogy valaki nem a képességei, hanem kapcsolatai kamatoztatásával jut zsíros álláshoz. Ez elsülhet kifejezetten jól, de akár borzalmasan is, a jelenség ellen azonban nem sokat lehet tenni.

-
 

 

Nem nagy titok, hogy a munkavállalói lét minden szegmensében létezik és működik a protekciós rendszer. Fontos, hogy az ember tisztában legyen a fogalom jelentésével, és alfajaival is, hiszen többféle protekció is megkülönböztethető.

Van a „szebbik” fajta Hetényi László megfogalmazásában, aki pályafutása során mind az államigazgatást, mind a magánszférát megjárta, több ízben vezetői pozíciót is betöltött. A korábban az APEH Központi Informatikai Intézetének gazdasági igazgatójaként is tevékenykedő szakember pályája során a protekció minden formájával találkozott, sőt külső kényszer nyomására vagy önszántából mindegyiket alkalmazta korábban.

Voltam protekciós

Mint e cikk szerzője személyes tapasztalatról adhatok számot az RTL Klub televíziónál eltöltött időszakomról. A főiskoláról „friss húsként” kikerülve én is a telefonkönyvemhez nyúltam először az álláshirdetések olvasgatása helyett, és rábukkantam félig-meddig családi kapcsolatomra, az RTL Klub kreatív producerére, akit egy nyájas telefonbeszélgetés alkalmával sikerült meggyőznöm, hogy én vagyok a megfelelő személy bizonyos szerkesztői feladatok elvégzésére. Néhány napon belül a televízió székházban találtam magam korrekt fizetéssel – a szakmai tapasztalatommal közel sem összhangban lévő poszton.

A tévé folyosóján végigballagva éreztem a rám vetődő szúrós tekinteteket, szinte hallottam az évek óta robotoló szerkesztők fejében formálódó kérdéseket: „Mit keres itt ez a gyerek?! Miért ő került abba a pozícióba, amit úgy akartam?” A merészebbek szinte azonnal meg is kérdezték, hogy kit ismerek, ki hozott engem ide. Az igazságot mondtam, ami később nem vált a javamra. Zöldfülűként nem ismertem föl a helyzetemből adódó veszélyeket, így szépen lassan a szemtől szemben nagyon kedves kollégák akkurátusan kikövezték számomra a tévé kijáratához vezető utat. A „kapcsolatom” tétlenül nézte végig az eseményeket, hiszen míg ő végig próbálta titokban tartani a személyem körüli anomáliákat, szépen lassan a munkatársaival szembeni saját kudarca is kibontakozott.

 

Mint az itbridge-nek elmondta, vezetőként sokkal szerencsésebb esetként tartja számon, hogy amikor munkaerőre van szüksége, pályázatok meghirdetése előtt a szűk ismertségi körében kezd kutakodni a megfelelő személy után. Megbízható forrásaira támaszkodva könnyebben találja meg az általa keresett szakembert, mert mint mondta, a barátai nem szívesen ajánlanak neki olyan opciót, amely később nem igazolja hitelességét. Véleménye szerint bizalmi alapon munkaerőt választani azért szerencsésebb a munkáltató szempontjából, mert az ismeretlen előélettel rendelkező munkakeresők – pláne, ha pályakezdőkről van szó – az önéletrajz némi kozmetikázásával fals képet alakíthatnak ki magukról, ráadásul egy állásinterjú során főként a jelentkező emberi tulajdonságait, illetve a munkához való hozzáállását lehet leszűrni, a szakmai tudását annál kevésbé. Amikor Hetényi Lászlónak bizalmi alapon ajánlanak valakit, akkor félig-meddig biztos lehet benne, hogy nem fog csalódni a „benyomott” kolléga munkájának minőségében.

„Teljesen normális eset, hogy egy család minden tagja megmozdul, ha a gyereknek munka kell” – mondta lapunknak Hetényi László, hozzátéve, hogy ilyenkor minden követ szokás megmozgatni, így a szülők az összes lehetséges forrást felkeresik a család szeme fényének sikeres elhelyezkedése érdekében. Ilyenkor jöhet kapóra egy családhoz közel álló barát, akinek éppen szüksége van egy megbízható munkatársra, és az üzlet megköttethet. A volt informatikai vezető definíciója szerint a bizalmi alapon működő, vagy az ismeretségi körből való merítés nem számít protekciónak, sőt az esetek nagy többségében sokkal jobb megoldásnak bizonyul, mint vadidegenekkel próbálkozni.

Nem számít, hogy értesz-e hozzá

Létezik a szó szoros értelmében vett protekció, amely már Hetényi László szerint is sokkal keményebb dió. Ez leginkább – de nem kizárólag – az állami szektorban figyelhető meg, hiszen a politika világában gyakori a változás, az éppen hatalmon lévő személyek, szervezetek is ciklikusan rotálódnak, és mindig az aktuális kormányközeliek határozhatják meg, hogy mely emberekkel kívánnak együtt dolgozni. Jellemzően egy középvezető az, aki a „felsőbbség” nyomására kénytelen a kedvezményezettet pozícióba állítani, és az ebből adódó kellemetlenségek is az ő vállát nyomják. Például, ha a protekciós arc tudás és felkészültség szempontjából a közelében sincs annak a munkakörnek, amelyet jó kapcsolatainak hála magáénak tudhat.

A nem józan megközelítésből adódó bizalmi protekció tehát a kényszerhelyzetben lévő középvezető számára is erkölcsi vereséggel ér föl, főleg ha a beosztottaknak is szemet szúr, hogy a munkaközösségen belül melyik figura került a gépezetbe pusztán a szerencséjéből kifolyólag. A csapaton belüli munkamorált is rontja, ha a „rendes” munkavállalók felismerik a protekcióst. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha a beprotezsált egyén a biztos háttér tudatában visszaél helyzetével, érzékelteti az adott esetben vele azonos pozícióban lévő munkatársaival, hogy ő bizony különleges helyzetben van.

 

 

Nem tehetsz semmit

Egy neve elhallgatását kérő, szintén több éven át vezető beosztásban lévő, és a negatív értelemben vett protekció fogalmával számos esetben együtt élni kénytelen, független informatikai szakember lapunknak elmondta, hogy bár kifejezetten feltűnő, ha protekciós van egy munkaközösségen belül, a pályakezdő szakembereknek nem szabad tudomásul venniük az élet ezen csúfságait. Juniorként bölcsebb a széllel szemben nem üríteni a salakanyagot, helyette az az ajánlatos, hogy mindenki a maga dolgával foglalkozzon. A konklúziót persze le kell vonni, de egészen addig, amíg az ember nem szerez elég tapasztalatot és nem vív ki magának megfelelő mértékű tiszteletet, addig szép csöndben kell tűrni ezt a valóban demoralizáló jelenséget.

Ha nem a hátszél az, ami előre lendíthet, akkor légy rugalmas és alkalmazkodó. Demonstráld a tanulás iránti készséget, és bátran nézz szembe az új kihívásokkal! Hosszú távon meghúzódni, és tűrni a megaláztatást azonban semmiképpen sem szabad.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Égi projektvezető

2013. 11. 18.
Már gyermekkorában százas szöggel kereste a fázist a konnektorban, testközelbe került az elektromossággal… Pannonhalmán a Bencés Gimnáziumban az elitképzés légkörében a latin mellett irányítástechnikával is foglalkozhatott.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...