Szinte általános a vélekedés, hogy a fiatalok nem lojálisak, és amint adódik jobb ajánlat, továbbállnak. A helyzet azért nem ennyire sarkított, alább megpróbáljuk kissé árnyalni.

-
Megoszlanak a vélemények a pályakezdő szoftvermérnökök, informatikusok első munkahelyük, munkahelyeik iránti hűségéről. Olyannyira, hogy ellentétes vélekedések is kialakulhatnak – ráadásul alapos piacismerettel rendelkező hr-tanácsadó cégek részéről.

 

Keresik a helyüket

Kevésbé jellemző a lojalitás a pályakezdő informatikusokra, programozókra – még keresik a helyüket. Őket elsősorban a technológiai kihívások motiválják, nemigen ragadnak meg ott, ahol elavult rendszerek üzemelnek, s kilátásban sincs a modernizálás. A magasabb fizetés ígérete is motiválja a továbblépést. Ez elsősorban azokat mozgathatja, akik percre pontosan képben vannak a gyorsan változó, fejlődő innovációkról, így sokkal hamarabb érhetnek el magasabb pozíciót – magyarázza Polgár Zita, a Grafton Technologies ügyfélkapcsolati vezetője.

Nagyon fontos tehát a friss diplomás munkavállalók számára, hogy olyan helyen tudjanak elhelyezkedni, ahol új technológia megismerésére, tanulásra van lehetőségük. Ha ez megvan, ráadásul a csapat is jó, akkor a pályakezdőknek már csak a fele érzi úgy, hogy a (nagyobb) pénz beszél. Tény azonban az is, hogy ez a szakma köztudottan az egyik legjobban fizetett ágazat, így a végzősök eleve magasabb fizetési igénnyel jelennek meg a munkaerőpiacon.

Vannak hűséges(ebb) alkatok is. S aki már eltöltött három évet egy helyen, azt jobban megbecsülik a munkaerőpiacon. Sőt, vannak olyan munkaadók, amelyek kifejezetten lojális típusú fiatalt keresnek, mivel hosszú távon számítanának rájuk, miután megfelelően kiképezték őket.

 

Maradok, ha megadod:

jó fizetést technológiai kihívást
jó csapatot
rugalmas időbeosztást
saját ebédlőt saját szakáccsal
csocsóasztalt

Saját szakács csocsóasztallal

Általában lojálisak az első munkahelyükhöz a fiatal mérnökök. Többek között azért nem mernek lépni, mert az nem mutatna jól az önéletrajzukban – él ellenvéleménnyel Komár Balázs, a Randstad it-tanácsadója. Azért sem keresnek új munkahelyet, mert nincsenek tisztában a lehetőségeikkel. Ha mégis rászánják magukat a váltásra, hamar rájönnek, hogy nagyon is értékesek a munkaerőpiacon, és ezután rendesen megversenyeztetik a vállalatokat. Természetesen léteznek visszautasíthatatlan ajánlatok, amelyek munkahelyváltásra ösztönzik őket még akkor is, ha jelenlegi pozíciójukban minden tökéletes.

A lojalitást elsősorban jó csapattal és nagy adag rugalmassággal lehet motiválni. Például kifejezetten motiváló és teljesítménynövelő lehet, ha a munkavállalók maguk állíthatják össze időbeosztásukat. Fontos az agyak karbantartása konferenciákon, tréningeken, meetupokon. Motiváló az étkezés támogatása, de létezik olyan is, hogy saját konyhája és szakácsa van egy cégnek. Érdemes rendszeresen közösségi eseményeket is szervezni. Természetesen bármilyen hagyományos juttatással is nagyon jól lehet ösztönözni a friss diplomásokat, de a fiatal jelölteknek egy csocsóasztal vagy egy játékterem és a jó közösség sokkal vonzóbb.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Égi projektvezető

2013. 11. 18.
Már gyermekkorában százas szöggel kereste a fázist a konnektorban, testközelbe került az elektromossággal… Pannonhalmán a Bencés Gimnáziumban az elitképzés légkörében a latin mellett irányítástechnikával is foglalkozhatott.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...