Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
25_Farkas_Bela_GYU_7370_2.jpg
Farkas Béla, MadisForrás: ITB

Új alapokra helyezi a hazai és külföldi szoftverfejlesztő partnerek együttműködését a német-magyar közös vállalkozásként létrejött ETEO Software Factory.

Óriási exportpotenciál rejtőzik a magyar szoftverfejlesztésben – ezt a potenciált azonban nem könnyű kihasználni, ha a külföldi piacokra dolgozó magyar szoftverfejlesztő cégek alárendelt, végrehajtó szerepben vesznek részt a nemzetközi együttműködésben, dolgozóik pedig sokszor az alacsony hozzáadott értékű kódírásra vannak kárhoztatva.

Más módon valósítja meg a közös munkát a tavaly év végén alapított ETEO Software Factory. Egyik tulajdonosa az a Farkas Béla, aki „régi motoros” a hazai informatikai szakmában. Madis nevű szoftvercége elsősorban a német piacra dolgozik, és ennek során több projektben is gyümölcsöző együttműködést folytatott a Saxonia System Holdinggal, egy hat telephelyen 300 főt foglalkoztató szoftverfejlesztő céggel, amely az ETEO másik tulajdonosa lett. Az új cégben kettős vezetés érvényesül: Farkas Béla mellett Alfred Mönch, a Saxonia vezetője a társ-ügyvezető.

Az újdonságot a két alapító cég közötti együttműködés jellege jelenti. Az alapot a Saxonia saját, belső használatra szánt technológiája, az új cégnek is nevet adó ETEO jelenti. A betűszó az „Ein Team, Ein Office” rövidítését takarja, és eredetileg a Saxonia telephelyei közötti együttműködést volt hivatva szorosabbra fonni. Az irodákban videofal működik, a közös projekteken dolgozó irodák között állandó a videokapcsolat, amit a közös munka nyomon követésére szolgáló digitális scrum-tábla egészít ki. „Így aztán akármekkora fizikai távolság is választja el a két munkahelyet, a dolgozók úgy érzik, mintha egyazon irodában ülnének, ami sokkal hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé az ETEO és a Saxonia munkatársai között” – magyarázza el a lényeget Farkas Béla.

Nemzetközi viszonylatban ez azt jelenti, hogy az ETEO Software Factory magyar dolgozói minden tekintetben egyenlő félként kezelt parterei a projekteken dolgozó német kollégáknak. „Nem munkaerőt kölcsönzünk ad hoc módon, nem pusztán kódolunk. Nálunk is dolgoznak üzleti elemzők, kollégáink utaznak külföldre, közvetlenül is tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel. Számunkra nem pusztán szlogen, hogy a legfőbb értéknek az embert tekintjük. Németül még nem tudó kollégáink oktatására főállású nyelvtanárt alkalmazunk; munkatársaink a legmodernebb felhőmegoldásokkal, Java és .NET-technológiákkal dolgozhatnak; biztosítjuk számukra a folyamatos fejlődés lehetőségét és a munkakörülményeket is az igényeik szerint alakítjuk ki. A hazai viszonylatban kiemelkedő fizetés már csak hab a tortán” – sorolja a vonzó tényezőket Farkas Béla.

Mára már közel 40-en dolgoznak az alig fél éves, miskolci székhellyel működő vállalatnál, és az ügyvezető attól sem fél, hogy a munkatársak fejlesztésébe fektetett pénz kárba vész, ha a fejlesztő mégis úgy dönt, külföldön próbál szerencsét. „Ezt megakadályozni nem lehet, és nem is kell. Az én feladatom az, hogy olyan munkakörülményeket teremtsek itt Miskolcon, amely csökkenti a külföld vonzerejét. Ha munkatársaink külföldi projekteken, a legmodernebb technológiákkal, egyenlő partnerként, egy összetartó csapatban, igen jó fizetésért úgy tudnak dolgozni, hogy ahhoz még a hazájukat sem kell elhagyniuk, akkor nincs mitől félnünk.”

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2062 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Gáspár László

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4921 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: