Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
86_Marki_Viktoria.jpg
Forrás: ITB

2018 informatikai szakembere nem a mémekből ismert visszahúzódó, introvertált „kocka”. Csapatban dolgozik és gondolkodik, ismeri a megrendelő üzleti igényeit, de fontos az is, hogy nyelveket beszéljen és jó kommunikációs készséggel rendelkezzen – véli Márki Viktória, a RecruIT ügyvezető igazgatója. A vállalat csak IT-s szakembereket közvetít, erre a területre specializálódtak, kapcsolatrendszerük is jelentős ebben a szektorban.

– Milyen tudást kerestek az IT-cégek 2017-ben, és mi lesz kelendő 2018-ban?

– Szoftverfejlesztési és egyéb IT-területre számtalan szakértőt kerestek és keresnek továbbra is a cégek. Az elmúlt években a PHP, a front-end fejlesztők iránt növekedett meg nálunk a kereslet, az utóbbi fél évben pedig a rendszerüzemeltetők, rendszermérnök, IT-biztonsági szakemberek iránt volt nagy kereslet. Továbbra is folyamatos a kereslet a C#/.NET, a Java és a mobilfejlesztők iránt, ebben nem változott a piac. Új területek is megerősödtek az elmúlt időszakban: egyre több devops, illetve full-stack keresésünk van. Míg korábban a cégeknek jobb hatásfokkal sikerült házon belül, önerőből abszolválniuk a toborzást, az exponenciálisan növekedő munkaerő iránti igényt mára legtöbbször külső segítséggel, IT-szakemberekre szakosodott fejvadász cégekkel oldhatják meg. Becslésünk szerint 2018-ban ez a tendencia nem változik radikálisan; cégünktől főként tapasztalt és szenior IT-szakemberek megtalálásához kérnek segítséget az említett területeken.

– A vállalatoktól azt halljuk, hogy nem is annyira a szaktudást, mint inkább a megfelelő skilleket nézik a jelölteknél. Ez mennyire igaz IT-szakemberek esetén?

– Amikor tapasztalt, szenior pozícióra keresnek IT-szakembereket, a szaktudás nagyon is fontos. A diploma megléte kevésbé hangsúlyos, a lényeg, hogy az adott területen jó szaktudása és gyakorlata legyen az adott jelöltnek. Az is igaz, hogy 2018 IT-s szakembere nem a mémekből ismert visszahúzódó, introvertált „kocka”: csapatban dolgozik, és fontos a kommunikációs készség megléte, hogy beszéljen nyelveket, ismerje a megrendelő üzleti igényeit.

– Kifejezetten csak IT-s szakembereket közvetítenek. Miért?

– RecruIT nem egy általános fejvadász cég, mi az informatikai piac kiszolgálására specializálódtunk, kapcsolatrendszerünk ebben az iparágban van meg, ami a toborzásnál kulcstényező. Az IT-t testközelből ismerjük: közös az irodánk egy szoftverfejlesztő céggel, így jobb rálátásunk adódik a piac változásaira, a technológiák fejlődésére. Ismerjük az IT-s szakembereket, tudjuk, hogyan kell kommunikálni velük, mivel kelthető fel a figyelmük egy-egy álláslehetőség kapcsán.

– A munkaerőhiánnyal küszködő piacon hogyan találják meg a keresett szakembereket?

– IT-s pozíciók esetében a direkt megkeresés, személyes ajánlás, az informális kapcsolatok, az ismeretségek segítenek felkutatni azokat, akik érdeklődnének egy-egy új kihívás iránt. Az informatikai piac másképp működik, mint a többi: ha egy szakember munka után, sörözés közben elmeséli a barátainak, hogy váltana, rövid időn belül több ajánlat is várja. Ebben a szegmensben az álláshirdetések nem, vagy kevéssé hatékonyak.

Ezen a piacon a jelöltek vannak „lépéselőnyben”, a vállalatoknak pedig gyorsan kell reagálniuk, annak érdekében, hogy megnyerjék a munkaerőt. Ez jövőre sem változik, ahogy a munkaerőhiány sem enyhül; úgy érzem, lesz munkánk bőven.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: