Menü

Eseménynaptár

08_1_Pretraveller_580px.jpg
Forrás: ITB

Júliusban kiderült, hogy a későn eszmélő feltöltőkártyások számára még nem veszett el minden, és megtudhattuk azt is, hogy az internetáfa-csökkentés nem volt teljesen zökkenőmentes. A Vodafone a Balatonnál gyorsított, a Telekom pedig már a jövőre készíti fel munkatársait.

#1 Örülhetnek a feltöltőkártyások Bár június végén lejárt a határidő a feltöltőkártyás mobilelőfizetéssel rendelkezők számára az adategyeztetésre, mégsem kell túlságosan aggódniuk azoknak, akik elmulasztották azt. Július legelején ugyanis kiderült, hogy június 30-át követően is visszaadhatják a szolgáltatók a feltöltőkártyás előfizetésekhez tartozó mobilszámokat és azok egyenlegét azoknak, akik nem azonosították magukat időben, de később megteszik ezt. A szerződés ugyan megszűnt, azonban annak nincs jogi akadálya, hogy az előfizetők – utólagos azonosítás esetén – új szerződéssel visszakapják hívószámukat és egyenlegüket. A Magyar Telekomnál a nem regisztrált Domino SIM-kártyákra olyan kódot küldenek sms-ben, amellyel szeptember 30-ig online is meg lehet kötni az új szerződést, ezzel visszaállhat a régi hívószám, valamint az egyenleg. A Telenornál az új szerződéssel augusztus 31-ig a korábbi feltöltőkártyás hívószám és egyenleg visszaállítható, ezt követően 2018. február 28-ig pedig korábbi hívószámukat kaphatják vissza az ügyfelek. A Vodafone-nál a július 1-jével törölt szerződések helyett az utólagos adategyeztetést követően biztosítják a régi telefonszám, SIM-kártya és egyenleg továbbvitelét.

#2 A jövőre készülnek A jövő munkahelyére készíti fel munkatársait a Magyar Telekom a júliusban megnyitott oktatási központjával, ahol évente várhatóan kétezren vesznek majd részt különböző képzéseken a társaság dolgozói közül. A Ceglédi úti épület átalakítása a „jövő munkahelyének” koncepciója szerint készült el, és ezt a szemléletet követi a vállalat közelben épülő székháza is. A megújult oktatási központot csúcstechnológia, tágas terek jellemzik. Az épületben, a folyosók falain futó színes csíkok, az ajtók színei színkódok is egyben, és a helyiségek különböző funkcióit jelzik. A Telekom Képzési Központban 12 tréningtermet, több számítógépes-, műszaki- és gyakorlótermet, oktatói szobákat, közösségi pihenőhelyeket, étkezőt, munkaruha próbahelyiséget és oszlopsoros tanpályát alakítottak ki. A Digitális Otthon szoba egy mai modern szobabelsőre emlékeztet, ahol a vállalat szerelői a készülékek bekötésében szerezhetnek rutint. Van az épületben mini Telekom üzlet és Call Center, sőt az udvaron olyan tanpálya is, ahol villanypóznákra felmászva ismerhetik meg a cég dolgozói a gyakorlatban az érintésvédelmi szabályokat. Miközben a társaság bizonyos munkakörökben egyre nagyobb teret enged az otthoni munkavégzésnek, a jövő munkahelyét kifejezetten az együttműködés, a tudásmegosztás, a találkozás színtereként képzelik el.

#3 Áfa-csökkentés zökkenőkkel A szolgáltatók zöme betartotta az internetáfa-csökkentés körüli szabályokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) júliusban közzétett elemzése szerint. A 20 legnagyobb szolgáltatónál közvetlenül is ellenőrizte az NMHH, hogy mi a helyzet, és 18-nál nem talált jogsértést. A Telenort azonban május 23-ai határozatában felszólította a megfelelő ügyfél-tájékoztatásra, tekintve, hogy a szolgáltató a honlapján nem tüntette fel a lakossági díjcsomagok nettó havi díjait, illetve nem informálta előfizetőit a kétoldalú szerződésmódosítás lehetőségéről bizonyos internetszolgáltatásoknál. Az NMHH a Jurop Telekomnál is jogsértő gyakorlatot tárt fel, a cég azonban az eljárás megindítása után, idén májusban megszűnt, ezért a hatóság június 6-án okafogyottság miatt megszüntette az eljárást. Az NMHH tízmillió forintos bírsággal sújtotta az Invitelt, és a jogsértő magatartás megszüntetésére kötelezte, mert az internetáfa-csökkentés után februárban szabálytalanul, egyoldalúan emelt díjat a határozatlan idejű előfizetői szerződéseinél. Az ügy ezzel nem zárult le, az Invitel szerint ugyanis ők jogkövetően jártak el, így jogorvoslati lehetőséggel élnek.

#4 Balatoni gyorsítás Július közepén jelentette be a Vodafone, hogy tovább bővítették a mobilcég 4G+ lefedettségét, és a nyári időszakhoz igazodva ezúttal a Balatonnál tették elérhetővé a szupergyors mobilnetet kínáló hálózatot – igaz, egyelőre csak a tó keleti medencéjében. A változásnak köszönhetően elméletileg akár 150 Mbit/s-os letöltési sebesség is elérhető az érintett 15 településen. A balatoni hálózatfejlesztés keretében a társaság Ábrahámhegyen és Balatonkenesén is felújított egy-egy kilátót, amelyen Vodafone bázisállomások találhatók. A kapacitásnövelést indokolja, hogy a nyári hónapokban ugrásszerűen megnő az érintett cellák terhelése. A balatonkenesei esetében a kora tavaszi időszakhoz képest mintegy háromszor annyi felhasználóval lehet számolni nyáron, míg az ábrahámhegyi esetében még kiugróbb, 6,5-szeres a növekedés. A mobilcég azt is elárulta, hogy Budapest, Tatabánya és a Balaton keleti medencéje után újabb fejlesztések jönnek, és több hazai nagyvárosban is elérhetővé teszik a 4G+-t.

#5 Folytatódik a retro-hullám Merész vállalkozásba kezdett a HMD Global, a Nokia névhasználati jogot megszerző finn társaság ugyanis a jelek szerint komolyan gondolja, hogy újra meghatározó szereplővé teszi a márkát a mobilpiacon. Ennek érdekében idén már több okostelefont is piacra dobtak, illetve a hírek szerint hamarosan érkezik egy új, felsőkategóriás modelljük is, azonban úgy tűnik, a hagyományos készülékek is fontosak számukra. A Nokia 3310-es már nálunk is kapható, és a frissített arculatú eszközzel egyértelműen a retro-hullámot akarják meglovagolni. Ráadásul hamarosan segítői is lesznek a telefonnak, a HMD Global ugyanis a múlt hónapban bemutatta a Nokia 105 és Nokia 130 készülékeket, melyek szintén a hagyományos vonalat képviselik. Az okostelefonokhoz szokott felhasználóknak persze nem lehetnek igazán vonzók ezek az eszközök, de nemcsak a retro iránt rajongókra számíthatnak majd a HMD Globalnál, hiszen még mindig évente több százmilliót adnak el hagyományos mobiltelefonokból is.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2022 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Pál

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4821 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:SERCO Informatika Kft.

A legkeresettebb cégek: