Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


mesterseges_intelligencia_arc
Forrás: econews.com

Az elmúlt két-három évben felerősödtek a mesterséges intelligenciával (MI vagy AI, mint Artificial Intelligence) kapcsolatos hírek, jövendölések. Ezek jelentős része ma már valós eredményeken alapul, és az MI-alkalmazások egyre több területen terjednek el.

Éppen ezért érdekes, hogy:
1. a logikai következtetésekre alkalmas szakértő rendszereket (expert systems) nagyon sokszor kihagyják az MI-alapú megoldások, eszközök felsorolásából;
2. a mai MI-vel foglalkozó fiatal generáció tagjai közül sokan nem ismerik a szakértő keretrendszer (Expert System Shell) fogalmát.

Gondoltam, röviden azért felhívnám a figyelmet ezekre a rendszerekre is, mivel nagyon sok működik közülük az élet különböző területén. A szakértő rendszerek részei a mesterséges intelligencia szakterületének, a szakértő keretrendszer pedig szakértő rendszerek készítésére alkalmas eszköz. Talán a szabályalapú programozás, a szabályalapú programozási nyelvek (rule based programming, rule based programming languages) elterjedése fedte el a szakértő rendszereket, mint önálló entitásokat. Ezért nem haszontalan felidézni a logikai következtetés alapú szakértő rendszerek azon tulajdonságait, melyek megkülönböztetik a ma szakértő rendszerek kategóriájába sorolt egyéb eszközöktől.

A szakértő rendszerek általában párbeszédes üzemmódban dolgoznak (ez nem zárja ki „batch” jellegű alkalmazásukat).

1. Kérés esetén megmagyarázzák, miért tették fel a kérdést (why – miért funkció).
2. A probléma megoldása végén megmagyarázzák, hogyan jutottak a megoldáshoz (how – hogyan funkció).
3. Megmagyarázzák, hogy egy adott megoldás miért nem volt választható (why not – mért nem funkció).
4. A párbeszéd közben, vagy annak végén, lehetőség van alternatív válaszok megadására, anélkül, hogy a már megadott információt ismételni kellene (what if – mi lenne, ha funkció).

A négy pont közül külön jelentőséggel bír az első három, mivel a GDPR jelenleg a döntéstámogató rendszerek számára magyarázatadási kötelezettséget ír elő („right to an explanation”).

Amennyiben valakit érdekel egy magyar nyelvű példa szakértő rendszer működésére, a demo-sun.multilogic.hu oldalon megnézheti (magyarázat kéréshez az „i”-re kell kattintani, amennyiben pedig a kurzort a magyarázat fölé visszük, megkapjuk azokat a dokumentum részleteket, melyek a magyarázat alapját szolgáltatják). A példa egyébként egy valós, évi több százezer látogatót fogadó alkalmazásból van kihasítva és átnevezve.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2052 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bak József

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: