Menü
20_depositphotos.jpg
Forrás: ITB

Néhány nappal karácsony előtt az 5G mobiltechnológia fejlesztésével és szabványosításával foglalkozó szervezet, a 3GPP kiadta az első hivatalos szabványt az új mobilgenerációhoz. Most kezdődhet az igazán érdemi munka.

5G New Radio specifications for Non-Standalone operation, rövidítve NSA 5G NR – nem egyszerű a neve a szabványnak, amelyre december 21-én, Lisszabonban ütötték rá a pecsétjüket az illetékesek. Jelentősége mégis óriási, mert ez az első olyan specifikáció, amely már kimondottan 5G technológiákat definiál, nevezetesen a hálózat rádiós interfészének jellemzőit. Ilyen értelemben pedig minden iparági szereplő rendkívül fontos mérföldkőnek tartja, amely lehetővé teszi számukra, hogy belevágjanak a következő generációs mobiltechnológia széles körű tesztelésébe és az első rendszerek kiépítésébe.

 

Zöld út a teszteknek

A most elfogadott szabványban a non-standalone kifejezés arra utal, hogy egyelőre nem a „tisztán” 5G hálózatok működését írja le, hanem azt, hogy az új 5G rádiós interfész miként tud ráépülni a meglévő 4G (LTE) hálózatokra – magyarázta el kérésünkre Kim Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. Éppen ezért a non-standalone 5G NR rendszerek is a mostani alaphálózatokra fognak ráépülni, azok funkcionalitását használják ki. Ugyanakkor új frekvenciákat is definiál a szolgáltatók számára (700 MHz, 3,5 GHz,  26 GHz (illetve Észak-Amerikában, Ázsiában 28 GHz), valamint 60-70 GHz). Ezek közül az alacsonyabb frekvenciák alkalmasabbak nagyobb területek lefedésére, de az igazán nagy sebességeket, amelyeket az 5G ígér, csak a 20 GHz feletti tartományban lehet elérni.

Kim Larsen szerint a szabvány legfontosabb hozadéka, hogy a rádiófrekvenciás működés specifikálásával a chip- és eszközgyártók végre igazából nekiállhatnak 5G-képes végberendezéseket tervezni és gyártani. A másik oldalon a mobilszolgáltatók is továbbfejleszthetik hálózataikat és 5G frekvenciákkal egészíthetik ki az LTE hálózataikat. Így valós körülmények között tesztelhetik az új 5G infrastruktúrát, illetve kipróbálhatják a különféle iparágak számára kínált speciális szolgáltatási modelleket. Ez azért is rendkívül fontos, mert az 5G teljes szabványának elfogadása (várhatóan 2020) után is az új technológia sokáig együtt fog élni a 4G-vel, annak számos elemét és funkcióját felhasználva. A két mobilgeneráció közötti együttműködés kipróbálása, az áttérés zökkenőmentes levezénylése ezért kulcsfontosságú a siker szempontjából.

A következő lépés

Az 5G teljes szabványosítása felé tett következő nagy lépés idén júniusban várható, amikor a 3GPP közzéteszi a stand-alone 5G NR szabványt. Ez már az alaphálózat jellemzőit is érinti, és lehetővé teszi a „tiszta” 5G hálózatok kiépítését, ezzel pedig az ígért szolgáltatási képességek (például a felhasználó igényeire szabott szolgáltatási paraméterek) tesztelését. Az NSA 5G NR-ben definiált rádiófrekvenciás specifikációk az SA szabványban is ugyanazok maradnak.

 

Telefon egy éven belül?

Természetesen minden érintett nagy gyártó és szolgáltató sietett bejelenteni terveit az új szabvánnyal és általában az 5G-vel kapcsolatban. Tizenegy szolgáltató szerte a világból (többek között: AT&T, NTT Docomo, Orange, SK Telecom, Sprint, Telstra, T-Mobile US, Verizon, Vodafone) már arról is hírt adott, hogy az új rádiós szabványnak megfelelően lefolytatták az első, a gyártók közötti együttműködést demonstráló tesztet. Ehhez Ericsson bázisállomásokat és Qualcomm eszközöket használtak, a teszteket pedig a 3,5 GHz-es és a 28 GHz-es frekvenciákon végezték. A próba laboratóriumi körülmények között folyt Svédországban és az Egyesült Államokban, de a részt vevő cégek szerint megnyitotta az utat a saját hálózatokon, valós körülmények között végzett tesztek előtt.

Nagy ígéretekből azóta sincs hiány. A kínai ZTE amerikai leányvállalatának vezérigazgatója a nemrég befejeződött CES kiállításon mondta, hogy már 2018 végén, legkésőbb 2019 elején szeretnének megjelenni az amerikai piacon egy 5G-képes mobiltelefonnal (és esetleg tablettel is).

Ha sikerülne tartani ezt a határidőt, azzal szinte biztosan megelőznék a két nagyágyút, a Samsungot és az Apple-t, amelyek még nem jelentettek be konkrét terveket az új generációs készülékekre. Óvatosságuk annyiban indokolt is, hogy korántsem biztos, hogy egy éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az 5G-t támogató mobilchipek. A piacot uraló Qualcomm tavaly októberben ugyan bemutatta X50 névre hallgató 5G mobilchipjét, amely a 28 GHz-es frekvencián már gigabites letöltési sebességet ért el, sőt, egy 5G mobiltelefon referenciamodellt is elkészített – ennek ellenére ők is úgy számolnak, hogy az első készülékek csak 2019-ben hagyják el a gyártósorokat.

 

Még várni kell

Szolgáltatói oldalon a második legnagyobb amerikai mobilszolgáltatónak számító AT&T tűnik a legmerészebbnek. A cég az év elején azt az ígéretet tette, hogy még 2018-ban elérhetővé teszi a szolgáltatást előfizetőinek tucatnyi, közelebbről meg nem nevezett területen. Ezzel biztosan megelőzné két nagy riválisát, a Verizont és a T-Mobile US-t. Utóbbiak tavaly már több helyen tesztelték a fix telepítésű 5G kapcsolatot (és néhány helyen már idén el is akarják indítani a szolgáltatást), de a ténylegesen mobil szolgáltatások elindítását 2019-re teszik.

Kim Larsen is úgy véli, hogy az első 5G kereskedelmi szolgáltatásokra még legalább 18 hónapot várni kell, és azok is inkább csak teszt jellegűek lesznek, mint igazán széles körben elérhető ajánlatok. Ezzel együtt az Egyesült Államok és Dél-Korea (illetve talán néhány másik ázsiai ország) hamarabb beindíthatja az 5G-t, mint a világ többi része, ahol a szükséges frekvenciák kiadásának folyamata még csak most kezdődik. (Magyarországon 2019-re tervezik egyes 5G frekvenciák árverésre bocsátását.) Jó megoldásnak tűnik a francia szabályozó hatóság, az Arcep lépése is, amely a 3,4, a 3,8 és a 26 GHz-es frekvenciatartományokban és kiválasztott városokban kínál fel időleges licenceket az érdeklődő szolgáltatóknak.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: