Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

47_1.jpg
Forrás: ITB

Kriptovalutákból már Dunát lehetne rekeszteni. Az év elején sokan temették őket a látványos árfolyamzuhanásuk miatt, hiszen az ázsiai államok szabályozni akarják a kereskedésüket (sőt, már az EU tagállamai is). A két legnépszerűbb kriptopénz a bitcoin és az ethereum, de melyiknek van létjogosultsága 2018-ban?

Hummer András, szoftvermérnök

Bitcoin

A bitcoin 2009-es megjelenése óta a többszöri volatilis epizódja ellenére bizonyította helyét a fizetőeszközök piacán. A kriptovaluták között még mindig övé a legtöbb érdeklődő bizalma, ebben erős szerepet játszik életkorából fakadó árfolyama is. Kétségtelen, hogy nagyon sok előnye van az ethereum platformnak vele szemben: korlátlan számban bányászható; a bányászási jutalom nem feleződik; nincs matematikai felső korlát a piaci kapitalizációra; és egy komplett Turing-teljes számítási platformot biztosít különböző decentralizált, blokkláncalapú tranzakcióra. Mindezek ellenére ezen alkalmazási lehetőségek iránt egyelőre csekély az érdeklődés; mire e korai szakaszából kikerülve a piacon észrevehetővé válnak a lehetőségei, addigra ezeket a bitcoin is támogatni fogja, megőrizve a kriptovaluta iránti erős bizalmat.

Tovább tolja a mérleg nyelvét a bitcoin irányába, hogy egyes pénzintézetek már bitcoinalapú debit kártyákat is kibocsátanak, növelve a kriptovaluták elfogadottságát, megítélésüket a hagyományos valutákéval egy szintre emelve. A bizalmat tovább növeli ami a totális decentralizáltságából fakad: nem függ központi bankrendszertől, pártpolitikai érdekeltségektől. Az átlagemberek számára, akik már hallottak kriptovalutáról, a bitcoin ismertebb. Emiatt mindig több ember bizalmát fogja érezni a többi valutával szemben, sokan ugyanis a bitcoinnal azonosítják be a kriptovaluták konceptjét. Ebből fakadóan aztán a kriptovalutához való hozzáállás leginkább a bitcoinon fog tükröződni.

 

 

Tölgyes László, médiaszakértő

Ethereum

A bitcoin látványos zuhanása kapcsán sokan beszélnek buborékról, az árfolyam azóta többé-kevésbé túlélte a lejtmenetet (a 20 ezer dollárról 11 ezer dollárra zuhant). Egyre inkább hallani arról, hogy nemcsak Ázsiában akarják szabályrendszerek alá vetni a kriptovalutákat. Sokan vélekednek ma úgy, hogy a virtuális pénzek piaca inkább hasonlít a rulettre, mint a tőzsdére. A bitcoin mellett az alternatív változatok tulajdonosai sem jártak jobban (litecoin, monero stb.). Mégis ezek közül az ethereum az, amelynek mindenképpen létjogosultsága van és a bitcoin sorsát el fogja kerülni.

Miért jobb az ethereum? Az okos szerződés (smart contract) miatt (a bitcoin csak egyoldalú szerződésekre képes). Így nemcsak digitális fizetőeszköz, hanem tulajdonjog és részvények cseréjének a megvalósítására is alkalmas. Mit jelent ez a gyakorlatban? Csak a fejlesztői fantáziája szab határt, milyen automatizált, blokkláncalapú tranzakciók kivitelezésére teszik alkalmassá alkalmazásait. Az ethereum egy Turing-teljes rendszer, minden algoritmizálható feladat lefuttatható rajta, nincs korlátja a megköthető szerződések körének. Szokás publikus bizalomgépnek nevezni, hiszen az okos szerződések az üzleti kapcsolatokban meglévő bizalomhiányt küszöbölik ki és teremtenek bizalmat a szerződő felek között. A rendszer „atombiztos” és illetéktelenek nem tudnak belenyúlni, az ethereum rendszere lehetetlenné teszi a csalást. A bitcoinok felét már kibányászták, az ethereum viszont majd csak 2021-re érik el a bányászható etherek felét.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: