Menü
nagyító
Forrás: hinthunt.co.uk

Badacsonyban robbant be a magyarországi elektronikus adminisztráció egyik következő fontos lépcsőfoka, az E-levéltár projekt, melynek jelenlegi állapotába a jövő levéltárosai mellett a sajtósokat is beavatták.

Rengetegen táboroznak mostanság a „magyar tenger” környékén, viszont van, aki pancsolni megy a Balatonhoz, s van, aki ilyenkor is komoly munkát végez. Mint például a Fiatal Levéltárosok Egyesülete, hiszen a szervezet épp most tartja IV. Tudományos Nyári Táborát, ahol éppen az egyik legfontosabb hazai elektronikus adminisztrációs projekt állásáról tartottak sajtónyilvános előadást, s kitértek többek közt arra is, hogy a szóban forgó Elektronikus levéltár hogyan kooperálhat majd a Központi Kormányzati Irattárral. Az eseményt az Elektronikus Levéltár megvalósításával megbízott konzorcium tagjai - a Magyar Országos Levéltár, Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. – a Fiatal Levéltárosok Egyesületével közösen szervezték.

Fontosnak tartják a központosítást.

A jövő év márciusáig megvalósuló Elektronikus levéltár projekt fő feladata az elektronikus nyilvántartó rendszer infrastruktúrájának, módszertani szabályozásának, valamint az elektronikus levéltári szolgáltatások hosszú távú használatának megteremtése. Az E-levéltár az ígéretek szerint lehetőséget biztosít nagy mennyiségű iratanyag pontos, naprakész nyilvántartására, feldolgozására és közzétételére. A projekt megvalósulásával mind az iratokat létrehozó, a közfeladatot ellátó szervek, mind az állampolgárok online hozzáférnek az őket érintő adatokhoz. Az esemény különös jelentősége az volt, hogy a jövő levéltárát és az E-levéltár jelenlegi státuszát megismertette a jövő levéltárosaival.

Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese az Elektronikus levéltár projekt státuszáról elmondta, hogy több projekt elem már megvalósult. A konzorcium sikeresen lefektette az elektronikus iratkezeléssel kapcsolatos szabályozási és módszertani alapokat, beszerezte a Magyar Országos Levéltár és Budapest Főváros Levéltárának számára az digitalizáláshoz szükséges nagyteljesítményű szkennereket és létrejött mindkét levéltár informatikai gépterme is. Az előadás témája volt még az elektronikus levéltári szolgáltatások hosszú távú használatának és fenntarthatóságának megalapozása, szakmai ajánlások, segédanyagok készítése és egy szakmai tudásbázis is.

Az E-levéltár projekt a közeljövőben kapcsolódik a megvalósuló Központosított Kormányzati Irattár munkafolyamataihoz. Az egységes iratkezelési rendszernek fontos szerepe van a jövő közügyeinek alakításában, így fontos, hogy a közérdekű iratokat egy helyen és megfelelő körülmények között tárolják. Dr. Mikó Zsuzsanna a Magyar Országos Levéltár főigazgatója előadásában kifejtette, hogy az iratkezelést olcsón és hatékonyan csak központosítva érdemes végezni. „A minisztériumi iratok archiválásával jól haladnak a levéltárak, a cél az, hogy hamarosan minden ilyen irat elektronizálva legyen. A Központi Kormányzati Irattárba már csak feldolgozott iratok kerülnének. Megoldásra vár az elektronikus iratok és adatbázisok összekapcsolása a papír alapú iratokkal.” – mondta el Dr. Mikó Zsuzsanna.”

A rendezvény további előadásain a levéltár szakos egyetemi hallgatók és a pályakezdő levéltárosok megismerkedhettek többek között az „Ablak Európára Levéltári Portál” új projektjével, a hagyományos levéltári iratok digitalizálásával és az elektronikus iratátvétel gyakorlati tapasztalataival is.

Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2002 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bende Richárd

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4740 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: