Menü
35896560035_ddc74bc2c5_k.jpg
Forrás: Lenovo

Teljesen átalakította x86-os szerverekkel foglalkozó üzletágát a Lenovo, és hivatalosan is bemutatta alapjaiban megújított, egyszerűsített termékportfolióját.

Nem aprózta el a Lenovo: gyakorlatilag egy nappal azután, hogy az Intel bemutatta legújabb Xeon processzorait (a Skylake SP core köré épülő Xeon SP családot), a kínai gyártó egyszerre tucatnyi új terméket jelentett be, a korábbinál könnyebben áttekinthető, egyszerűsített választékban.

Szürke magyar kilátások

Nincs rózsás helyzetben a magyar szerverpiac – idézte az IDC számait a sajtótájékoztatón Lukács Anita. Az elmaradó közbeszerzések miatt 2016-ban 16 százalékkal csökkent az eladott darabszám, ami értékben 18 százalékos visszaesést jelent; összesen valamivel több mint 13 ezer szervert adtak el Magyarországon a gyártók, 50,6 millió dollár értékben. Idén – a várhatóan szeptemberben megjelenő központosított közbeszerzési kiírásnak köszönhetően – némi javulás várható, de 2018-tól ismét inkább csak a stagnálás várható a magyar szerverpiacon. Ezzel együtt a Lenov itthon is meghatározó szereplő kíván lenni, és 2020-ra a 20 százalékos (érték alapú) piaci részesedés elérését tűzték ki maguk elé.

A szerver üzletág (Data Center Group, DCG) megújítása nem most kezdődött a Lenovónál, mondta Lukács Anita, a cég hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója. A PC-s üzletág 2005-ös megvásárlása után 2014-ben az x86 alapú szerverekkel foglalkozó üzletágat is megvette az IBM-től, idén május elején pedig átvette a DCG vezetését az Intel korábbi COO-ja, Kim Stevenson. Az üzletág kiemelt fontosságú a Lenovo számára: a PC-s rendszerek, illetve a jövőbe mutató technológiák mellett a vállalat egyik alappillérét alkotja. Hatezer dolgozót foglalkoztat (ebből kétezer a fejlesztő), világszerte pedig nyolc gyárban – egyebek mellett Sárváron – készülnek a Lenovo szerverek.

Az új termékportfolió egységesebb és egyszerűbb elnevezésű lesz, mint a korábban különböző néven futó termékek. Két márkanév marad, a ThinkSystem és a ThinkAgile. Előbbibe tartoznak a szerverek (rack, blade és torony kivitelben, illetve a nagyteljesítményű HPC rendszerek), valamint a tárolórendszerek és hálózati megoldások. Utóbbi a következő generációs, szoftverdefiniált infrastruktúra megoldásokat takarja, előre telepített virtualizációs megoldásokkal, de szintén ThinkSystem hardverekre építve. A felhasználók kérésére előre telepített és letesztelt üzleti megoldásokkal (például SAP HANA, Microsoft SQL Server) is tudja szállítani szervereit a Lenovo, illetve tervezési, telepítési és egyéb szolgáltatásokat kínál hozzájuk. Magyarországon ezeket is a Lenovo-partnerek végzik el, mert a cég közvetlenül nem értékesít, mondta Sáska Gábor, az adatközponti termékekért felelős értékesítési munkatárs.

Az új termékportfolióval ambiciózus céljai vannak a Lenovónak, tette hozzá Lukács Anita. Hosszú távon is világ első három adatközponti gyártója között szeretnének maradni, 2020-ra pedig globálisan is a vezető HPC-gyártó akarnak lenni.

Bookmark and Share

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1974 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Takács Tibor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4699 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bee Design Agency

A legkeresettebb cégek: