Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

A 2018-as esztendőt az e-ügyintézés évének is nevezhetnénk Magyarországon. Úgy alakítja át a mesterséges intelligencia a világot, mint a villamos energia. Merjünk digitális ajándékot tenni már a fa alá is!

TECHNOLOGY

Merjünk digitális ajándékot tenni a fa alá! A karácsonyi hagyományok közül az ajándékozás a legelterjedtebb szokás, melyben a digitális ajándékoknak egyre nagyobb szerep jut. A napokban még sokaknak fejtörést okoz, hogy megtalálja szerettei számára a leginkább vágyott, a legideálisabb ajándékot. Vajon tudjuk, mit szeretnének gyermekeink, szüleink, nagyszüleink vagy éppen unokáink?

Megerősítenék az adatalapú közigazgatást Jelentősen megkönnyíti az emberek és a vállalkozások mindennapjait az elektronikus ügyintézés és a digitális iratkezelés, de ezek a megoldások a közigazgatásban dolgozók számára is komoly változásokat hoznak. Az Infotér Konferencia mindkét napján a DMS One E-ügyintézés Színpadon ezt a témát járták körül.

Folyamatosan tanuló szervezetté kell válni A növekedés olyan fázisába ért a H1 Systems, amikor újra kell gondolniuk folyamataikat, működésüket. A piaci és technológiai környezet azonban több mint biztató, Németh Mihály cégvezető komoly várakozásokkal tekint a jövőbe.

Április: Startupra magyar! (Anno Futurum) Amerikai óriáscéget marasztalt el a Gazdasági Versenyhivatal, a kifizetendő bírság persze aprópénz a vállalatnak. Jól jönne viszont az összeg tőkeként a hazai startupoknak: ebben a hónapban sorra jelentették be a vállalatok a startupoknak kiírt programokat.

Megkezdik a világ legnagyobb lítium­készletének a kitermelését Bolíviában van a világ legnagyobb lítiumlelőhelye. Becslések szerint az Andok hegyvonulataiban található, több mint 10 ezer négyzetkilométer kiterjedésű és 3656 méter magasan fekvő Salar de Uyuni felszíni sómező rejti a világ legnagyobb lítiumnyersanyag-készletét. A kormány nem nyersanyagként exportálná a fémet, hanem feldolgozná azt.

Csúcsponton a gazdaság: a GKI 4,6 százalékra emelte idei GDP-előrejelzését A magyar növekedés ezzel több mint kétszerese volt az EU átlagának. Az EU-transzferek megelőlegezésével finanszírozott beruházások és a választások miatt is gerjesztett lakossági fogyasztás növekedése 2018 utolsó negyedévében és főleg 2019-ben várhatóan lassul.

Az Okos Város (Smart City) A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésének egyik eredménye. A könyv ismerteti az okos város koncepcióját, mozgatórugóit, tervezési szempontjait, a megoldások közös, infokommunikációs hátterét és az internet fejlődésén alapuló perspektíváját. 

Platformok, robotok és a jog A jogban az eszközöket a tradíció határozza meg, különösen a szilárd dogmatikai alapon álló olyan jogokban, mint a germán jogcsalád, ahová a magyar jog is tartozik. Ződi Zsolt könyve arról az ellentmondásokkal terhelt folyamatról szól, amelyben a jogrendszer alkalmazkodni próbál a technológiai fejlődéshez.

Úgy alakítja át a mesterséges intelligencia a világot, mint a villamos energia Kiválóságközpontok létesítését és hálózatba szervezését, kutatói-, hallgatói ösztöndíjakat, a mesterséges intelligencia oktatás kiterjesztését, etikai szabályok kidolgozását és felhasználói bizalmat ösztönző programok indítását jelentette be az Európai Bizottság a napokban meghirdetett, 2019-2020-as mesterséges intelligencia munkatervében.

Önvezető autókra támadnak az emberek az Egyesült Államokban Abszurd incidensekről számolt be a napokban a Waymo, a Google önvezető autókkal foglalkozó leányvállalata. Az önvezető járműveiket, illetve azok személyzetét rendszeresen atrocitások érik: kövekkel dobálják meg őket az emberek, sőt, volt olyan is, hogy fegyverrel fenyegették meg őket.

 

HUMAN

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció A magas pozícióban dolgozók sokszor valódi belső szükségleteikről is elfeledkeznek, és csak a társadalmi pozíciójuknak akarnak megfelelni, amin az esetek nagy részében csak egy tragédia bekövetkezése után változtatnak – mesél tapasztalatairól Csatlós Csilla coach.

Akár emberéleteket is menthet a magyar fejlesztésű minilabor Száz millió forint nagyságrendű innovációs projekt eredményeként a piacon élenjáró okos minilabort fejlesztettek. A készülék segítségével akár egy háziorvos, vagy mentőorvos is néhány perc alatt, helyben, a levett vérből elvégezhet olyan vizsgálatokat, melyekhez eddig komplett laboranalízisre volt szükség. 

A telefonunk titokban minden lépésünket rögzíti, és ezen cégek egész sora gazdagszik meg Az elmúlt néhány év során új iparág született, ami azokat a helyváltoztatási adatokat teszi pénzzé, melyeket a zsebünkben lapuló telefonunkra letöltött alkalmazások gyűjtenek be. A napi mozgásunk lekövetéséből összeálló információcsomagokat ezek a cégek aztán a hirdetőknek és hedge fundoknak adják el, hogy azok további hasznot húzzanak belőlük. 

A közösségi oldalak meglepő veszélye A közösségi média, a depresszió és a magány lehetséges összefüggése hosszú ideje beszédtéma, a tényleges ok-okozati kapcsolatot azonban mindeddig nem sikerült tudományos bizonyítékokkal igazolni. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói Melissa G. Hunt pszichológus vezetésével ezen a helyzeten igyekeztek változtatni.

Magyarország felé is kacsintgat a legnagyobb román magánegészségügyi szolgáltató Elérkezett az idő arra, hogy az országhatárainkon kívülre fókuszáljunk jelentette ki Románia legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatójának, a tőzsdén jegyzett Medlife-nek az alapító-tulajdonosa, Mihai Marcuaki konkrét régiós országokat is megnevezett.

Íme 2018 legnagyobb adatlopási botrányai Bár a hírekből úgy tűnhetett, hogy idén (is) a Facebook-adataink voltak leginkább veszélyben. Az év elején derült ki, hogy az indiai állami adatbázisból 1 100 000 000 – azaz egymilliárd egyszázmillió – lakos igencsak kényes, legszemélyesebb adataihoz lehetett hozzáférni a gyenge biztonsági rendszer miatt.

Így végződött a PR-katasztrófák éve a Facebookon A Facebook ebben az évben minden korábbinál gyakrabban emlékeztette rá felhasználóit, hogy nem ügyfélnek, hanem terméknek tekinti őket – a közösségi hálózaton kipattant adatkezelési botrányokat most fel sem soroljuk, szinte csak ilyesmiről olvashattak, akik végigbogarásszák a vállalattal kapcsolatos híreiket

A kényelem mindig felülírja a magánszférát A beszédasszisztensek fejlesztésében három csoport érdekelt. Az elsőbe tartoznak a fogyasztók, vagyis azok, akik a rendszereket használják. Nekik egyáltalán nincs magánéletük, hiszen, ha valaki az Alexával, a Google Home-mal vagy más hasonló megoldással beszél, akkor a hangját és mindazt, amire rákérdez, rögzítik, majd továbbítják a felhőkörnyezetbe.

Elhunyt a hatmásodperces videóplatform, a Vine alapítója 34 éves korában meghalt Colin Kroll, az internetes minivideóplatform, a Vine társalapítója. 2012-ben jött ki egy olyan videomegosztóplatform ötletével, ahova legfeljebb hat másodperces minifilmeket lehet feltölteni, ami műfajteremtő volt a maga nemében, és hatalmas rajongótáborral rendelkezett.

Kipenderítette grafikus divíziójának alelnökét az AMD Egy évet sem húzott le az RTG (Radeon Technologies Group), vagyis az AMD GPU-s fejlesztéseivel foglalkozó divíziójának egyik alelnöki székében Mike Rayfield, aki az év végével elhagyja a chiptervezőt. A Wccftech belsős értesülései szerint a szakember nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért kell távoznia. 

 

EVENT

Digitális Jólét Program - Magyarország Digitális Hálózatkutatási Stratégiájának bemutató konferenciája Hálózatkutatás a Digitális Jólét szolgálatában (Gál András Levente szakmai vezető),  Magyarország Digitális Hálózatkutatási Stratégiájának hálózattudományi paradigmái (Barabási Albert-László egyetemi tanár, NKE) és Magyarország Digitális Hálózatkutatási Stratégiájának bemutatása (Szócska Miklós, Palicz Tamás, Joó Tamás Semmelweis Egyetem).

Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Zrínyi terem
Időpont: 2018. december 19. szerda 13.00-14.40

 

Januári Club: Sales, használd a technológiát! Év végén, év elején sorban jönnek ki az első gyorsjelentések arról, hogy mekkora árbevételt, árbevétel-növekedést értek el a cégek. Előszeretettel részletezik ilyenkor a bevételmegoszlást, no meg azt, hogy ezek az eredmények mennyi ráfordítással születtek meg. A jelentések kimondva, kimondatlanul a sales teljesítményéről (is) szólnak, amit ugyebár folyamatosan kell fejleszteni, s amiben a technológia, a CRM is tud segíteni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2018. január 15., 9:00–11:00

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: