Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

Eseményekkel teli évet tudhat maga mögött a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. Tajvan elköszön a 3G-től és Franciaország egyedül is bevezeti a digitális adót. A megbízható partner a sikeres ipari IoT-bevezetés kulcsa.

TECHNOLOGY

A digitális világ GPS-e Eseményekkel teli évet tudhat maga mögött a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság: a konferenciák, kiállítások szervezése mellett tisztújításra is sor került, a teljes elnökség megújult. Alföldi István ügyvezető igazgatóval és Beck Györggyel, a társaság frissen megválasztott elnökével beszéltünk.

Július (Anno Futurum): A „nagy átállás” vitt mindent Teljesen lecserélte banki alaprendszereit az egyik hazai kereskedelmi bank, ehhez persze szüksége volt egy kis szünetre. Az EU gigabírságot szabott ki egy amerikai IT-vállalatra; egy hajdani szereplő sok év kihagyás után újra megjelent az amerikai tőzsdén, és persze a felvásárlások sem maradtak el.

50 millió forintos büntetést kapott a Telekom A Magyar Telekom analógról digitális technológiára váltotta helyhez kötött műsorterjesztési szolgáltatását idén áprilisban, az előfizetők tájékoztatásában azonban jogsértéseket állapított meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amiért 51,5 millió forintra bírságolta a szolgáltatót és annak vezérigazgatóját. 

Mi várható 2019-ben az információtechnológia világában? 2018-ban, a korábbi előrejelzéseknek megfelelően, a vállalatokat elsősorban az foglalkoztatta, hogy hogyan tudják felhasználni a rendelkezésükre álló óriási adatmennyiséget, optimalizálni a multicloud környezeteket és biztonságosabbá tenni informatikai rendszereiket. Ezek a trendek jövőre is érvényesek lesznek. 

Leállította a Kínának szánt cenzúrázott keresőjének fejlesztését a Google A Google belső nyomásra leállítja a Dragonfly fantázianévre hallgató cenzúrázott keresőmotorjának fejlesztését. A keresőóriás ezzel akart visszatérni a kínai piacra, ahonnan éppen azért vonult ki, mert a népköztársaság a területéről érkező keresések cenzúrázását várta el a cégtől.

Ezt várják a technológiától a fogyasztók Virtuális asszisztensekkel folytatott családi viták, digitális ikertestvér, kiterjesztett valósággal támogatott vacsorafőzés. Többek között ilyen dolgokat vár az informatika fejlődésétől a technológiai újdonságokra fogékony réteg.

Hiába folyik már egy éve az e-recept bevezetése, marad a papír Ahogy az várható volt, az emberi erőforrások minisztere az utolsó pillanatban, 12 nappal a határidő letelte előtt kénytelen volt elhalasztani a papíralapú vények megszüntetését. Az eredeti terv az volt, hogy 2019 januárjától már csak elektronikus receptet írnak fel az orvosok, és ettől csak néhány kivételes esetben térhetnek el, a rendeletben azonban most minden dátumot átírtak egy évvel későbbre.

Franciaország egyedül is bevezeti a digitális adót Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter bejelentette, hogy 2019. január elsejétől bevezetik a digitális adót, amelyből éves szinten 500 millió euró plusz bevételre tehet szert a költségvetés. Az adó nem csupán a nagy internetes cégek általános bevételeire vonatkozik, hanem a személyes adatok eladásából származó és a reklámbevételeikre is.

Az elektromos autósokat célozta meg az Aldi Összesen több mint 360 elektromos töltőállomás telepítéséről állapodott meg az E.ON-nal az Aldi, így nemsokára országszerte 123 áruház parkolójában lehet majd tölteni az elektromos autókat. A lap szerint egy-egy áruháznál 2-4 töltőt tudnak elhelyezni.

Tajvan elköszön a 3G-től A szigetország 2018 végére teljesen lekapcsolja harmadik generációs mobilhálózatait, és onnantól kezdve már csak a 4G-vel is kompatibilis eszközökkel lehet majd telefonálni, SMS-t küldeni vagy adatot fogalmazni. Hasonló lépésre egyébként utoljára 2017 nyarán került sor, akkor a 2G-nek intettek búcsút.

Gyógyszeripari óriás jön létre A GlaxoSmithKline két cégre osztja szét – egy vényköteles gyógyszereket és vakcinákat, valamint vénymentes gyógyszereket előállító – termelését, miután új közös vállalkozást alakított ki a Pfizer fogyasztói egészségügyi részlegével. A lépést a tavaly kinevezett vezérigazgató, Emma Walmsley indította el 

A megbízható partner a sikeres ipari IoT-bevezetés kulcsa A Microsoft szerint a hazai üzemek nagy része már egy éven belül lépni fog a területen – az ipar 4.0 tempója feszített, nem érdemes lemaradni. Ez ráadásul nem csak nagyvállalatok üzemeiben figyelhető meg, de akár kis méretű vállalkozások műhelyeiben is. 

A megbízható partner a sikeres ipari IoT-bevezetés kulcsa A Microsoft szerint a hazai üzemek nagy része már egy éven belül lépni fog a területen – az ipar 4.0 tempója feszített, nem érdemes lemaradni. Ez ráadásul nem csak nagyvállalatok üzemeiben figyelhető meg, de akár kis méretű vállalkozások műhelyeiben is. 

2019-től fokozatosan lassul a növekedés A jegybank szakértői szerint az idén az elmúlt évtized leggyorsabb gazdasági növekedése valósulhat meg, 2019-től azonban versenyképességi fordulat nélkül fokozatosan lassul a bővülés – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója Budapesten, a jegybank friss, decemberi inflációs jelentésének bemutatásakor.

 


2019-ben megoldják a munkaerőhiányt!

Az ünnepek közeledtével lassan elengedhető a munka, a munkaerő – és ezzel együtt a munkaerőhiány is! Hogy utóbbival 2019-ben se legyen gondja, nyugodt szívvel kezdheti az évet a Schönherz Iskolaszövetkezettel, legyen szó fiatal munkaerő toborzásáról, vagy akár beszállító általi foglalkoztatásáról. IT, pénzügyi, logisztikai, beszerzés, üzemeltetés, HR vagy ügyfélkapcsolati területek munkaerőhiány gondjainak esetében szinte biztosan hátradőlhet!

 

HUMAN

A jövő toborzása a megtartás A megfelelő munkaerő megszerzése és – ami még fontosabb – megtartása minden munkaadó számára kulcskérdés. Az égető munkaerőhiány miatt a cégek megrendelésektől eshetnek el, sőt akár meglévő kapacitásukat is kénytelenek csökkenteni, ha nincs ember, aki dolgozzon. Az egyik legfontosabb munkaerő-megtartó tényező a bér, de ez azért nem minden. 

Még tart a magyar bérrobbanás, de az infláció már egyre fájdalmasabb A versenyszférában októberben is 11% felett nőttek a keresetek, de a teljes nemzetgazdaságban is ehhez közeli mértékű volt a béremelkedés. Az emelkedő infláció miatt azonban a reálkeresetek egyre lassabban nőnek. 

Vitézy Dávid Elon Muskot is kioktatta a jövő közlekedéséről „Köszönjük, de a városoknak nincs szüksége erre. A tömegközlekedés a megoldás, nem földalatti utak. Nem kell újra feltalálni a hetvenes éveket.” – írta a BKK egykori vezérigazgatója, utalva arra, hogy Musk és a The Boring Company egyik célja, hogy alagutakban szállítsák a gépkocsikat, ezzel csökkentve a hatalmas dugókkal küzdő Los Angeles közlekedési problémáját.

A siker titka: rövid történetek Az Internet Hungary hatszavas történetek zsűrijét vezette Rózsa Iván kommunikációs szakember, akivel arról beszélgettünk, hogy mit árulnak el a magyar emberekről a beérkezett versenyművek. A hatszavasok a vállalati kommunikációban is fontos szerepet kellene, hogy kapjanak, mégis számos oka van, hogy a hazai gyakorlatban még mindig túl terjengősek a reklámok. 

Soros György az év embere Soros Györgyöt választotta a Financial Times az év emberének. A lap szerint a milliárdos az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít, mialatt a világ erős embereivel kell megküzdenie.

Nagyon sok a béna menedzser A jó vezetői teljesítmény feltétele a megfelelő személyiség és az alapos oktatás. A gond ott van, hogy azok a készségek, amelyek alkalmassá tesznek valakit, hogy embereket vezessenek, gyakran teljesen eltérnek azoktól a képességektől, amelyeket az érintett korábbi munkája során eredményesen használt. 

Bővült a SZIP 2.0 programot támogatók köre Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is csatlakozott a SZIP 2.0 nyilatkozat aláíróihoz. A Szupergyors Internet Program 2019 januárjában induló második szakaszának célja a legalább 100 Mbps-ra alkalmas, de gigabites sávszélességre bővíthető hálózatok kiépítése.

A jövő év IT-trendjei Az Ericsson friss ConsumerLab jelentése 2019 legfontosabb fogyasztói trendjeiről szól a szórakozató elektronikában, illetve az infokommunikációban. A jelentés nyolcadik kiadása a technológiai újítások átvételében élen járó 34 millió fogyasztót reprezentálva, az ő várakozásaik alapján határozza meg 2019 legfontosabb 10 fogyasztói trendjét.

Egészalakos nyomtatott modell a hatékonyabb rákterápiáért Művégtagoktól a fogászatig, több szektorban előszeretettel használják a technológiát. Most már rákbetegségek kezelésében is próbálják. Rádióterápiás modellekkel, speciális 3D szoftverekkel stb. igyekeznek segíteni betegeken. Legutóbb Meagan Moore a Louisiana Állami Egyetem hallgatója rádióterápiás használatra printelt egészalakos embert.

Steve Jobs már 2008-ban megjósolta, mekkorát szól majd az App Store Az Apple számára az idei év nemcsak az új iPhone-ok, az új iPad vagy épp az új MacBook Air bemutatásáról szólt, hanem egy szép kerek évfordulóról is. A cég ugyanis 2008-ban, vagyis éppen 10 évvel ezelőtt indította útjára az App Store-t, hogy a felhasználók alkalmazásokat tötlsenek le az iPhone-jaikra. Érdekes azt látni,hogyan vélekedett az alkalmazásokról akkor Steve Jobs.

A kutatók szerint így befolyásolja a karrierünk a gyerekeink mentális egészségét Minden dolgozó szülő érzett már bűntudatot, amiért lekéste a gyereke meccsét vagy zongoraversenyét. Ahogy az is biztos adott már okot az aggodalomra, amikor egy utolsó pillanatban beeső ügyfél vagy a váratlan túlórázás miatt háttérbe szorultak a gyerekek. De vajon hogyan befolyásolja a munkánk a gyermekeink életét és jóllétét?

A munkavállalók 15 százaléka elkötelezett munkahelye iránt A munkahelyi elégedettség két dologtól függhet. Az egyik, hogy milyen a munkahely, annak minősége, biztonsága és milyen a légkör. A másik a lelki környezet, hogy miként bánik a munkavállalóval a főnök, milyen a vezetői mentalitás és mennyire partnert a munkavállaló. A másik jelentős dolog az anyagi része, vagyis hogy mennyire van megfizetve a munkavállaló. 

Egy átlagos amerikai évi 1000 dollárért lenne hajlandó lemondani a Facebookról De hogyan mérjük annak az értékét, ami ingyenes? Jay Corrigan, a Kenyon College közgazdaságtan-professzora megfordította a kérdést: azt vizsgálta, hogy vajon mennyi pénzért mondanának le az emberek a Facebook áldásairól. Árverésre bocsátották a nem-Facebookozást, és arra jutottak, hogy ezer dollárért a legtöbben már hajlandók lennének egy évre hanyagolni az oldalt.

 

EVENT

Januári Club: Sales, használd a technológiát! Év végén, év elején sorban jönnek ki az első gyorsjelentések arról, hogy mekkora árbevételt, árbevétel-növekedést értek el a cégek. Előszeretettel részletezik ilyenkor a bevételmegoszlást, no meg azt, hogy ezek az eredmények mennyi ráfordítással születtek meg. A jelentések kimondva, kimondatlanul a sales teljesítményéről (is) szólnak, amit ugyebár folyamatosan kell fejleszteni, s amiben a technológia, a CRM is tud segíteni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2018. január 15., 9:00–11:00

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: