Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

A kibertámadások és az adatvédelmi szabályoknak való megfelelés kényszere idén is ráirányította a figyelmet az informatikai védelem fontosságára. Az országos videokonferencia-rendszer kiépítése mérföldkő az elektronikus közigazgatásban. Áramáremelést kaptak karácsonyra a cégek.

TECHNOLOGY

Profin képzett IT-csapata minden cégnek lehet Nem csak a tavalyi évet határozta meg az IT-biztonság, a kibertámadások és az adatvédelmi szabályoknak való megfelelés kényszere idén is ráirányította a figyelmet az informatikai védelem fontosságára. Jó hír viszont, hogy egyre jobban megbízunk a felhőtechnológiában. Schneck Zsolttal, a Master-Hardware ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Ami hasznosabb a felhőben Két éve, 2016-ban kezdte meg működését az Amazon (AWS) felhőszolgáltatásait értékesítő Total Cloud Consulting (TC2), de mára az amerikai szolgáltató kiemelt hazai partnerévé vált. Azoknál a cégeknél, ahol számít a versenyképesség, most tudjuk megtalálni a megfelelő felhőtechnológia hasznos helyét – véli Révész Róbert, a cég alapítója, ügyvezető igazgatója.

A pénz, ami senkinek sem kell (Anno Futurum) Van 14,3 milliárd euró, ami egy befektetési számlán pihen: aki befizette, annak muszáj volt, akinek befizették, az meg nem ért egyet a döntéssel, így nem használja, vagyis egyelőre senkinek sem kell. A magyar piacon egy adatbányász cég felvásárlásának lehettünk tanúi, a világ pedig jeles évfordulót ünnepelt: húsz éve létezik a legnagyobb kereső.

Az országos videokonferencia-rendszer kiépítése mérföldkő az elektronikus közigazgatásban Mérföldkőhöz érkezett a magyar elektronikus közigazgatás - a fejlesztésének köszönhetően már távolról, személyes megjelenés nélkül is meghallgathatók egy ügy szereplői, érintettjei az országos videokonferencia-rendszer használatával.

Az IT-biztonsági oktatás erősítésére is figyelni kellene Készülőben van Magyarország új kibervédelmi stratégiája, amelyben a passzív védelmen túl nagyobb hangsúlyt kapnak az offenzív módszerek is.

Augusztus (Anno Futurum): Ellentmondásos kémtörténet, mint a moziban! Nem sikerült unalmasra az év általában legcsendesebb hónapja: három bekezdéses kormányrendeletben helyezték tiltólistára itthon egy orosz gyökerű biztonsági cég termékeit. Az okos megoldások az utcákon és a fesztiválokon is hódítottak, de az is kiderült, hogy az önvezető autók fejlesztése jobb közösen, mint egyedül. 

Karrierről karrierre: szervezeti változások (Anno Futurum) 2018. november 12-én a 4iG részvényesei rendkívüli közgyűlés keretében határozatot hoztak (első körben) a holdingot érintő átalakulásról. Eszerint az Nyrt. leányvállalatai a HUMANsoft, az Axis Rendszerház és a Mensor3D beolvadnak a 4iG Nyrt-be. 

Új technológiák váratlan melléktermékei (Infotér) Szeressük vagy féljünk tőle? Ez volt a nagy kérdés az Infotér Konferencia második napján, a mesterséges intelligencia (MI) témában tartott kerekasztal-beszélgetésen azonban kiderült, hogy a kérdés ennél sokkal bonyolultabb. Egyelőre még az sem biztos, hogy felismernénk az igazi MI-t, arról pedig megoszlott a szakértők véleménye, hogy mennyire lehet veszélyes az új technológia.

Mi várható 2019-ben az információtechnológia világában? 2018-ban, a korábbi előrejelzéseknek megfelelően, a vállalatokat elsősorban az foglalkoztatta, hogy hogyan tudják felhasználni a rendelkezésükre álló óriási adatmennyiséget, optimalizálni a multicloud környezeteket és biztonságosabbá tenni informatikai rendszereiket. Ezek a trendek jövőre is érvényesek lesznek.

A Tesla rohamléptekben dolgozza le évszázados hátrányát A Teslával őrülten izgalmas éven van túl Elon Musk és csapata, amely során bebizonyították, képesek rohamléptekben ledolgozni évszázados hátrányukat az autógyártásban. Igazi áttöréséről viszont majd csak akkor beszélhetünk, ha valóban sikerül szélesebb tömegek számára is elérhetővé tenniük az elektromos autózást úgy, hogy tartósan nyereséges tud maradni a vállalat.

Piacra dobják az 1 mm vastag, papírként feltekerhető TV-t Az idei januári CES-en mutatta be az LG a feltekerhető televízió prototípusát. A legújabb hírek szerint a koncepcióból lassan valóság lesz, és 2019-ben kereskedelmi forgalomba kerülhet az LG feltekerhető OLED televíziója. 

Megvan a big box sírásója? Azok a logisztikai szolgáltatók, amelyek a lakosság gyorsan változó igényeihez igazodó webáruházaknak adnak helyet, vagy szállítmányozásban utaznak erős nyomás alá kerültek. Az ingyenes kiszállítást ugyanis szinte egész évben és a termékek többségénél kedvezményként adják a virtuális tér kereskedői. 

Több mint 1 milliárd dolgot ismert fel ránézésre a Google mesterséges intelligenciája Négyszer több objektumot (fotót, termékképet stb.) képes azonosítani a keresőóriás mesterséges intelligenciára alapozott képfelismerő appja, a Google Lens: immár túllépte az egymilliárdos számot. 

 

HUMAN

Karrierről karrierre: díjazottak (Anno Futurum) Az idén 50. jubileumi évfordulóját ünneplő Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatóját, Alföldi Istvánt a szervezet szakosztályaiban folyó munka lelkiismeretes biztosításáért „Multimédia az oktatásban gyűrű” életműdíjjal jutalmazták. 

Áramáremelést kaptak karácsonyra a cégek Január 1-től közel ötödével nő a cégek, intézmények állami áramtarifája és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az ok a nemzetközi áramáremelkedés. Ennek súlyát egyre komolyabban érzi a lakosságon kívüli kör, ahol ma már kötelező szabad piaci áron vásárolni. Eszerint az elmúlt év során a hazai cégek, intézmények, gyárak akár 50 százalékos áramdrágulással is szembesülhettek. 

Robotok egy budapesti kávézóban A robotok már nem a jövőt jelentik, hanem itt vannak a jelenben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egy budapesti kávézóban már 7 nagyrobottal és 9 kicsivel találkozhatnak az érdeklődők. Egy kávé mellett akár ki is próbálhatják a robotokat, emellett részben a felszolgálás is ők végzik, így éles helyzetben is tesztelhetik a képességeiket.

Digitálisan is áll az idő Mára a digitális szakadék helyébe digitális egyenlőtlenség fogalma lép: nem az számít elsősorban hogy van-e hozzáférésünk egy adott eszközhöz, hanem hogy mit csinálunk a digitális térben. Vegyük észre, hogy az okostelefon elnevezés különös nosztalgikus gesztus, mint amikor a lóerőben mérjük a motor teljesítményét, telefonjainkat épp telefonálásra alig használjuk.

Úton a platformgazdaság felé A magánterek és idők használata mellett a munkavállaló magántulajdona (gépkocsija, számítógépe, okos telefonja, stb.) is egyre gyakrabban a termelő, szolgáltató tevékenység feltétele lett. A valamikor a munkaadó által biztosított munkaeszközök helyett a digitalizált munkák egyre tágabb körében terjed a „Bring Your Own Device”  ellentmondásos, és munkajogilag sem tisztázott gyakorlata.

Egymillió ember maradhat háziorvos nélkül két éven belül Magyarországon A gyógyítási feladatok egyre nagyobb részét bízná háziorvosokra a kormány, csakhogy eközben egyre több körzetben nincs doktor, az aktív szakemberek vészesen elöregedtek, a fiatalok érdeklődése pedig minimális. Egy friss kormányzati kutatás szerint a 60 év feletti háziorvosok 67,5 százaléka arra készül, hogy öt éven belül piacra dobná a praxisát.

Kidurrant a bitcoin buborék és nagyot szólt A bitcoin 2017-ben valósággal szárnyalt, a kriptodeviza árfolyama tavaly még a 20 000 dolláros szintet ostromolta, bár a piaci szereplők alapvetően megosztottak voltak a bitcoinnal kapcsolatban, az elemzők egy része továbbra is jelentős emelkedést várt a kriptodevizától. Az idei év azonban drasztikus fordulatot hozott, a kriptodeviza a tavalyi csúcsához képest 80 százalékot esett. 

Nyomás alatt van a magyar gazdasági modell A magyar gazdaság stabilan növekszik, de egyre nagyobb a nyomás azon a modellen, ami olcsó, jól képzett munkaerőt biztosít a külföldi befektetések számára. Az Eurostat adatai szerint az ipari cégek 93 százaléka mondta azt, hogy a munkaerőhiánymár korlátot jelent a termelésben 2018 utolsó negyedében. 

Saját pénzt vezet be a Facebook A digitális valuták létezése már a legtöbb embernek nem újdonság, szinte biztos, hogy mindenki hallott már a bitcoinról, ami az elmúlt években rendszeres szereplője volt a híreknek. Kripropénz persze több féle létezik, és hamarosan újabb “versenyzővel” bővül a piac, hiszen a legnagyobb közösségi oldal is saját kriptovaluta bevezetésén dolgozik. 

Sikeres menedzser volt, ma ő Laura nővér Klasszikus, menő közgazdasági karrierbe kezdett, sikeres menedzser volt a 80-as évek végén és a 90-es évek elején. Aztán egy családi esemény részben átírta ezt a pályát és belépett a dominikánus rendbe. Eredeti szakmáját viszont nem hagyta ott, írásaiban és az egyetemi katedrákon a közgazdaságtan megújításáról, az emberközpontúságról és a fenntartható fejlődésről beszél, ami világnézettől függetlenül a jövő záloga lehet. 

Nagyon szorong a Z generáció A Kaspersky Lab új jelentéséből kiderül, hogy a Z generáció az eddigi legszorongóbb nemzedék, a fiatalok nagy többsége bevallottan aggódik valami miatt a mindennapok során, és legtöbbjük nem kér szakmai segítséget azok leküzdéséhez. 

Sikeres volt a Paripa-program első éve Egyetemi oktató, diák és informatikai cég együttműködéséből született az az ösztöndíjprogram, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hálózati rendszerek és szolgáltatások tanszéke indított Paripa program (Partnerségben az iparral – hallgatói képzési és ösztöndíjprogram) néven – közölték a szervezetek.

Öt cég, amelyről azt hittük, hogy megállíthatatlan Változóban a világ, zajlik a negyedik ipari forradalom, a digitalizáció és a közösségi média térhódítása új iparágakat teremtett, olyan vállalatok kerültek a világ legbefolyásosabb cégei közé, amelyek egy-két évtizede még sehol nem voltak. Külön nevet is kapott a csapat, "FAANG"-néven emlegetik őket: ők a Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix és a Google (Alphabet). 

 

EVENT

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13. 

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Loncsár Tibor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: