Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

A BYOD helyett ma már saját, központilag menedzselt mobileszközt adnak a kollégáknak. Jól teljesített a magyar gazdaság 2018-ban. Jönnek a robotok, és semmi sem lesz olyan mint régen. Hihetetlen mértékben befolyásolják már az okoseszközök az egészséges életmódunkat.

TECHNOLOGY

Bizalom nélkül nincs IT-biztonság Nehéz hinni még a saját szemünknek is egy olyan világban, ahol a videofelvételek is könnyűszerrel hamisíthatók. Az önvezető autó korában érdemes a járművek IT-biztonságára is figyelni. A BYOD helyett ma már saját, központilag menedzselt mobileszközt adnak a kollégának.

Viselkedésalapú elemzés és vizibilitás a középpontban Hatalmas tempót diktált ebben az évben a Flowmon Networks, nagy ütemben bővült a csapat az egész világon. Az „It’s Flow Time” nevű, globális kampány keretén belül megismertetik a vállalatokat az eddig nem látott mélységű Netflow analitikában rejlő lehetőségekkel, és egy teljesen új szintre emelt, átfogó monitoring koncepcióval. A nemrég bejelentett Flowmon 10-es verzió pedig a megújult felület mögött jelentős technológiai újdonságokat tartalmaz. Ványa Lászlóval, a Flowmon Networks magyarországi üzletfejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

Napenergia: meglepő trend bontakozott ki Magyarországon Folyamatosan emelkedett az elmúlt években a távhőszolgáltatásban részesülő fogyasztók száma Magyarországon, miközben a távhővezeték nyomvonalhossza is nőtt. A távhőtermelés zöme továbbra is földgázzal történik, és bár még a szén felhasználása is bővül, ugyanakkor arányaiban a legnagyobb növekedést már a geotermikus és - némileg talán meglepő módon - a napenergia mutatja. 

Mit nekünk Amerika: ünnepelnek a Huaweinél Bár az Egyesült Államokban (és még pár országban) tiltólistára kerültek a Huawei eszközei, a kínai cég telefonjai igen népszerűek. Karácsony környékén fontos mérföldkőhöz érkezett a cég. December 23-án ugyanis rekordról számolhattak be a kínai cég életében: a gyártó 2018-ban már 200 millió okostelefont értékesített.

Jól teljesített a magyar gazdaság 2018-ban Ezt jól mutatja, hogy tavaly az export értéke átlépte a százmilliárd eurót, ez korábban soha nem fordult elő - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Az uniós források mellett 2019-ben is számos olyan kiírással találkozhatnak majd a vállalkozások, amelyeket a kormány hazai forrásból finanszíroz. Ennek egy része már az Ipar 4.0-hoz, a robotizációhoz, a digitalizációhoz kötődik. 

Őrült bővítést tervez a Magyarországon is gyárat építő autóipari multi Az akkumulátorok gyártásával foglalkozó dél-koreai beszállító, az SK Innovation bejelentette, hogy szeretné megtízszerezni gyártókapacitását 2022-re annak érdekében, hogy minél inkább profitálhasson az elektromos autók várható elterjedéséből. 

A fintech szabályozási kihívásai A digitális technológiák, az úgynevezett fintech innovációk napjainkban egyre nagyobb szerepet játsza­nak a pénzügyi szolgáltatásokban is. Az új megoldások alkalmazása nem új jelenség, ám az elmúlt években a fejlődés rendkívül felgyorsult, és ez a pénzügyi szektorban is számos innovációt eredményezett.

A Black Mirror és a filmnézés nyomasztó jövője A Black Mirror című sorozat legújabb részében 3 perccel a kezdés után már mi dönthetjük el, hogy mit reggelizzen a főhős. Stefan (Fionn Whitehead)egy fiatal programozó 1984-ben, akinek van egy nagy ötlete: szeretné videojátéknak adaptálni a Bandersnatch című, KJK-elvekkel operáló, borzasztóan hosszú és bonyolult könyvet. A tévé jövője lesz vajon az interaktív történetmesélés vagy sem 2019-ben?

2018 a zeneipari harcok éve 2018 egyik legjobban várt pillanata a piacvezető svéd cég a Spotify tőzsdére lépése volt. Végül áprilisban jelent meg a new yorki börzén, szokatlan  piacra meneteli módot választvaDaniel Ek és cége  nem a szabványosnak mondható, befektetési bankok által vezetett, a kibocsátás tekintve drágább, de sok tekintetben biztonságosabb tőzsdére lépést választotta. 

Az ország, amely még gyorsan maga alá gyűri Kelet-Európát Litvánia a leglátványosabban fejlődött a kelet-európai tagállamok közül az elmúlt több mint húsz évben. A jelenlegi EU-tagállamok közül 1995-ben még csak három országot előzött meg a háztartások fogyasztása alapján, 2017-re azonban már tizenhármat. A térség hagyományos éllovasai, Szlovénia és Csehország mellettPortugáliát is legyűrte, és lényegében Spanyolországot is utolérte.

Intelligens kiszolgáló robotok formálják az LG új fejlesztéseinek irányát Az LG Electronics (LG) a 2019-es CES-en mutatja be a külső vázként viselhető CLOi SuitBot robot megújult verzióját olyan további kiszolgáló robotok mellett, amelyek már egyre közelebb járnak a kereskedelmi forgalmazáshoz. A beépített mesterséges intelligencia révén az LG CLOi robotjai képesek elemezni a felhasználók szokásait, így folyamatosan tanulnak és javítják teljesítményüket.

Tényleg elég egy jó ötlet a sikeres vállalkozáshoz? Vállalkozóként az egyik legnehezebb feladat, hogy ne mindent saját magunk próbáljunk megoldani. Elvégre ez pont az ellenkezője annak, amiért saját üzletbe kezdtünk. Szerencsére azonban egyre többen ismerik fel, hogy az üzleti sikernek nem alapfeltétele az évszázados családi tradíció vagy a sokmilliós kutatás és fejlesztés. 

Jönnek a robotok, és semmi sem lesz olyan mint régen Itt van a nyakunkon a robotizáció, ami éveken belül megrengetheti a munkaerőpiacot. Tíz éven belül a magyar munkakörök negyven százaléka teljesen automatizálható lesz, mások szerint egymillió állás kerülhet veszélybe. Az optimisták örülnek, mert így végre nem az embernek kell mechanikus és kiszámítható munkát végeznie, a pesszimisták viszont elszegényedéstől tartanak.

 

HUMAN

Változás a hazai SAP élén Bejelentette távozását az SAP Hungary ügyvezető igazgatója. Ablonczy Balázs saját döntéséből, több mint tíz évnyi sikeres cégvezetés után távozik a társaságtól. Utódja tapasztalt kollégája, Pintér Szabolcs lesz.

Karrierről karrierre: államigazgatás A miniszterelnök a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökének nevezte ki Birkner Zoltánt ötéves időtartamra, 2018. július 1-jei hatállyal. A szakember Pálinkás Józsefet váltja a pozícióban.

Képtelenek felismerni a felhasználók az álprofilokat Szemléltette egy amerikai kutató, hogy mennyire egyszerű álprofilokkal ismerősöket, sőt személyes információkat gyűjteni. A kísérletet követő interjúkból kiderült, hogy valójában senki nem gyanította az álprofilokról, hogy azok nem valós személyek.

Építésvezetőt keresek, nyugdíjas is jöhet!" Egy év alatt 25-40 százalékkal nőtt az ingatlanszektor és az építőipar területén működő cégek által feladott álláshirdetések száma, ugyanakkor mind az adott kategóriákban indított kereséseké, mind az adott kategóriákra történő jelentkezéseké jelentősen csökkent. Egyre égetőbb a szakemberhiány, és nem feltétlenül a pénz az akadály. Államilag is támogatott masszív képzés és céges támogatás is kellene. 

Nem tetszik a munkája? Így alakítsa át! Az utóbbi három évben több száz kékgallérosnak és középvezetőnek tartottam motivációs tréningeket. Amint elkezdtük, már panaszkodtak, hogy nincs sok értelme ennek a napnak, hiszen nincs semmi eszköz a kezükben, amivel motiválhatnák a kollégáikat, például nincs keret a fizetésemelésre. Mit lehet ilyenkor tenni?

Mindent túlélnek? Családi vállalkozások, amelyek talpon maradtak a viharos XX. században Hat, legalább 100 éve működő családi vállalkozás mai gazdáit kérdeztük a túlélés és a generációváltás titkáról. Többségük annak ellenére tudott megmaradni, hogy kihaló szakmákat képvisel.

Forradalom a rákgyógyászatban A rákgyógyászat varázsszava manapság az immuno-onkológia. Ez egyszerre jelent új terápiákat, új szemléletet a gyógyításban és új perspektívákat is a betegek számára. Eddigi eredményeit és a hozzá fűzött reményeket is jól jelzik a kö­zelmúlt hírei. Mostantól több beteg férhet hozzá, mert egy kormányzati döntés tovább bővítette az új szerek alkalmazásának lehetőségét.

Internetjogi Évértékelő 2018 Az idei év is bővelkedett internetjogi fordulatokban: az informatikai szerződések területén több, meghatározó bírósági ítélet született kishazánkban, így könnyebb lett az internetjoggal foglalkozó ügyvédek élete. Szinte minden hétre jutott egy Facebook-botrány és újra akítvak lettek a szoftvergyártók az illegális szoftverhasználat területén.

Hihetetlen mértékben befolyásolják az okoseszközök az egészséges életmódunkat Az életmódváltástól kezdve a személyi edzővel történő közös munka finomhangolásáig széles skálán mozognak a különféle kütyükben rejlő lehetőségek. Már az olcsóbb okoseszközök „kevésbé pontos” adataival is lehet komoly eredményeket elérni. A döntést még nem hozzák meg helyettünk a kütyük, de nagy segítséget nyújthatnak az életmódváltásban. 

Teljes egy órán keresztül más volt az Instagram, mint szokott, és a fél világ kikészült Valószínűleg rekordgyorsasággal, egy órán belül vonták vissza az Instagram frissítését, amelynek köszönhetően átmenetileg vízszintesen, a képekre koppintva lehetett lapozni a 2010 óta megszokott felületen. A rajtaütésszerűen támadó vízszintes lapozás ugyanis széles körben felháborodást váltott ki.

Létrejött az informatikai KLIK, a Digitális Kormányzati Ügynökség A legújabb központosítási hullám egyik fontos lépése volt december közepén, hogy a kormány 2019. január elsejétől közvetlen irányítás alá vonta a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsot (NHIT), mely szervezet a rendelet szövege szerint „a Kormány informatikai és hírközlési ügyekben javaslattevő, véleményező, valamint tanácsadó testülete”.

Hemzsegnek a hibáktól a Facebook moderációs irányelvei A Facebook közel 15 ezer moderátornak küldi el azokat az irányelveket, amiből egyet most sikerült megszereznie a New York Timesnak. Az 1400 oldalas szabálykönyvet egy olyan alkalmazott küldte el a lapnak, aki attól tart, hogy a vállalat túl nagy hatalomra tesz szert. A dokumentum eredetiségét a Facebook is elismerte a lapnak. 

Az új népbetegség, a magány A krónikus magány veszélyesebb egészségkárosító tényező lehet, mint napi 15 szál cigaretta elszívása, az elhízás vagy a mozgáshiány. Ráadásul egyre többeket érint. Ha állandóan jelen van valakinek az életében, akkor biztos, hogy erősen rombolja a fizikai állapotát, és az életét is megrövidítheti, mert veszélyes szívbetegségeket, depressziót, demenciát okozhat.

 

EVENT

Januári Club: Sales, használd a technológiát! Év végén, év elején sorban jönnek ki az első gyorsjelentések arról, hogy mekkora árbevételt, árbevétel-növekedést értek el a cégek. Előszeretettel részletezik ilyenkor a bevételmegoszlást, no meg azt, hogy ezek az eredmények mennyi ráfordítással születtek meg. A jelentések kimondva, kimondatlanul a sales teljesítményéről (is) szólnak, amit ugyebár folyamatosan kell fejleszteni, s amiben a technológia, a CRM is tud segíteni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2018. január 15., 9:00–11:00

 

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: