Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

A gépi tanulás, az MI ugyanis csak annyira jó, amennyire a mögötte működő algoritmusok jók, amennyi munka és szakértelem azokba be lett fektetve. Hamarosan itt az éves CES, sajnos buta termék maradt az e-könyv, és nem is csinált forradalmat. A cafeteriát kinyírták, de a kávégép maradhat.

TECHNOLOGY

Tanulni a kiberbűnözőtől is lehet Egyáltalán nem borúlátó az általános IT-biztonsági helyzetet illetően Paula Januszkiewicz, a világ egyik legismertebb biztonsági szakértője, a legnagyobb konferenciák állandó előadója, a Microsoft biztonsági tanácsadója. Nemrégiben Magyarországon járt, ekkor készítettünk vele rövid interjút. 

Ha furcsán vált a lámpa, lehet, hogy mesterséges intelligencia vezérli A Siemens is az önkormányzatokkal együttműködve fejleszti a forgalomirányítási termékeit. Markus Schlitt, a cégintelligens közlekedési rendszerekért felelős vezetője elmondta a BBC-nek, hogy az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználása nélkül egyre kevésbé lehet megoldani a nagyvárosok forgalomszervezését.

Megkezdődik az ember és gép közötti partnerség következő korszaka A Dell Technologiesösszeállította 2019-es előrejelzését, amelyben az elképesztő mértékben növekvő adatok mellett a többszintes felhőmegoldások, valamint az olyan feltörekvő technológiák mint az MI és a gépi tanulás, az 5G, az IoT és a VR kapnak központi szerepet.

Hamarosan itt az éves CES, ahol az LG bemutatja a hangprojektorok csúcsmodelljét Az LG 2019-es portfóliója erős, a szoba minden szegletét megtöltő, többdimenziós hangzás mellett a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) kényelmét is kínálja. A termékcsalád két tagja (SL9YG és SL10YG) is kiérdemelte a CES legjobb innovációinak járó elismerést.

Buta termék maradt az e-könyv, és nem is csinált forradalmat Nem vált valóra az évtizeddel ezelőtti jóslat a nyomtatott könyvek haláláról, olyannyira nem, hogy a digitális formátumú olvasnivaló még meghatározó részt sem tudott szerezni a piacon. Az Egyesült Államokban, ahol a világszerte e-könyvekből származó bevételek fele képződik, az összforgalom 20 százaléka körül stabilizálódtak az eladások. 

A nagy műanyagparától a marsi életig Ha csak egyetlen fotót lehetne választani, ami a legjobban jellemezte 2018-at, nagy eséllyel Elon Musk két nagy vállalkozásának összeérése lenne a nyertes: a SpaceX Falcon Heavy rakétáján űrbe bocsátott vörös Tesla Roadster gyönyörűen jelképezi az űrbiznisz következő, magáncégek uralta időszakát.

Vezércsellel veszi be Indiát az Apple 2019-től Indiában gyártja a legdrágább mobiljait, hogy kivédje a magas védővámokat. Az Apple a hírek szerint 2019-től Indiában kezdi gyártani legdrágább mobiljait, köztük az iPhone X, XS és XR modelleket. Nem ez lesz a cég első próbálkozása az indiai gyártással. Az iPhone SE-t és 6S-et 2017-ben itt szerelték össze, de az olcsó eszközök nem sok vizet zavartak a piacon.

Tíz éve így képzelték el 2019-et A Microsoft 2009-ben készített promóciós anyagában bemutatta, milyennek képzeli 2019-ben az emberek életét. Bár a jóslatok több szempontból sem pontosak, a bemutatott tecgnológiák jó része valóban megvalósult. A felskiccelt vízió például sokat mutat a virtuális- és kiterjesztett valóság lehetséges felhasználási területeiből.

Elkészült első jövőhotel" A kínai online óriás, az Alibaba nyitotta meg a szállodát a 10 milliós Hangcsouban. A FlyZoo nevű hotel különlegességét az adja, hogy szinte minden feladatot a mesterséges intelligencia és a robotok végzik el benne. Az, hogy Hangcsouban nyitották meg, annyiban nem meglepetés, hogy ott található az Alibaba központja is.

Ez várható 2019-ben az információtechnológia világában 2018-ban, a korábbi előrejelzéseknek megfelelően, a vállalatokat elsősorban az foglalkoztatta, hogy hogyan tudják felhasználni a rendelkezésükre álló óriási adatmennyiséget, optimalizálni a multicloud környezeteket és biztonságosabbá tenni informatikai rendszereiket. Ezek a trendek jövőre is érvényesek lesznek – derül ki a Cisco közleményéből.

Így adózunk 2019-ben Nem lehet azt mondani, hogy az adócsökkentések éve következik. A minisztérium számításai szerint több százmilliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Összességében mégis súlyos százmilliárdokkal több adófizetést vár el a kormány, ahogy évről évre. A változások közül számos kedvezően, de nem kevés hátrányosan érinthet minket, magánszemélyeket, dolgozókat, cégeket, egyszóval adózókat.

10 elképesztő újítás, ami gyökeresen átváltoztat mindent, amit a pénzügyekről tudunk Gyökeres változásnak indult a pénzügyi szektor az elmúlt években a különféle technológiai innovációknak köszönhetően. Az átalakulást pedig már közel sem a hagyományos pénzintézetek, hanem kicsi, „digitális bennszülöttek" katalizálják, melyeknek köszönhetően a bankolás szépen lassan teljesen digitálissá válik. 

Az Amazon és a kvantumtechnológia Először tett említést az Amazon Web Services (AWS) egy blogbejegyzésben arról, hogy kvantum számítástechnikai szolgáltatásokat fog nyújtani ügyfeleinek. Severinit, a University College London professzorát a múlt hónapban nevezték ki az AWS kvantum informatikáért felelős igazgatójának.

 

HUMAN

Ebben a kávézóban látszólag robotok a pincérek, valójában beteg emberek A kiszolgálás ugyan még kissé gépies, de a világ legdrágábban felszolgált kávéja sokakat vonz a DAWN Caféba. Az élénkítő nedűt ugyanis robotemberkék viszik az asztalokhoz. A 120 centis, 20 kilogrammos, OriHime típusú robotok 14 helyen összeillesztett, jól mozgó végtagjaikkal képesek az italokat kitölteni, tálcára tenni, s így megrakodva kivinni a rendelést a vendégeknek.

Milliárd dollárokat veszített saját magán az Apple Már hónapok óta nő a feszültség a tőzsdéken, ezt pedig a stabilan kegyetlen profitot termelő vállalatok is megérzik. A jelenség egyik legnagyobb vesztese az Apple, a vállalat már jó ideje agresszívan vásárolja a saját részvényeit, részben hogy kielégítse egyes meglévő részvényeseinek az igényeit, részben pedig hogy minél nagyobb tulajdoni hányadot szerezzen saját magában.

Erős márka nélkül platformokra szorulhatnak az e-kereskedők Már Magyarországon is megindult a kisebb webáruházak átterelődése a fogyasztókat jobban elérő platformok felé, amit a nagy nemzetközi szereplők megjelenése csak tovább erősíthet. Barcsay Erikkel, az idén 20 éves BIG FISH ügyvezetőjével a hazai e-kereskedelem kihívásairól és lehetőségeiről beszélgettünk.

Három kérdés, ami jobbá teheti a holnapod Mi aggaszt engem? Tudok változtatni rajta? Tényleg hajlandó lennék változtatni? Jordan B. Peterson szerint (12 szabály az élethez) ha bármelyikre „nem” a felelet, akkor válasszunk más egyebet: „Keresgéljünk, míg nem találunk valamit, ami zavar, amin javítani tudunk, amin hajlandóak vagyunk javítani, aztán javítsuk meg!"

Itt az újabb bizonyíték, hogy egyre nagyobb a baj Kínával Több mint két év óta először a zsugorodást jelző kritikus szint, azaz 50 pont alá esett a kínai feldolgozóipari aktivitást mérő beszerzésimenedzser-index értéke decemberben. Ez újabb bizonyíték arra, hogy a kereskedelmi háború miatt egyre nagyobb bajban van a világ második legnagyobb gazdasága. 

A várakozásokat is felülmúlta a hazai gazdasági növekedés Rég nem zárt olyan jó évet a magyar gazdaság, mint 2018-ban. A negyedik negyedéves adatokra ugyan még várni kell, de a harmadik negyedév 5,2 százalékos bővülése alapján már most látható, hogy kivételes év áll mögöttünk. 

Hogyan alakítja át a vállalatok „DNS”-ét az új technológiák alkalmazása és az agilis működés A cégvezetők ma már gyakran hipotézist sem állítanak fel, hanem hagyják, hogy a mesterséges intelligencia és fejlett analitika révén feldolgozott adatok magukért „beszéljenek”. Radikális változásokat kell eszközölniük, hogy meg tudjanak felelni a megnövekedett elvárásoknak és betöltetlen igényeknek. 

Az életünk már online zajlik Most jelent meg dr. Szűts Zoltán Online – Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei című könyve, amely elsősorban a(z internetes) kommunikáció és média egyetemi oktatását hivatott segíteni. Eddig nem jelent meg ilyen összegző munka, amely körbejárja a vizsgált téma multidiszciplináris: kommunikációs, médiatudományi, társadalmi, kulturális, technológiai, illetve filozófiai aspektusait is.

A cafeteriát kinyírták, de a kávégép maradhat - céges változások 2019-ben Nagy adócsökkentésekre nem érdemes számítani 2019-ben - kivételt a tej áfája jelent - de így is sok változásra készülhettek fel a cégek, valamint a vállalkozók. Ez lesz például az első év, amikor már az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít az adóhivatal. A cégeknél is lesz minek örülni: a korábbi hatéves bérmegállapodás alapján a szociális hozzájárulási adó 19,5-ről 17,5 százalékra csökken.

Neked is segít a Google, hogy jobb formában kezdd el a 2019-es éved 30 napos kihívással indítaná az új évet a Google Fit, amely gondoskodna róla, hogy ne adjuk fel idő előtt a fogadalmainkat. A Google sok mindent szeretne elérni az új évben: csökkentené az Android töredezettségét, több Pixel okostelefont adna el, népszerűbbé tenné a Wear OS-alapú okosórákat. 

A piros lámpánál nem tudod megtervezni az életed Az emberek többsége nem mer, így aztán nem is szeret tervezni. Sokkal inkább reagál a helyzetekre, mintsem létrehozza őket. Inkább csak hánykódik a hullámokon, ahelyett, hogy meglovagolná azokat. Talán azért, mert a tervezés feltétele a szembenézés kíméletlen őszintesége, következménye a döntések kényszere és velejárója az elhatározások melletti kitartás. Interjú Iglódi Csaba személyes tanácsadóval, aki – LinkedIn profilja szerint – nem coach.

Belebukott a mohóságba a zseniális cégmentő Carlos Ghosn a Renault és a Nissan, majd a Mitsubishi páratlan, sikeres együttműködésének megszervezője volt. A világhírű menedzser azonban anyagiakban túl mohónak bizonyult, így most tokiói börtönben várja perét – miközben a franciák ártatlannak vélik.

Meghalt Larry Roberts, az internet egyik alapító atyja Nyolcvanegy éves korában meghalt Larry Roberts amerikai tudós, az internet egyik atyja, aki az 1960-as években vezette az amerikai Fejlett Kutatási Projektek (ARPA) Ügynökségét, amelynek feladata volt az ősinternet, az Arpanet létrehozása.

 

EVENT

Januári Club: Sales, használd a technológiát! Év végén, év elején sorban jönnek ki az első gyorsjelentések arról, hogy mekkora árbevételt, árbevétel-növekedést értek el a cégek. Előszeretettel részletezik ilyenkor a bevételmegoszlást, no meg azt, hogy ezek az eredmények mennyi ráfordítással születtek meg. A jelentések kimondva, kimondatlanul a sales teljesítményéről (is) szólnak, amit ugyebár folyamatosan kell fejleszteni, s amiben a technológia, a CRM is tud segíteni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2018. január 15., 9:00–11:00

 

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: