Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

Tulajdonosként mindenki lelkesebben, motiváltabban dolgozik egy cégben. Jön az automatizált társadalom és lemérték a magyar ügyfélélményt is. Mi lesz a HR kulcsfeladata 2019-ben? És mit tehet a főnök, ha fegyelmezni akar?

TECHNOLOGY

Felhő: nem csak a költség számít Gyakorlatilag minden második munkavállalóra jut egy Microsoft Gold Partneri minősítés a KingSol Zrt-nél. Király István vezérigazgató szerint csak a folyamatosan fejlesztett szaktudás révén érhetnek el sikereket.

Miket várunk az Apple-től 2019-ben? 2018 nem volt az a nagy termékbemutatós év. Egész évben alig jött hardver, az év második felére pedig hiába vártuk, hogy pótolja a cég az elmaradásokat. Így maradt 2019. A jó hír, hogy idén viszont kötelező lesz bemutatni mindet, amit vártunk, és ha jót akarnak maguknak, még azért annál többet is. Lássuk, miket várhatunk szinte kötelezően idén.

Már húsz ember életét mentette meg a Szív City alkalmazás Több mint 600 éles riasztásuk volt a mentőknek a Szív City alkalmazás révén - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az önkéntesek a Szív City applikáció letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéshez.

Gigavagyont és nagy bukást is hozott az év vége Jeff Bezos közel kétmilliárd dollárt keresett az utolsó 2018-as tőzsdei napon, míg a Facebook-alapító Mark Zuckerberg tavaly hatalmas veszteséget szenvedett el a Facebook-botrányok miatt. Itt a friss milliárdos-lista.

Új csúcsokra törhet az idén a BUX index A 2017-es tőzsdei száguldást tavaly stagnálás követte, de az idén újabb irányváltás következhet: tízszázalékos indexemelkedésre is képes lehet a BUX. Ennek eléréséért az OTP és a Mol teheti a legtöbbet – véli Nagy András, az Erste elemzője.

Végre: Lenyomta a Windows 10 a Windows 7-etHárom és fél évvel eredeti verziójának kiadása után a Windows 10 végre egy régóta áhított fordulóponthoz érkezett - derül ki a Net Applications legújabb statisztikáiból. Utóbbiak szerint ugyanis a Microsoft operációs rendszer-családjának legújabb tagjának végre sikerült maga mögé utasítania minden elődjét a felhasználók számának vonatkozásában, köztük immár a Windows 7-et is.

Magyarországnak döntenie kell: többet vagy okosabban? „Azok, akik dolgozni akarnak, hadd dolgozzanak többet és keressenek több pénzt.” Ez volt a magja a gondolatmenetnek, amivel Orbán Viktor miniszterelnök több alkalommal is a Munka Törvénykönyvének legutóbbi módosítása mellett érvelt. Ez volt az a módosító javaslat, amire a pártolói „önkéntes munkaidő-beosztásként”, ellenzői „rabszolgatörvényként” hivatkoztak, és amit a parlament a szokatlanul látványos ellenzéki tiltakozáshullám ellenére elfogadott.

Az EU is teszteli a drónos házhozszállítást A kereskedelmi forgalomban kapható különböző drónok elterjedésével a szabályozás és a mindennapokban való, széles körű használat kérdése komoly problémákat vet fel, amit az illetékesek az USA és Kína után most az Európai Unión belül is igyekeznek megoldani. Ennek érdekében Belgiumban hívtak össze több nagyobb céget, hogy élesben teszteljék a koordinációt, a megfelelő irányítást, kidolgozva a főbb szabályozási irányelveket. 

Túlzott optimizmusa sodorta perbe az Nvidiát Csoportos pert indít az Nvidia ellen a kaliforniai Schall ügyvédi iroda. A vád szerint a tervezőcég túlbecsülte képességeit, ezzel pedig félrevezette a befektetőket. A vállalat korábban azt állította, hogy tökéletesen átlátja a piacot, illetve mesterien képes lereagálni annak változó igényeit. A bányászláz hirtelen vége ennek azonban épp az ellenkezőjét bizonyította, az Nvidia nyakán rengeteg eladatlan grafikus processzor maradt.

Megkerülte az Apple-adót a Netflix Az iOS rendszerű eszközöket használók ezentúl csak a Netflix honlapján keresztül tudnak fizetni, vagyis a Netflix nem ad több pénzt az Apple-nek. A Netflix úgy döntött, hogy az iOS-es felhasználók többé nem fizethetik ki az előfizetési díjakat az appon belülről. A Netflix az appon belüli előfizetési opciót először bő két tucat piacon tiltotta le, teszt jelleggel. Nemrég azonban globális érvényű lett a változtatás. 

Mi jelenti 2019-ben a legnagyobb feladatot a magazin iparág számára? Az első feladat a print árbevétel esetében fog jelentkezni. A legtöbb piacon ez ugyanis tovább fog csökkenni, bár vannak arra mutató jelek, hogy a csökkenés lassulni fog. Ezzel együtt jár a költségekre nehezedő nyomás – amely lehet, hogy a második nagy kihívást fogja jelenteni. Hogyan tegyük a hagyományos print tevékenységet még gazdaságosabbá? 

ITB Club december: Fókuszban az 5G Ha december és az év utolsó ITB-s összejövetele, akkor Ericsson Mobilitási Jelentés. Immár hatodik alkalommal zárta az évet és ismerhettük meg a klubon a mobil-adatforgalom alakulását bemutató, vezető iparági kutatást, amely részletes és pontos mérési eredmények és elemzések alapján vázolja fel a mobilforgalom globális trendjeit.

 

HUMAN

Mi lesz a HR kulcsfeladata 2019-ben? 2017-ben és 2018-ban is a munkaerő megtartását tartották a HR legfontosabb feladatának a szavazók, ahogy a munkavállalók elkötelezését is, amely szorosan köthető a megtartáshoz. Idén a lehetséges válaszok kiegészültek a digitalizáció és a folyamatos képzés egyre fontosabbnak tűnő problémájával. 

2019 a cégalapítások éve lehet 27 336 cégalapítás mellett 36 348 cégtörlés történt 2018-ban, azaz a cégek száma tovább csökkent a tavalyi évben is – írja közleményében az Opten. „A cégek számának alakulásában nem a gazdasági tényezők domináltak, hanem a korábbi évek konszolidációjának eredményét látjuk” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője. 

Jön az automatizált társadalom Az Ericsson friss ConsumerLab jelentésée 2019 legfontosabb fogyasztói trendjeiről szól a szórakozató elektronikában, illetve az infokommunikációban. A jelentés nyolcadik kiadása a technológiai újítások átvételében élen járó 34 millió fogyasztót reprezentálva, az ő várakozásaik alapján határozza meg 2019 legfontosabb 10 fogyasztói trendjét. 

Mibe fektessek 2019-ben? Izgalmas év elé nézünk 2019-ben, hiszen a tőzsdékre visszatért a rég nem látott volatilitás, így a kockázatosabb befektetések kedvelőinek többé nem biztos, hogy kifizetődő lesz az elmúlt években csúcsra járatott passzív befektetés. Ennek ellenére hatalmas, globális összeomlásnak nincs idén sem nagy valószínűsége, ha a teljes piacban nem is, egy-egy részvényben még lehetnek sikersztorik itthon és külföldön is. 

A britek többsége biztosnak érzi munkahelyét A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett felmérése szerint a relatív többség, 41 százalék biztosnak érzi saját állását. 11 százalék „kis javulást" vár, és mindössze 2 százalék számít arra, hogy anyagi helyzete komoly mértékben erősödik 2019-ben.

Az állam maga drágítja a beruházásokat Fontos lépés az állami beruházási ügynökség létrehozása, korábban ugyanis sokszor épp a párhuzamosan futó állami projektek drágították meg a fejlesztéseket – mondja Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke a munka törvénykönyvének módosításában a gazdaságfehérítés újabb eszközét látja, ám jelzi: a munkaerőpiaci helyzet változásával újra módosítható a jogszabály.

Lemérték a magyar ügyfélélményt A KPMG tanácsadó cég felmérése szerint a fogyasztói döntéseket apróságok is befolyásolják, ezek között fontos tényező az ügyfélélmény, ennek figyelembevételével a hazai kereskedők gyors és célzott fellépéssel jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a vásárlókért folytatott küzdelemben.

Csendesen önmagad maradni – Az introvertáltak ereje 2011 óta minden évben január 2-a az introvertáltak világnapja – vagyis az a nap, amelyet annak a felismerésnek szentelünk, milyen fontos, hogy azoknak a hangját is meghalljuk, akik csendesebbek, és akik emiatt gyakran háttérbe szorulnak a mindennapokban. A világnap hivatalos célja „a többségi társadalom tagjainak figyelmét felhívni az introvertált személyiségű emberek eltérő kommunikációs érzékenységére és közösségi igényeire.” 

Emelkedik a gyed és a diplomás gyed összege, megjelenik a gyod Január elsejétől emelkedik a gyermekgondozási díj (gyed) és a diplomás gyed összege, valamint megjelenik a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is. Mindemellett januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

Elkezdett valamit írni a Facebookon, de inkább törölte? Ne fogadjon arra, hogy tényleg törlődött A The Washington Post beszámolója szerint több száz olyan weboldal létezik, amelynél az üzemeltetőnek lehetősége van arra, hogy még akkor is elmentsen minden begépelt üzenetet, ha azt el sem küldte a felhasználó.

Itt az idei hosszú hétvégék listája Idén három szombaton kell majd dolgozni a hosszú hétvégékért: augusztus 10-én, így az augusztus 19. (hétfő) pihenőnap lesz, december 7-én, így december 24-én nem kell majd, illetve december 14-én, így december 27-én nem kell majd dolgozni menni. Ezek következtében hétszer örülhetünk majd kettőnél több napos hétvégének, az év végén pedig hatnapos pihenés köszönt be majd. Az első hosszú hétvégén már túl is vagyunk, ez volt újévkor.

Az új évben is a 320-hoz tapad a forint Egyelőre nem változott meg alapjaiban a hangulat a forint piacán, a 2019-es évet is kicsivel 320 felett kezdi a magyar deviza. Az idei kilátásokat illetően nem optimisták a szakemberek, ahogy a dollár is inkább a gyengülés felé mozdulhat, aminek jelei már a tavalyi év végén látszottak. 

Újra több magyar dolgozik külföldön Szeptember és november között lefordult korábbi, 4,5 milliós történelmi csúcsáról a foglalkoztatás, ez azonban nem meglepő a szezonális hatások miatt. Mindeközben a közfoglalkoztatottak létszámának csökkenése kitart, azonban az is látszik, hogy újra megindultak külföldre a magyarok a KSH adatai szerint. 

Mit tehet a főnök, ha fegyelmezni akar? A munka törvénykönyve lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltató valóságos szankciórendszert dolgozzon ki olyan esetekre, amikor a munkavállaló valamely munkaviszonyból eredő kötelezettségét vétkesen megszegi. Tipikus kötelezettségszegésnek számít a gyakorlatban, ha a munkavállaló késik, a munkahelyéről engedély nélkül távozik, munkaidőben alkoholt fogyaszt, megtagadja a munkáltató jogszerű utasítását. 

 

EVENT

Januári Club: Sales, használd a technológiát! Év végén, év elején sorban jönnek ki az első gyorsjelentések arról, hogy mekkora árbevételt, árbevétel-növekedést értek el a cégek. Előszeretettel részletezik ilyenkor a bevételmegoszlást, no meg azt, hogy ezek az eredmények mennyi ráfordítással születtek meg. A jelentések kimondva, kimondatlanul a sales teljesítményéről (is) szólnak, amit ugyebár folyamatosan kell fejleszteni, s amiben a technológia, a CRM is tud segíteni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2018. január 15., 9:00–11:00

 

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: