Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

A gazdaság szereplői most fedezik fel maguknak a digitalizáció jelentette előnyöket, így az informatikus szakemberhiányt a gazdaság elszívó hatása is erősíti. Nagy változást hozhat a 2019-es év az önvezető autóknál. Az online kereskedők tovább pörgetik a tévés hirdetési piacot.

TECHNOLOGY

Nem a harmadik csocsóasztal hiányzik… A gazdaság szereplői most fedezik fel maguknak a digitalizáció jelentette előnyöket, így az informatikus szakemberhiányt a gazdaság elszívó hatása is erősíti. A HR-osztálynak proaktívan ki kell vennie a részét a hiány mérsékléséből, így nemcsak a toborzás metódusa, de a munkaerőt megtartó jó gyakorlatok is előtérbe kerültek.

Nagy változást hozhat a 2019-es év az önvezető autóknál Nemcsak szerte a világban, de Magyarországon is gyorsan haladnak az önvezető technológiához kapcsolódó projektek, a kérdés csupán az, hogy a 2019-es évben vajon sikerül-e a számos iparági szereplő céljait, vagy előrehaladását összeegyeztetni a többiekével, vagy marad ilyen töredezett, és szerteágazó az autonóm közlekedés. 

Eljött az idő: a héten egy kicsit bepillanthatunk a jövőbe Repülő autókban reménykedünk, helyette pedig csak intelligens wc-ket kapunk - írja a Financial Times a CES-ről. Az iparág legfontosabb évindító eseményét Las Vegasban rendezik meg, immár az 52. alkalommal. Tény, hogy sok a használhatatlan, a valóságtól teljesen elrugaszkodott fejlesztés minden évben a kiállításon, de időnként fontos innovációkat indít útjára a CES. 

Magyar startup csökkentheti a repülők késését: 250 milliós befektetést kapott az Aerinx Felgyorsíthatja a repülőgépek átvizsgálását az Aerinx nevű magyar startup: okosszemüveggel, kiterjesztett valósággal (AR) könnyítenék a karbantartó mérnökök dolgát. A startup három lépésben 250 millió forintos tőkebefektetést kap az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól. 

Mérföldkőhöz érkezik a Google, 1 000 000 000 eszközön fognak hallgatózni" Kicsivel több mint fél év alatt megduplázódott azoknak az eszközöknek a száma, amelyen a Google digitális asszisztense várja a felhasználók utasításait. A legfrissebb előrejelzés szerint január végére a Google Assisztens már 1 milliárd eszközön lehet majd ott.

Összetekerhető tévét és Apple kompatibilitást jelentett be az LG A cég az idei CES keretében bemutatja az eddig elkészült legérdekesebb OLED tévét, melynek Signature OLED TV R nevet adták. A név végén szereplő „R" a „Rollable" szó rövidítése, ami magyarul annyit tesz: feltekerhető. Ez pedig már meg is mutatja a rendszer forradalmi tulajdonságát, ugyanis a teljes tévé egy állványból képes kitekeredni, illetve gombnyomásra ugyanoda szépen vissza is tekeredik.

A német autóipari multik milliárdos tétben fogadnak a közlekedés következő trendjére: a robottaxikra A nagy autógyártók már nem autót akarnak eladni mindenáron, hanem mobilitást. A Mercedes, a BMW, a Continental és a Bosch is az önvezető személyautóknál egyszerűbb robottaxikat fejleszt.

A traktor önmagában már kevés Felértékelődik az adat a mezőgazdaság számára is: olyan kinccsé válik, amelyre mindenképp szüksége lesz a gazdáknak, nemcsak az EU-s támogatások igényléséhez, hanem az üzleti év megtervezéséhez is. Az adatvezérelt mezőgazdaság elterjedését azonban gátolja, hogy az iparág szereplői jellemzően az idősebb generációhoz tartoznak.

Ez az adat a magyar gazdaságnak is rossz hír Aki egy kicsit is jártas a hazai gazdaság területén annak nem jelent meglepetést, hogy a magyar gazdaság ezer szálon kötődik a némethez, és létkérdés számunkra, hogy a német iparvállalatoknak, különösen a járműipari cégeknek jól fusson a szekere. Éppen emiatt különösen kellemetlen, hogy a német ipari termelés havi bázison 1,9 százalékkal zuhant novemberben.

2018 a felhő és a sztenderdizáció éve volt Magyarországon tavaly áttörés volt a felhőtechnológiában, eddig nem látott mértékben fordultak a szervezetek a felhőmegoldások felé. Egyre több vállalat tapasztalta szűkebb-tágabb környezetében, hogy e technológia tényleg egyszerűsíti az üzemeltetést, sok gondot levesz a vállukról, mindezt jellemzően nagyobb adatbiztonsági szint mellett.

Történelmet írt a zöld energia Németországban Tavaly Németországban a zöld úton megtermelt villamos energia mennyisége immár meghaladta a szén eltüzelésével keletkező áram volumenét. Az államban a 2018-ban előállított elektromosság immár 40 százaléka származott megújuló forrásokból. A szénalapú energia részaránya „csupán” 38 százalékos volt. 

Új vezetést segítő platformot jelentett be az Nvidia Az Nvidia már évek óta dédelgeti az autóipari fejlesztéseit, és egyre nagyobb bevétele származik ebből a szegmensből (legutóbb 172 millió dollár folyt be innen), éppen ezért most a CES-en újabb termékkel rukkolt elő ezen a téren. A Drive AutoPilot egy olyan megoldásnak ígérkezik, ami igazán széles körben válhat népszerűvé a vállalat reményei szerint.

 

HUMAN

Magyar kutatók mesterséges intelligenciával fedik fel agyunk valódi korát Hány éves az ember agya valójában? – erre a kérdésre keresik a választ a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) Agyi Képalkotó Központjának munkatársai, a válaszok pedig sokak idős korát tehetik élhetőbbé – írja honlapján a Magyar Tudományos Akadémia. 

Halálbüntetés várhat a világ első génszerkesztett babáit világra segítő kínai orvosra Nemcsak a tudományos közösség többsége, de Kína sem nézte jó szemmel a vitatott kísérletekről szóló bejelentést, így rövid úton be is szüntették Ho munkáját, majd a kutató hamarosan eltűnt szem elől. Később kiderült, hogy a kínai kormány házi őrizetbe helyezte

Ismeretlen okokból lemondott a Világbank elnöke Váratlanul benyújtotta lemondását Jim Yong Kim, a Világbank elnöke hétfőn. Az 59 éves Jim Yong Kim február 1-jén távozik posztjáról, több mint három évvel második mandátumának lejárta előtt. 2012 tavaszán, majd 2016 őszén is az akkori amerikai elnök, Barack Obama jelölte a Világbank elnökének. 

A Tungsrammal kötötte meg a 80. stratégiai alkut a kormány A Tungsrammal kötött a kormány 80. stratégiai együttműködési megállapodása. A társaság 2018-ban került ismét hazai tulajdonba, miután a General Electric (GE) regionális fényforrás-, valamint globális autólámpa-ágazatát magyar tulajdonos, a Jörg Bauer, a GE korábbi felső vezetője irányította Tunsgram-csoport 2018-ban vásárolta meg.

Zuckerberg agyimplantátummal kezelné az epilepsziát Mark Zuckerberg nemrég 30 millió Facebook-részvényt adott el azért, hogy megalapíthasson egy ambiciózus orvosbiológiai kutatási központot, ahová a vezető egyetemek kutatóit hívják dolgozni. A Chan Zuckerberg Kezdeményezés nagyon ambiciózus célokkal dolgozik: azt tervezi, hogy egy generáción belül eltünteti a föld színéről az összes betegséget.

Lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán Bár Magyarországon jelenleg kevés az olyan utazási iroda, amin keresztül teljes utazási csomagot online megvásárolhatunk, az utazás az egyik legnépszerűbb termékkategória az e-kereskedelemben. A világ repülőjegyeinek 75 százalékát már online értékesítik, ezért a teljes csomagokat kínáló utazási irodák is jelentős növekedésre számítanak a következő években.

Régi-új vezetővel erősít a Ford hazai menedzsmentje A Ford hazai értékesítési vezetői posztján 2019 január elsejétől Nagy András váltja Dalos Attila eddigi kereskedelmi igazgatót. Nagy Andrásaki az elmúlt közel négy évben flotta értékesítési igazgatóként dolgozott, a Corvinus Egyetemen végzett közgazdaságtan-számvitel szakon. 

Szép csendben óriásit kaszál a kormány az új csodafegyverével Évente több száz milliárd forint. Ennyi többletbevételt generálhat az államkasszának a kormány új fegyvere a feketegazdaság elleni harcban, az online számlázás. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára alátámasztotta a következtetését: az általános forgalmi adóbevételek növekedése jelentősen meghaladja azt a mértéket, amit pusztán a makrogazdasági mutatók indokolnak. 

Az online kereskedők tovább pörgetik a tévés hirdetési piacot Továbbra is tévével lehet messze a leghatékonyabban tömegeket elérni Magyarországon. A nagy érdeklődés miatt már nem mindig van elegendő reklámidő, és ez az árak emelését is kikényszeríti a következő időszakban. A hirdetők számára egyre nagyobb érték a jogtiszta online videó tartalom, és ezekre egyre többet költenek.

Fogynak a cégek, koncentráltabbá válik a piac Csaknem ezer vállalkozással többet alapítottak tavaly, mint egy évvel korábban, mégis több mint 12 ezerrel csökkent a cégek száma – derült ki a Nemzeti Cégtár adataiból. Ezek szerint a múlt évben több mint 27 600 vállalkozást alapítottak, és 560 ezret tartottak nyilván, ugyanakkor több mint 36 600 vállalkozás szűnt meg.

Instagram trendek 2019 – 1. rész: Engagementért koncentrálj a Stories-ra! Az Instagramon évek óta folyamatosan csökkent az impression, így az engagement mértéke is a posztoknál, ami felveti a fontos kérdést a marketing világában: akkor mégis mivel lehet cselekvésre és kommunikációra bírni a felhasználókat? A válasz pedig, tekintve az Instagram Stories-ba fektetett megannyi fejlesztést, némileg kézenfekvő: az Instagram Stories-zal.

Nem tervez a Waze autópályára utat, mit csináljak? A legutóbbi frissítés után viszont hiába pipálta be valaki, hogy vegye számításba az autópályákat is az alkalmazás, a program nem tervezett utat fizetős szakaszra. A Waze lényege, hogy egy nagy dugó esetén simán elkerüli az autópályákat, de mivel mindig a leggyorsabb útra törekszik, ezért csak általában a lehető legrövidebb szakaszra szokta leterelni az autósokat, nem jellemző, hogy teljesen ignorálja azokat.

 

EVENT

Januári Club: Sales, használd a technológiát! Év végén, év elején sorban jönnek ki az első gyorsjelentések arról, hogy mekkora árbevételt, árbevétel-növekedést értek el a cégek. Előszeretettel részletezik ilyenkor a bevételmegoszlást, no meg azt, hogy ezek az eredmények mennyi ráfordítással születtek meg. A jelentések kimondva, kimondatlanul a sales teljesítményéről (is) szólnak, amit ugyebár folyamatosan kell fejleszteni, s amiben a technológia, a CRM is tud segíteni.

Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)
Időpont: 2018. január 15., 9:00–11:00

 

ITBUSINESS&TECHNOLOGY 2019 Azok a régi szép idők, amikor az udvaron vagy az iskolában összeálltunk, és erőnket fitogtatva tettük próbára egymást. A játék lényege persze az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

Helyszín: Bambara Hotel (Felsőtárkány, Bükkerdő sétány 2-4.) 
Időpont: 2019. március 12-13.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: