Menü
senior_net_1
Forrás: huffingtonpost.com

Mivel szembesülnek és hogyan viselkednek az idősek online? Egy friss kutatásból kiderült: az 55 éven felüliek gyakran válnak csalás áldozatává

A Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég legújabb kutatása az 55 év felettiek online biztonságával foglalkozik. A kutatásban több mint 12 ezer internet felhasználó vett részt, az eredményeket az "Idősebbek és bölcsebbek, avagy mivel szembesülnek az 55 éven felüliek online?" című jelentésben ismertették.

Kiderült: az idősebb generáció vonzó célpont a kiberbűnözők számára. Sok 55 év feletti vásárol, bankol és kommunikál az interneten hatékony védelem nélkül. Függetlenül attól, hogy ez a korcsoport nagyobb valószínűséggel telepít biztonsági szoftvert számítógépeikre, kevésbé valószínű, hogy megvédik mobilkészülékeiket is, valamint kevésbé tudatosan interneteznek. Például a közösségi oldalakon és böngészőjükben kevésbé erős biztonsági beállításokat használnak a többi korcsoporthoz képest. Továbbá nem valószínű, hogy igénybe veszik készülékeik beépített biztonsági funkcióit.

Az idősebb generáció életük több területén használja az internetet, ez növeli kiszolgáltatottságukat a kiberbűnözőkkel szemben. A felmérésben résztvevő 55 év felettiek 94 százaléka e-mailezik rendszeresen, és 90 százaléka vásárol és bankol online összehasonlítva az összes felhasználóval, akik esetében ez a szám 84 százalék. Mégis az 55 év felettieknek csak fele aggódik az IT-biztonság miatt, és nagy többségük (86 százalék) nem hiszi, hogy a kiberbűnözők célpontja lenne. Sajnos 40 százalékuk veszélynek tette ki magát azzal, hogy pénzügyi adatokat osztott meg nyilvános felületeken. (Ez a számadat az összes felhasználóra nézve 15 százalék.)

A kiberügyekben való jártasság hiánya felkészületlenné teszi az 55 év felettieket az online világ veszélyeivel szemben, ez a generáció gyakrabban válik a kiberbűnözők áldozatává. A jelentés szerint az internet felhasználók 20 százalékának van olyan idősebb rokona, akinek már volt dolga rosszindulatú szoftverrel, vagy becsaptak kamu online nyereményjátékokkal (14 százalék). Továbbá 13 százaléknak van olyan idősebb rokona, aki túl sok személyes adatot osztott meg magáról az interneten.

"A Kaspersky Lab arra kéri az idősebb internet felhasználókat, hogy legyenek tudatosabbak az online veszélyekkel kapcsolatban, és viselkedjenek felelősségteljesebben! Továbbá arra bátorítjuk a fiatalabb internetezőket, hogy segítsenek idősebb rokonaiknak és barátaiknak a jobb online védelem kialakításában. Az éber magatartás, a megbízható biztonsági megoldások és az erős biztonsági beállítások az összes internet hozzáféréssel rendelkező készüléken lehetővé teszik a gondtalan online életet" - mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói vezetője.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: