Menü
58_1
Forrás: ITB

Egyre kevesebb emberrel találkozunk a magyar informatika világában, aki a Palo Alto Networks nevét még nem hallotta volna. De mi is ez a cég, miért lépett a piacra, és hogy lett a világ második legnagyobb szereplője a hálózati biztonság piacán alig tíz év alatt? Milyen célok vezérlik a céget itthon és világszerte, és mikor várható, hogy a második helyről fellépjen a dobogó legfelső fokára? Pintér András, a Palo Alto Networks regional sales managerének összefoglalója.

A Palo Alto Networks-öt Nir Zuk alapította 2005-ben Kaliforniában. Mire eljutott idáig, már végigjárta a főbb hálózatbiztonsági gyártókat, alapított és eladott saját céget. Addig nem nyugodott, amíg olyan biztonsági rendszert nem fejleszthetett az alapoktól, amely a 21. század fenyegetéseinek a figyelembe vételével készült, és nem egy már meglévő terméket próbált toldozni-foldozni.

 

Így kezdődött minden

Nir számára, aki gyermekkorában kapta első számítógépét, nagyon hamar a programozás lett a passziója. 16 évesen már saját készítésű szoftvereket, megoldásokat árult, valamint képes volt számítógépes vírust is írni. 1990-ben innen egyenes út vezetett számára az izraeli hadsereg elektronikus biztonsági osztályához, az úgynevezett Unit8200-hoz. Itt ismerkedett meg olyan szakemberekkel, mint például Gill Shwed és Shlomo Kramer, akik később megalapították többek között a Check Pointot és az Impervát.

Nir Zuk a katonaság után főmérnökként dolgozott Shwed cégénél, és tagja volt annak a csoportnak, amely az „stateful inspection”, azaz az állapottartó csomagelemző metódust feltalálta, valamint részese volt a cég tűzfal megoldásának piacra vitelében. Nir néhány év múlva elhagyta a Check Pointot – saját nyilatkozatai szerint azért, mert nem kapott lehetőséget, hogy a port-protokoll szűrésen alapuló tűzfalakat az ezekhez nem feltétlen és egyértelműen kötődő alkalmazás szintű szűrés miatt új alapokra helyezze. A cég is túlságosan bürokratikussá vált az ő módszereihez.

Megalapította a OneSecure nevű céget, amely az első protokoll-dekóderalapú behatolás-megelőző technológiát akarta piacra vinni, mert addig csak a behatolás detektálására voltak pontos dekóderek nélkül elérhető megoldások. De még a piacra lépés előtt felvásárolta a technológiát a Netscreen, akiket pedig hamarosan a Juniper Technologies vásárolt fel. A vállalkozó hajlamú Nir Zuk 10 millió dollárt és 20-25 fejlesztőt kért, hogy újra nekiláthasson a tűzfalak következő generációjának a kifejlesztéséhez. Mivel erre ebben a szervezetben sem kapott lehetőséget, ezért távozott, még a körülbelül 6 millió dollár értékű részvénycsomagját is veszni hagyta.

 

Csúcsra törve

A Sequoia, illetve Greylock kockázati tőkebefektetők segítségével végül 2005-ben megalapította a Palo Alto Networks-öt. Fő célja az lett, hogy kidolgozza az úgynevezett „Next Generation Firewall” (NGFW) koncepciót, és hogy a hálózati biztonsági piacon első helyet érjen el.

Ettől a céltól már nincs messze a vállalat, mert az iparági várakozások szerint már 2018 végére a világ legnagyobb bevételű hálózatbiztonsági vállalata lesz.

Fontos hangsúlyozni, hogy mit is ért a Palo Alto Networks az alatt, hogy Next Generation Firewall, hiszen lassan minden piaci szereplő NGFW-nek hívja a saját megoldását. Egyrészt, a Palo Alto Networks befektetői, illetve tulajdonosai bátrak voltak és meglépték azt, hogy az új koncepcióhoz fejlesztették a teljes hardver és szoftver architektúrát, nem pedig a meglévő vasakra és elemkönyvtárakba próbálták az új NGFW koncepciót belepréselni. Másrészt a Palo Alto Networks filozófiája szerint az újgenerációs tűzfalakon a biztonsági szabályalkotás három fő szempont alapján történik: alkalmazás, felhasználó és tartalom a korábbi port-protokollalapú megközelítés helyett. A három új szempont alkalmazása lehetővé teszi, hogy a korábbiaknál jóval átláthatóbb, és egyszerűbb szabályrendszert alakítsanak ki a felhasználók.

Ahogy múltak az évek, a tűzfal mellé további új termékcsaládok kerültek, és kiépült a Next Generation Cybersecurity Platform, melynek eleme az NGFW, a Threat Intelligence Cloud, illetve a vállalat fejlett végponti megoldása, a Traps. Az egységes koncepciókon alapuló platform elemei egymás nélkül is képesek működni, és mivel képesek kommunikálni és integrálhatóak egymással, nem pedig különálló termékek, a védelem egy korábban nem látott szintjét tudjuk általuk elérni.

A Palo Alto Networks, alapítója a Cyber Threat Alliance-nak, amelynek a tagjai egymás között fenyegetettség-információkat osztanak meg, ezzel is hatékonyabbá téve a küzdelmet a bűnözők ellen.

 

Magyar jelenlét

A vállalat körülbelül öt éve van jelen a magyar piacon, és 2017 nyara óta a Clico Hungary a cég magyarországi disztribútora. A Palo Alto Networks magyarországi aktivitása és bevétele évről évre emelkedik, ezért nemrég megszületett a döntés arról, hogy a cég saját irodát nyit Budapesten. Csinos Tamás, a Clico Hungary country managere – aki az évek során sok tapasztalatot szerzett Magyarországon korábban jelen nem lévő gyártók bevezetésével – úgy gondolja, hogy minden gyártónak a következő szintre lépését jelenti az, ha helyi képviselettel van jelen az adott piacon, nemcsak a nyelvi korlátok miatt, de a könnyebb, közvetlenebb elérhetőség is igen sokat segít a megítélésen, és a technológia piaci adaptálásában.

Mindennél fontosabb, hogy a meglévő partnerek is igénylik a lokális támogatást, hiszen a Palo Alto Networks kizárólag kétlépcsős indirekt értékesítési modellel dolgozik. A partnerek szerint a szervezet soha nem látott módon integrálja és támogatja viszonteladóit a disztribútorán keresztül. Az pedig különösen hasznos, hogy a vállalat olyan kollégákat alkalmaz a jövőben, akik elköteleződése, illetve lojalitása a brand felé megkérdőjelezhetetlen, hiszen Pintér András és Schulcz Norbert, a gyártó két új képviselője (regional sales manager, illetve sales engineer posztján) már évek óta aktív építői a brandnek disztribútori oldalról. Annak fényében, hogy a szakemberek az elmúlt egy évben a Clico csapatának a tagjai voltak, remek munkakapcsolat alakult ki, tehát az iroda indulása – ami május elsejével már meg is történt – teljesen zökkenőmentes.

Az új iroda egyik legfontosabb feladata, hogy kiemelt figyelmet fordítson a Palo Alto Networks TRAPS fejlett végpontvédelmi megoldására. Különösen szerencsés időbeli egybeesés, hogy az NSS LABS 2018. április 17-én publikált Advanced Endpoint Protection biztonsági térképén a TRAPS a legelőkelőbb helyen szerepel. Ez a független elemzői elismerés várhatóan még nagyobb lendületet ad a TRAPS-al kiegészített Palo Alto Networks NGFW-tűzfalak iránti érdeklődés növekedésének.

 

Teljes gőzzel előre!

A fejlesztéssel a vállalat nem áll meg, hiszen alig egy évvel ezelőtt bejelentették, hogy elindítottak egy felhős biztonsági alkalmazásbolt szolgáltatást (Application Framework), amelynek segítségével a Palo Alto Networks felhős és fizikai platformjára építve más gyártók alkalmazásait is futtatni lehet.

Nir Zuk szerint ez a lépés az újabb bizonyítéka annak, hogy a cég ismét alapjaiban változtatja meg a hálózatbiztonsági gondolkodást, és a biztonsági szolgáltatások fogyasztási szokásait. Az Application Framework szolgáltatásnak az érdekessége, hogy a vállalat a versenytársai számára is lehetővé teszi azt, hogy részesei legyenek a keretrendszernek. Bár a megoldás még csak béta verzióban fut, de már létezik, és több tucat alkalmazás le is tölthető a felhasználók számára.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2047 személy szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4898 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: