Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


54_szalay_laszlo_GYU_5645_2.jpg
Szalay László ezredes, MH Geoinformációs SzolgálatForrás: ITB

A jó térképnél nem az számít, hogy papíron vagy digitális formában létezik-e, hanem az, hogy mennyire naprakészek és pontosak az adatai. A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata (MH GEOSZ) hamarosan elkészül Magyarország minden eddiginél pontosabb 1:50 000 méretarányú térképével, amelynek a civilek is hasznát veszik majd – mondja Szalay László ezredes, a 100 éves katonai térképészet vezetője.

– Melyek az MH GEOSZ legfontosabb feladatai?

– A nevünkkel ellentétben nem csak katonai feladatokat látunk el. Természetesen mi biztosítjuk a Magyar Honvédség térképészeti támogatását, ugyanakkor az MH GEOSZ törvényben előírt feladata az 1:10 000-nél kisebb méretarányú állami topográfiai térképi adatbázisok és térképek elkészítése Magyarország egész területéről, civil használatra is. Elsőként az 1:50 000-es méretarányú topográfiai térkép frissítésének álltunk neki, a munka már több év óta folyik, és reményeink szerint egy év múlva készen is leszünk vele.

– Miben lesz más a most készülő térkép, mint a korábbiak?

– A legnagyobb különbség, hogy most nem is annyira egy térképet, mint inkább egy digitális topográfiai adatbázist építünk, és aztán ebből az adatbázisból készíthetünk akár többféle tetszőleges célspecifikus térképet, illetve téradat szolgáltatást. Ez a DITAB-50 nevű adatbázis nemzetközi szabványokon alapul és természetesen megfelel a NATO követelményeinek is. Minden, a térképen szereplő objektumtípust, legyen az természeti vagy épített, egy öt karakterből álló kód ír le, az attribútumok pedig azt is megadják, hogy pontszerű objektumról, vonalról vagy felületről van-e szó. Minden objektumot olyan pontossággal viszünk fel a térképre, hogy az már megfeleljen az 1:25 000-es méretarányú térkép követelményeinek is. A későbbiekben így sokkal könnyebb lesz előállítani a részletesebb térképet, csak fel kell vinni azokat az objektumokat, amelyek a kisebb méretarányú térképre nem fértek fel; ha pedig változik valami, csak az adatbázist kell frissíteni, és máris előállíthatók az új térképek.

100 éves történelem

1919. február 4-én, a Monarchia felbomlása után, a korábban a bécsi Katonaföldrajzi Intézetében dolgozó magyar tisztek és szakemberek kezdeményezésére alakult meg az önálló Magyar Katonai Térképező Csoport. Ők az 1920-as évek közepén kezdték meg egy korszerű alapokon nyugvó, új topográfiai térkép létrehozását.

A világszínvonalú eszközökkel, például a légi fényképezés széles körű használatával folytatott munkát a világháború szakította meg. Az 1946-ban újjászervezett katonai térképészetnek át kellett állnia a szovjet mintájú térképekre, azok koordináta-rendszerét és jelkulcsait alkalmazva. Az akkori hadsereg igényei szerint az 1950-es évek végére megszületett az ország 1:25 000 méretarányú, új felmérésű térképe.

Az 1980-as években kezdődött a magyar katonai térképészetben a digitalizáció, és a rendszerváltásra elkészült Magyarország 1:50 000 méretarányú digitális térképe. A NATO-csatlakozás miatt ezt ismét új alapokra kellett helyezni. A NATO-kompatibilis alaptérkép 2004-ben jelent meg, jelenleg ennek adatbázis-szemléletű frissítése folyik.

 

– Hogyan lesz az adatokból térkép?

– Ebben az ESRI térinformatikai szoftverei segítenek nekünk, amelyek egyébként a NATO-ban is széles körben elterjedtek, és mi is régóta használjuk őket. Először egy vektoros térkép készül, ami leginkább egy tál spagettire hasonlít, megszórva szemes borssal – pontok, vonalak, felületek vannak csak rajta, mögöttük pedig az adattáblák. Kollégáim kifejlesztettek egy olyan alkalmazást, amely ebből a vektoros térképből automatikusan képes szépen kartografált, értelmezhető térképeket előállítani. A nagy jelentősége itt annak van, hogy a jól felépített adatbázisból azt viszünk fel a térképre, amit akarunk, vagy ami az adott célra szükséges: előállíthatóak polgári használatú térképek, illetve különféle katonai tematikus térképek is.

A DITAB-50 topográfiai térképi adatbázis részletének képernyőképe az L-33-36-D 1:50 000 méretarányú térképszelvény területéről (Veszprém)
 

– Miben különböznek a katonai térképek a civilektől?

– Olyan adatok is fontosak számunkra, amelyek a civileknek nem. Nem elég azt tudni, hogy adott helyen erdő van, az is fontos, hogy milyen vastagok a fák, milyen sűrűn állnak és mekkora az átlagos magasságuk. Egy hídnak lényeges a hossza, a szélessége, a dinamikus és statikus teherbírása. A talajnál tudnunk kell, hogy milyen a szerkezete, mennyire járható szárazon és eső után. Mindezekre azért van szükségünk, hogy a katonai műveleteket meg tudjuk tervezni: hol, milyen technika tud elmenni; mennyire van takarásban és így tovább.

– A digitális mellett használnak még papírtérképeket is?

– Mindkettőre szükség van, és nem hiszem, hogy a papírtérképek végleg eltűnnének. Találkoztam már én is olyan megközelítéssel, hogy minden járművet és katonát el lehet látni olyan eszközzel, amely mutatja a pozícióját és a környék térképét, de egy elektronikus eszközt meg lehet zavarni, összetörhet, kimerülhet az akkumulátora. Ha egy papírtérképet átlőnek, legfeljebb lyukas lesz, de továbbra is használható marad.

Természetesen mi is egyre nagyobb mértékben támaszkodunk a digitális térképekre. Talán kevesen tudják, de a Magyar Honvédség Gripenjeiben is az általunk készített és frissített térképek működnek. Azoknál például fontos információ az is, hogy a leszállópályák közelében milyen magasak a fák. De a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban beszerzendő haditechnika, például a helikopterek, a harckocsik vagy az önjáró lövegek már mind használják a digitális térképeket, így ezek kiszolgálására is fel kell készülnünk.

Az 1:50 000 méretarányú L-33-36-D topográfiai térképszelvény automatikus kartografálással készült részlete
 

– Mi lesz a következő nagy munka, ha elkészül az 1:50 000 méretarányú alaptérkép?

– Jogszabályi kötelezettségünk az 1:25 000 méretarányú térkép elkészítése is. Mint említettem, ez a mostani adatbázis alapján talán már könnyebben megoldható lesz. Nagy álmom, hogy a katonai és a polgári térképészet működjön együtt az 1:10 000 léptékű topográfiai alaptérkép létrehozásában, ami jelenleg a polgári oldal feladata. Ha ennek és a kisebb méretarányú térképeknek átjárható, kompatibilis lenne az adattartalma, a későbbiekben sokkal egyszerűbb lenne a kisebb léptékű térképeket előállítani. Közben persze nem szabad megengedni, hogy 10-15 évig ne frissüljenek az adatok. Ami pedig a házon belüli munkákat illeti, szeretnénk megoldani, hogy a légi fotók számítógépes kiértékelésével automatikusan frissíthetők legyenek a téradatbázisok és a térképművek tartalma is. De nagy lehetőséget látok a térképeket felhasználó alkalmazásokban is, például az off-road navigációban, amely adott esetben terepen is meg tudná tervezni egy harckocsi-konvoj útvonalát.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: