Menü
49_Sziebig_Gabor_DSC_0471.jpg
Forrás: ITB

A jelenleginél sokkal szorosabb együttműködés valósulhat meg az ember és az ipari robotok között a közeljövőben, a változásnak pedig a KKV-k lehetnek a fő nyertesei.

Tökéletes megoldást jelentenek az ipari robotok a monoton, fárasztó, ugyanakkor egyszerű tevékenységek elvégzésére, hiszen az embernél pontosabban, kitartóbban és olcsóbban látják el a feladataikat. A hatalmas autógyárakban és egyéb, nagy mennyiségben termelő üzemekben megismert robotok azonban már a közeljövőben továbbfejlődhetnek, és könnyen előfordulhat, hogy hamarosan nem (magas szinten specializált) célszerszámként, hanem szinte kollégaként tekinthetnek rájuk a gyárakban dolgozók.

 

Ketrecből szabadulva

„Az ipari robotok alapvetően arra lettek kitalálva, hogy a monoton munkánál kiváltsák az emberi erőt. Az ipar 4.0 és a jelenlegi technológiai fejlődés azonban arról is szól, hogy szenzorokkal látjuk el őket, és megteremtjük a lehetőségét annak, hogy döntéseket hozzanak ezek a gépek” – számolt be az új trendekről Sziebig Gábor, a norvégiai UiT The Arctic University of Norway Mérnöki tudományok és technológia szak, Ipari mérnök tanszékének professzora. Az előírásoknak megfelelően jelenleg az ipari robotok valamilyen fizikai korláttal – jellemzően ketreccel – vannak elkülönítve az emberektől, biztonsági okok miatt. Ha azonban a megfelelő szenzorok és irányító algoritmusok révén sikerül elérni, hogy ketrecek nélkül is biztonságosan tudjon egy légtérben dolgozni a robot és az ember, akkor lényegesen gyorsabbá válhat a munkavégzés.

Világszerte számos helyen foglalkoznak azzal, hogyan lehet megvalósítani az adaptív irányítást, amikor az ipari robotokat nem előre megírt programokkal, hanem az adott helyzethez igazodó, a helyszínen kiadott utasításokkal vezérlik az emberek. Sziebig Gábor elmondása szerint ma már elérhetők a piacon azok a technológiák, amelyek lehetővé teszik, hogy emberek és robotok egy légtérben dolgozzanak. A módszer ugyanakkor nem nagyon terjed a világban, ami arra vezethető vissza, hogy a nagy szériában termelő üzemek nem igazán érdekeltek abban, hogy az adaptivitást – amit az új ipari forradalom kihoz a robotokból – bevezessék.

 

KKV-k előnyben

Más a helyzet az UiT professzora szerint a kisebb szériában gyártó cégeknél, és éppen ezért a KKV-k válhatnak majd az új típusú ipari robotok első számú alkalmazóivá, hiszen például az átállás a különböző termékek gyártása között lényegesen felgyorsulhat az adaptív irányításnak köszönhetően. Sziebig Gábor szerint a mostani kutatás-fejlesztési projektek 2020-ra zárulhatnak le, vagyis akkor jelenthetnek majd meg az első, már az adaptív irányítást alkalmazó robotrendszerek a vállalkozásoknál. A szakértő szerint a zajos ipari környezet miatt nem valószínű, hogy hangvezérléssel irányítják majd ezeket a gépeket, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen grafikus programozási lehetőség lesz, érintőkijelzők alkalmazásával.

Hogy mennyire kell tartania valakinek attól, hogy egy robot végzi majd el azt, amit most ő csinál? Nos, a McKinsey elemzése szerint az automatizációnak köszönhetően a jelenlegi tevékenységek mintegy fele akár már most is kiváltható lenne a munkahelyeken. Bár a robotok kiváltják az embert a monoton munkafolyamatokban és ezáltal munkahelyeket vesznek el, Sziebig Gábor szerint lehetőséget is teremtenek arra, hogy akik korábban a szalag mellett álltak, a jövőben az agyukat használják, például a termelésirányításban.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2012 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Nelson Amanda

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4781 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: