Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


66_szijarto_zoltan_IMG_1739.jpg
Szijartó Zoltán, KIFÜForrás: ITB

A kormányzati struktúraváltás nem zavarta meg a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) munkáját. A következő időszak egyik nagy feladata az iskolai hálózatok kiépítése lesz – fogalmaz Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke.

– Mennyiben érinti a KIFÜ munkáját, hogy átalakult a felette álló kormányzati struktúra?

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium lett az NFM elsődleges jogutódja. A változás a KIFÜ szempontjából gördülékeny volt, zökkenőmentesen kerültünk át az új minisztérium alá. Még egyszerűsödött is a helyzetünk azáltal, hogy Digitális Jólét Program irányítása a Miniszterelnöki Kabinetirodából átkerült az ITM alá. Mi készen állunk, várjuk az újabb feladatokat.

– Tavaly ilyenkor még nem volt elégedett a NIIFI integrációjával. Változott ez a helyzet?

– Úgy érzem, év végére egy szervezet lett a korábbi kettőből. Ebben nagy szerepet játszott, hogy a Sulinet folytatásaként és kiterjesztéseként megvalósuló Diákháló már valóban közös munkát jelentett a két jogelőd szervezet szakmai területei számára. A KIFÜ most először nem csupán előkészít és vezet egy kormányzati projektet, hanem annak eredményét, a közoktatási hálózatot maga fogja üzemeltetni is. A fejlesztési és az üzemeltetési szempontok házon belüli összehangolása kiválóan összecsiszolta a társaságot. További nagy lökést adhatna az integrációnak, ha a mostani két telephelyről egy irodaházba költözhetnénk. Mivel a KIFÜ Csalogány utcai irodaházát hamarosan felújítják, jövőre remélhetően erre is sor kerülhet.

– Hogyan állnak a Diákháló fejlesztésével?

– Már javában benne vagyunk, a következő év egyik legnagyobb feladata ennek továbbvitele lesz. Az oktatás digitalizációjának keretében minden közoktatási intézményt, létszámtól függően ellátunk 100 Mbps, illetve 1 Gbps sebességű internetkapcsolattal, ezen felül pedig az oktatási célú helyiségeket lefedjük beltéri wifivel. Mindennek kiépítése, a biztonság garantálása, illetve a működtetés a KIFÜ feladata. A jövő év végére, az ütemterveknek megfelelően be is fejezzük az uniós forrásokból fedezett projektfeladatokat.

– A NISZ már működtet egy állami célú hálózatot, nem lenne érdemes ezt is az ő kezelésére bízni?

– Érdemes tisztázni ezt a kérdést, mert elég sokszor felmerül. Létezik egyrészt az állami tulajdonú fizikai gerinchálózat, amelyet az MVM NET üzemeltet. Ezt az optikai hálózatot közösen használja a NISZ és a KIFÜ, amelyek más-más ügyfélkörnek kínálnak magasabb szintű hálózati szolgáltatásokat. Jogszabályilag a NISZ hatáskörébe tartozik a központi közigazgatás, az önkormányzatok és az egészségügy szakmai rendszerei. Ugyancsak jogszabály rendeli a KIFÜ-höz a közoktatás, a felsőoktatás, a kutatóintézmények és a közgyűjtemények hálózati kiszolgálását. A kétféle ügyfélkörnek eltérő biztonsági és rendelkezésre állási igényei vannak, ezért is érdemes elkülönülten kezelni őket.

– Hogyan gondoskodik a KIFÜ az iskolákban a wifi biztonságáról?

– A KIFÜ a Diákháló keretében a hálózati biztonság fenntartása érdekében üzemelteti, valamint fejleszti az úgynevezett wifimenedzsment-központot. A tervezett országos iskolai wifihálózat több tízezer wifielérési pontot (AP – Access Point) tartalmaz, amely napi szinten több mint 1,2 millió tanuló és 126 ezer tanár felkapcsolódásának lehetőségét fogja biztosítani. Egy ilyen méretű hálózat nemcsak hazai, hanem nemzetközi méretekben is kiemelkedő nagyságú. Ezért alapvető fontosságú, hogy a hálózat kialakítását úgy oldjuk meg, hogy az folyamatos és megbízható megoldást adjon a hálózat magas biztonságú védelmére. Ezt biztosítja a KIFÜ az említett központon keresztül. Továbbá a nyilvános interneten elérhető tartalmakat minden iskolában a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia alapelvei mentén és annak konkrét útmutatásai alapján – „black list” elven – szűrjük. Ennek lényege, hogy a szűrés nem engedélyez hozzáférést az előre megadott tiltott tartalmakhoz (URL-ekhez).

– A Diákháló fejlesztésén túl milyen nagyobb projekteket lát a következő egy évre?

– Egyrészt még a Diákhálón is lehet majd további infrastruktúra jellegű szolgáltatásokat (például felhőalapú szolgáltatásokat) kínálni. Folytatni kellene a szuperszámítógépes fejlesztéseket is. Reményeink szerint kapunk feladatokat az 5G technológia kapcsán is, és folyamatos lesz a szélessávú hálózatok továbbfejlesztése is. Van bőven lehetőség, csak meg kell ragadni őket.

– Egy év múlva mivel lenne elégedett?

– Azzal, ha az eddigieket felülmúló eredményeket tudnánk felmutatni, mert az azt jelenti, hogy a KIFÜ egy stabilan működő és világos jövőkép mentén folyamatosan fejlődő szervezet.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Jacsó Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: