Menü
60_Depositphotos_103203874.jpg
Forrás: ITB

Mondják, a dolgok internete (IoT) hozza el nekünk a digitális transzformáció – lásd még Ipar 4.0, precíziós mezőgazdaság stb. – aranykorát. A koncepció nagyon egyszerű: hálózatba kapcsolt, azon forgalmat küldeni képes, olcsó, kis teljesítményű célszámítógépek adatokat gyártanak és továbbítanak egy elemzőközpont felé, amely ezekből finomhangol, döntéseket készít elő, döntéseket hoz, visszacsatol. Németh Mónika, a Clico Hungary senior rendszermérnökének írása.

Az Internet of Things világa olyan futurisztikus téma, ami a szakmának kézzel fogható valóság (hovatovább konkrét piac), míg a kívülállók számára a Csillagok Háborúja sorozat A klónok támadása részében elénk tárt sci-fi. (Abba most ne menjünk bele, hogy analóg, visszacsatolt automatikák – hogy mást ne említsünk – az autóinkban is vannak már évtizedek óta.)

 

Ha megtámadják a gazdát

Mostanában az egyik kedvenc IoT-s példám egy hazai eseményen tartott előadás a következő témában: „A szarvasmarha-tenyésztés optimalizálása a mikrokörnyezetük IoT-eszközökkel történő monitorozásáról”. Azért vannak még csodák ég és föld között...

De képzeljük csak el, hogy a rivális gazda (vagy ipari versenytárs) megirigyeli a digitálisan transzformált sikereinket. Tudomására jut, hogy milliós beruházással intelligens hálózatba kapcsoltuk és illeszkedő IoT-eszközökkel vérteztük fel a termelésünket, és egyéb folyamatainkat is transzformáltuk. A rivális megkérdezi a témában pár barátját, ismerősét, akik hamiskás félmosollyal akár azt is mondhatják neki, hogy szerezzen valakit, aki ért a web sötét bugyraihoz, merthogy ott fillerekért juthat az irigyelt versenytárs tönkretételéhez szükséges eszközhöz és információhoz. Így is tesz, potom 8-10 dollárért olyan szolgálatatás-blokkoló eszközt (DoS vagy DDoS for hire) lehet bérelni, amely 100 másodpercre lebénítja a célhálózatot. Vagy kicsit több pénzért olyat, ami 30 ezer másodpercre, de bedobhatunk az ezzel foglalkozó webshop kosarába olyan kiegészítőt is, amely mindezt havonta, de akár hetente vagy naponta megismétli.

Ha „jó” periódusban támadják a szarvasmarhatelep IoT-hálózatát, akkor az adatkimaradások miatt drasztikusan visszaeshet a tejhozam, vagy ipari példát hozva, megnőhet a selejt, leállhat a gyártósor.

 

Biztos, hogy biztonságos?

Van egy másik vetülete is ennek a területnek: az IoT-eszközök – a fenti példáknál maradva a gázelemző szenzorok, ipari kamerák, esőérzékelők, vagy kicsit szélesebb optikával nézve az önvezető autók, vezérelt szívbillentyűk és társaik is – a legritkább esetben készültek a saját biztonságuk előtérbe helyezésével, sőt a gyártási költségek lefaragása végett, azaz gazdasági megfontolások miatt gyengítheti az eszköz gyártója a végleges gyártmány biztonsági kapacitását. Képzeljük csak el, ha 512 bites titkosítás helyett csak 128-ast kell számolgatnia üzenetenként a célszámítógépnek: kisebb órajelű, olcsó, passzív hűtésű processzor is elég mindenhova, az pedig, hogy a gyenge titkosítás feltöréséhez szükséges számítási kapacitásnál nagyságrendekkel több van a zsebünkben, már senkit sem érdekel.

Az ilyen hálózatba kötött eszközök feltörésére szabadon hozzáférhető eszközök vannak a neten. És itt, engedjék meg, hogy elmeséljem a Mirai sztorit!

2016-ban az online bűnözéssel foglalkozó Brian Krebs, amerikai oknyomozó újságíró elkezdett egy cikksorozatot egy bérelhető, elosztott szolgáltatatás-megtagadásos támadásokkal (DDoS-támadásokkal) foglalkozó rosszfiúról, aki egy addig nem látott, elképzelhetetlenül erős fegyvert fejlesztett az ilyen támadásokhoz. A fegyvernek a Mirai nevet adta1. A módszere a következő volt: teljesen publikusan elérhető, kifejezetten az internetre kötött eszközökre specializálódott keresőmotorral, a Shodannal feltérképezett olyan, gyenge titkosítással és/vagy széleskörben ismert jelszóval ellátott eszközöket, melyeket a rabszolgájává tett, azaz a számítási kapacitásaikat a saját céljaira tudta fordítani. A több százezer kis kapacitású eszköz együttesen hatalmas tűzerőt tud zúdítani bármilyen célpontra. Az első Mirai-cikk után a fegyver megalkotója megtámadta Brian Krebs oldalát, és egy addig soha nem tapasztalt méretű, 623Gbps sávszélességű DDoS-támadással pár napra eltüntette őt a netről. (Az újságíró blogját utána befogadta a Google védelmi ernyője, és azóta újra olvasható.)

 

Bárki lehet céltábla

Anna-Senpai2, a Mirai fejlesztője ezek után publikussá tette az IoT-eszközök megfertőzéséhez és vezérléséhez szükséges kódot. Csak idő kérdése volt, hogy újra lecsapjon egy mutáns vagy az eredeti fegyver más támadó kezében: 2016 októberében egy, az előzőnél is nagyobb támadás keretében „elgázolták” a Dyn nevű internetszolgáltatót, amely az USA keleti partján többek között az airBnB, a GitHub, a HBO, a Paypal és egyéb népszerű szolgáltatásokat biztosította a hálózatán. Közel fél napig akadoztak, de a teljes visszaálláshoz még hetek kellettek. A következő áldozat egy libériai telekom szolgáltató volt, a kiesés miatt Afrika majdnem teljesen eltűnt az online térképről napokig, a támadás mögött egy rivális telko szolgálatatót sejtenek. A következő támadás hozzánk már egész közel, a Deutche Telekom hálózatában okozott fennakadást: egy, valószínűleg rosszul megírt Mirai mutáció téglává változtatott a becslések szerint 900 ezer eszközt Németországban, főleg útválasztókat, de nem sikerült rabszolga igába hajtani őket.

Kétféle védekezési stratégiát érdemes megfontolni az ilyen támadásokkal kapcsolatban. Az egyik azt a kockázatot célozza, hogy az üzemeltetett IoT-eszközeinket milyen módszerekkel, eszközökkel érdemes védeni, hogy a támadók ne tudják felhasználni a saját céljaikra. A másik kockázat pedig, hogy mi történik akkor, ha minket ér DDoS-támadás. Az első esetben ugyanúgy érdemes figyelembe vennünk az IoT-eszközöket, mintha alacsony kapacitásuk ellenére, teljes értékű hálózati végpontok lennének. Ugyanúgy (mikro) szegmensekbe kell őket szervezni, és erősen, alkalmazás szinten monitorozni a forgalmukat. A jóképességű újgenerációs tűzfalak, mint például a Palo Alto Networks megoldásai könnyedén meg kell, hogy birkózzanak a szükséges automatizálás, alkalmazásszintű szűrés és a mikroszegmentáció okozta többletterheléssel, az üzemeltetéshez szükséges erőforrások optimalizálásval együtt. A második kockázat ennél talán több mérlegelést igényel: tisztában kell lennünk az általunk mutatott támadási felület méretével, és az esetleg bekövetkező havária helyzet pénzügyi vonatkozásaival, hogy az optimális védelmi beruházás mellett dönthessünk. Nagyon fontos pontosan látnunk, hogy a hagyományosnak mondható határvédelemi megoldásaink nincsenek felkészítve – és nem is feladatuk, hogy fel legyenek készítve – az ilyen típusú támadásokra.

 

Van megoldás!

Amennyiben az adatvédelmi környezetünk lehetővé teszi, megfontolhatjuk egy felhős DDoS-szolgáltatás igénybevételét, de helyi mitigálásban is gondolkozhatunk. Előbbire az Imperva Incapsula vagy a Radware Cloud DDoS-szolgáltatását tudjuk javasolni, a helyi mitigáló rendszer felépítéséhez pedig Radware DefensePro komponenseket. A megfelelő szolgáltatás és eszköz kiválasztásánál kritikus lehet, hogy milyen hálózati rétegekre kínál megoldást, és mit tud tenni az alattomosan lassan csöpögtetett, vagy eleve titkosított csomagokban érkező támadásokkal szemben. A két védelmi vonalat akár egy hibrid rendszerben is alkalmazhatjuk: a nagytömegű, volumetrikus támadásokra egy felhős, csak a támadás észlelésekor közbelépő alacsony költségű Radware szolgáltatást kombinálhatunk egy helyben telepített, saját viselkedéselemző motorral rendelkező, a titkosított forgalmakban érkező, úgynevezett „slow & low” típusú támadásokkal szemben is hatékony, akár a saját névszerver infrastruktúránkat is védő Radware DefensePro eszközzel.

Lapzártánkkor érkezett a hír, hogy összehangolt rendőrségi akcióban lekapcsolták a világ éppen legnagyobb bérelhető DDoS-oldalának négy üzemeltetőjét Angliában, Horvátországban, Kanadában és Szerbiában, és leállították a Hollandiában és Németországban üzemeltetett infrastruktúrájukat is. Hatmillió támadásban segédkeztek, több mint 136 ezer megbízójuknak. Az összesített támadási idő 15,5 évet is kitesz, az átlagos támadási idő 20 perc, a leghosszabb támadás 10 óra volt. 19-49 euró között lehetett „tagságot” vásárolni az oldalon, ami az előfizetés méretétől függő támadásokat tett lehetővé.

 

Források

1 https://www.usenix.org/system/files/conference/usenixsecurity17/sec17-antonakakis.pdf

2 https://krebsonsecurity.com/2017/01/who-is-anna-senpai-the-mirai-worm-author/

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2047 személy szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4898 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: