Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


43_yes_no.jpg
Forrás: ITB

A közösségi megoldások világában önkéntesek tömege dolgozik egy nemes célon időt és energiát nem kímélve. Másik oldalon arra is látunk példát, hogy az IT-megoldásszállítók nem bíznak meg partnereikben, saját ökoszisztémájukat építik rendíthetetlenül. Ki jár a jó úton? Aki a közösség erejében, vagy aki saját tudásában hisz?

Szőnyi Zoltán, üzletfejlesztési vezető, Motiment

Igen

Egészen biztos, hogy a kérdés önmagában nem fekete vagy fehér. Mindazonáltal vállalatunknál az együttműködés mellett tesszük le a voksunkat, függetlenül attól, hogy egy saját, minden szempontból egyedülálló rendszert fejlesztünk. Hogy a legfontosabbat említsem, partneri együttműködéseket építünk az értékesítési hálózatunk fejlesztésénél. Mivel kis cég vagyunk, amely egy speciális terméket fejleszt (irodai folyamatoptimalizálás), ezért erőforrásainkat sokkal inkább a K+F irányba koncentráljuk, mint egyéb csatorna felé. A know-how-t ugyan nem adjuk ki, de az értékesítéshez szükséges információt, felgyülemlett tudást és tapasztalatokat teljes mértékben megosztjuk a partnereinkkel.

Abban hiszünk, hogy az együttműködés a közös siker kulcsa. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ezzel a módszerrel egy win-win-win állapot alakul ki, hiszen az ügyfeleken kívül a partnereink is nyernek, méghozzá a konkrét értékesítési árbevételen túl jelentős versenyelőnyt a saját piacukon lévő versenytársakkal szemben. Ki tudják egészíteni a meglévő szolgáltatásaikat, illetve azt tudják eladni, amire a leginkább szüksége van az ügyfélnek. Másik jó példa a kooperációra, hogy szoros együttműködésben állunk különböző egyetemekkel a termékünk speciális – alkalmazott méréstechnológia – mivolta miatt. Olyan kölcsönösen előnyös kapcsolat alakult ki az elmúlt évek során, amelynek köszönhetően szintén többet tud elérni mindkét fél, mintha külön-külön próbálná megoldani az adott problémát.

 

Vass Enikő, újságíró

Nem

Májusban ismertette az Apple a terveit, már ami az általa használt chipeket illeti: 2020-tól azt tervezi, hogy nemcsak a mobileszközöket, hanem a laptopjait is saját gyártású chipekkel látja el. Mivel ezek nem hivatalos értesülések, az okokat csak találgatjuk: jobbá szeretné tenni az almás gyártó az amúgy is zárt, saját rendszerét, és azzal, hogy nála marad a fontos komponens gyártása is, olyan hardvert és olyan szoftvert tud piacra dobni, amely biztos lepipálja a konkurenciát.

Elismerem, az almás gyártónak valóban briliáns termékeket sikerül letennie az asztalra. Kilenc éve vásárolt MacBook Pro-mat ma is használom – persze a merevlemezét időközben SSD-re cseréltük és négy töltőt is elfogyasztott már. A lényeg, hogy az egy kézben tartott termékfejlesztésnek köszönhetően a világtól elzárt rendszerben, hosszú évek leforgása alatt finomított eljárások következtében csúcsminőségű termékek születtek. És ez megéri a zárt rendszert.

De nemcsak az Apple gondolkodik saját lapka gyártásában. Ami megdöbbentő, hogy már a Facebook is saját chipek tervezésével kacérkodik, hogy jobb mesterséges intelligenciát fejleszthessen (de saját lapkán ötletel az Amazon is, az Alexa MI miatt). A Google Pixel 2-es telefonjának képfeldogozó processzorát saját maga gyártotta, és sorolhatnánk még tovább a példákat. Mintha már nem lenne meg a bizalom, vagy nem annyira fejlett a kommunikáció, hogy külső partnerekre bízzák a fontos komponensek gyártását. Mert annyi a biztonsági hiba (elég, ha csak az év eleji Inteles AMD hibákra gondolunk), annyi a tévedés lehetősége, hogy már nem kockáztatnak a gyártók. Csak saját magukban bíznak meg.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: