Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
77_Mengxin_Li.jpg
Forrás: ITB

Biztos, hogy fontos lesz, de egyelőre még kevésbé látszik, hogyan – röviden így lehetne összefoglalni, miként tekintenek a blokklánc technológiára. Egyes iparágak már a gyakorlatban is tesztelik, de a széles körű alkalmazás még odébb van.

„Sic transit gloria mundi”, azaz így múlik el a világ dicsősége – tavaly december 17-én csaknem 20 ezer dollárt ért egy Bitcoin (illetve ennyit adtak érte), míg idén november végén az árfolyam már benézett 4000 alá is. A Bitcoin-lufi mégis hasznos volt: ráirányította a figyelmet a blokkláncra.

 

Nem minden blokklánc, ami annak látszik

A Gartner feltörekvő technológiákat elemző, idén augusztusban közzétett hype cycle-je szerint a blokklánc már túljutott a felfokozott várakozások csúcspontján, és most éppen úton van a kiábrándultság szakadéka felé. Ahogy az a ciklusok esetében lenni szokott, jön majd a kijózanodás, és a blokklánc is elfoglalja helyét a hatékonyságnövelő technológiák között – de a Gartner ezt még 5-10 éves távlatra teszi.

Erre is figyeljünk

A Gartner listáján túl két olyan területet említett, mely az összes technológiát befolyásolja és meghatározza. Az egyik a digitális etika és a magánszféra témakör, mely kritikus elem a technológiai döntésekben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vállalatok nemcsak arra összpontosítanak, amire muszáj, hanem figyelnek arra is, mit tudnak tenni, hogy etikus maradjon a mesterséges intelligencia.

A másik a kvantum számítástechnika, amelynek jelentős hatását 2023 és 2025 között érezzük, ezért a Gartner normális esetben nem is tenné a rövidtávú előrejelzései közé. Viszont a vállalatoknak stratégiai szinten kell foglalkozniuk a kérdéssel, már most érdemes megvizsgálniuk, hogy a kvantum számítástechnika megjelenése hogyan alakíthatja át üzleti modelljüket.

 

Mit lehet akkor várni a blokklánctól a közeljövőben? Egyrészről a fogalmi zűrzavar fennmaradását. Nincs teljes konszenzus abban, hogy mi is számít blokkláncnak, illetve blokklánc alapú technológiának. Ezért aztán a fejlesztők és a felhasználók az érdeklődés felkeltésére olyan megoldásokra is ráaggatják a blokklánc címkét, amelyek legfeljebb nyomokban tartalmazzák a technológia ismérveit. Ebből adódóan kétkedve kell fogadni minden olyan hírt, amely a blokkláncok forradalmi felhasználásáról szól – nem minden blockchain, ami annak látszik.

Az „igazi” blokkláncok alkalmazásának első terepei valószínűleg azok az iparágak lesznek, ahol nagyszámú partner működik együtt láncban, illetve lényeges az áru nyomon követhetősége. Ezek között van például a logisztika, az élelmiszerellátás vagy éppen a gyógyszerek forgalmazása. A pénzügyi szektor nehezebb dió lehet, mert a blokkláncok működése alapvetően nem elég hatékony, a banki ügyleteknél pedig nem lehet még percekig sem várni, amíg egy-egy tranzakció hitelesítése megtörténik. A technológia építőkövei kezdenek megjelenni a felhőszolgáltatások kínálatában, így a jövőben egyszerűsödhet a saját blokklánc alapú alkalmazások létrehozása.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: